Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu skal havedammen gøres færdig!

Vi er igang med at lave en havedam. Et noget større projekt, end først planlagt. Nu begynder det dog at ligne noget – allerede FANTASTISK, hvad vandet har tiltrukket af dyreliv.

Nu begynder det at ligne noget…

Vi er endelig ved – snart – at kunne afslutte havedam projektet. Det har været et noget længere forløb end forventet, mest af alt fordi årtiderne har spildet ind.

Vandplanter og tilplantning af en havedam gøres bare ikke i løbet af vinteren.

Den helt store årsag til at projektet er trukket i langdrag er at vi har lavet vores havedam i beton. Tørretiden er lang for beton og det er langsommeligt arbejde, når det hele gøres ved håndkraft.

Vi blev færdige med støbearbejde i efteråret. Havedammen blev fyldt med vand og var heldigvis tæt. I løbet af foråret er kommet lidt forskellige vandplanter i vores havedam – både vandiris, nøkkeroser og andre grønne planter.

Sikke en forandring! Vandplanterne har virkelig skabt liv i vores havedam. Hele vinteren var det mest et stort fuglebad for havens fugle. Siden vi fik vandplanter i havedammen er dyrelivet virkelig vokset. I første omgang en masse vandkalve, men vi har også fået besøg af salamander.

dyreliv salamander vandhul

Jeg er virkelig overrasket over, hvad det har gjort med vandplanter – og på så kort tid. Specielt med tanke på, at havedammen ligger meget åbent. Vi har endnu ikke fået plantet til omkring havedammen.

Det tegner virkelig godt for det fremtidige dyreliv i havedammen. Trods vores havedam endnu ikke er færdig, så er vi allerede mægtig glade for den – og har allerede stor glæde af dyrelivet.

Læs om vand i haven her

Hjemmelavet havedam i beton

Vi lige nævne det igen-igen. Vi har valgt at lave vores havedam i beton af praktiske årsager – ikke fordi vi kan anbefale det fremfor damfolie eller en formstøbt havedam.

Årsagen til en havedam i beton er ganske enkelt, at der tidligere har været et lille vandhul i haven – lavet af beton. Nu har vi udvidet vandhullet, lavet en pænere facon og fjernet de meget stejle kanter.

Læs om havedam i beton her

Vi begyndte at støbe beton i sommerferien 2019. Fra efteråret 2019 er der ikke sket meget med havedammen – udover der kom planter i havedammen i foråret.

Nu skal havedammen gøres færdig – og der skal beplantning omkring havedammen.

Planter til havedam

havedam

Første etape i at få lavet beplantning omkring havedammen er at få kørt jord omkring havedammen – og skabt en pæn overgang og kant omkring havedammen.

Da vi støbte havedammen i beton blev først gravet ud og kørt en del jord væk. Det øverste lag jord – muldjorden – har vi har gemt på en presenning, hvor det har ventet på at blive brugt omkring havedammen.

Vi kunne sagtens have kørt jorden på i løbet af vinteren, foråret eller sommeren. Tiden til beplantning er dog først nu – og ukrudt spirer hurtigt frem på bar jord.

Bemærk bare, hvordan bunken med jord er dækket af ukrudt. Nu luges det hurtigt væk – det sidste ukrudt kvæles, når jorden vendes og køres omkring havedammen.

Trods færdige projekter er dejlige, så er der ingen grund til at gøre tingene mere besværlige end nødvendigt – altså skabe et stort lugearbejde for os selv, før vi kan plante. Derfor køres jorden først omkring vores havedam nu.

Havedam

Og sikke det allerede pynter. Overgangen fra havedammen til haven, bliver allerede mere naturlig og flot – med Toby, som “skulptur” er det ekstra smukt 🙂

Nu skal der lige gøres lidt ved græsset omkring havedammen – også skal der massevis af buske, træer og planter til. Alt sammen, så vi få skabt en lille oase omkring havedammen. Det bliver rigtig godt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *