Tryk "Enter" for at gå til indhold

Endnu et stenprojekt til haven…

Denne gang et projekt, hvor store sten i haven skal væk – vige pladsen for fliser til skraldespand. Vi har nemlig fået ny affaldordning i kommunen, så langt flere skraldespande på matriklen.

Skraldespand til sortering af affald

Vi har endelig fået fokus på affaldssortering, her i kommunen vi bor. Da vi flyttede ind på Nymølle, tilbage i 2017, var det lidt af en overraskelse at vi skulle have en affaldssæk til affald. Og kun én affaldssæk. Intet med sortering af glas, metal, papir, aviser eller bio-affald. Det havde vi ellers netop vænnet os til i København.

Okay! Det var lidt et kultur chok.

Vi gik pludselig fra at sortere ALT, til at have én affaldssæk.

Vi fik dog hurtigt lavet et system, hvor vi fik sortere på matriklen. Og af og til kørte på genbrugspladsen.

Ikke altid, at den løsning gik helt godt. Nogen container til plast havde de ikke på genbrugspladsen. Det måtte i småt brandbart. Nogen container til papir havde de heller ikke. Det måtte i småt brandbart. Igennem de sidste tre år, så er både container til papir og plast dukket op. Dog kun en lille, som altid er overfyldt.

Man bliver altså overrasket over, hvordan et land som Danmark, kna have så forskellig æøsninger på den slags. Undlader at skrive lille land, da pointen er et land med SÅ meget fokus på miljø.

En kommunal pligt…

Nå! Nu er affaldssortering blevet en kommunal pligt. Og vi er kommet med her i Allerød Kommune.

Kan ikke engang skrive bedre sent end aldrig. Jeg har nemlig ladet mig fortælle, at Allerød Kommune var det første sted i Danmark, hvor der var affaldssortering på matriklen. Vist helt tilbage i 70’erne. Endte i en stor skandale. Alt det sorterede affald endte nemlig på forbrændingen. Håber ikke, at det går samme vej, denne gang.

Derfor skal vi også lige have ændret lidt på vores fliser til skraldespand ved indkørslen, så alle skraldespande kan være der. Vi havde allerede gjort plads. Forventede vi på sigt måtte få fokus på affaldssortering. Nu skal fliser til skraldespand blot lægges. Siden skal der plantes hæk omkring.

Trods jeg er virkelig glad for at vi i Allerød Kommune nu ENDELIG får fokus på affaldssortering, så er det lidt frustrende at vide at der i løbet af de næste år – mener i 2025 – skal laves en landsdækken ensretning af affaldssortering. Så kan være vi skla til at ændre fliser til skraldespand igen-igen. Mon dog ikke, at vi også i fremtiden fortsætter med flere skraldespande på matriklen – så de nye fliser passer formentligt meget godt.

Fliser til skraldespand ved indkørslen

fliser skraldespand

Har nogle gamle fliser på 80×63 cm. De passer perfekt som fliser til skraldespand. Har allerede lagt to, for 4 år siden. Derpå står vores affaldsstativ til dagrenovation – og en ekstra flise. Nu lægges to fliser mere, så vi har fire fliser til skraldespand ved vejen.

Sms ved tømning af skraldespand

Vi kunne egentlig sagtens have de ekstra skraldespande i garagen. Det er jo heller ikke så tit, at vi får tømt skaldespandene til pap, papir, metal, glas og plast.

Vi kan sågar få en sms aftenen før, så vi kan køre skraldespandene ud til vejen. Fliser til skraldespand ved vejen – eller bare at gøre plads til skraldespandene ved vejen – er derfor slet ikke nødvendigt. Vel at mærke, når vi blot husker at få kørt skraldespandende frem.

Det skal vi nu nok huske. Udfordringen er, hvis vi ikke er hjemme. Coronavirus gør godt nok at rejser er sat på standby. Rejser er i hvert fald på standby for vores vedkommende. Vi kommer dog til at rejse igen – og lur mig om det ikke falder sammen med en affaldshentning.

Det kunne selvfølgelig løses ved at køre skraldespandene ud til vejen, forud for rejse. Større er problemet ikke.

Det store problem ved ikke at gøre plads til skraldespande ved vejen er placering af skraldespande før og efter afhentning. Specielt, hvis vi ikke er hjemme. Står der pludselig en tom skraldespand ved vejen, uden en “plads” – ja, så skriger det jo langt væk, at ingen er hjemme. Og det må være en åben invitation til ubundne gæster. Ekstra meget, henover en ferie – hvor vi måske er væk 1, 2 eller 3 uger.

Derfor vil vi have lagt fliser til skraldespand ved vejen – så hver skraldespand har sin plads, både før og efter afhentning af affald. At vi slipper for at køre skraldespande frem og tilbage, er blot en bonus.

Stor store sten haven

Toby er også ganske tilfreds med løsningen. De store sten, som først måtte flyttes – før vi kan lægge fliser til skraldespand ved vejen – er midlertidigt placeres på gårdspladsen. Her ligger de store sten, midt i solen. De er sikkert dejligt varme at ligge på. Eller måske Toby bare nyder at være kommet lidt op i højden. En corgi har jo ikke ligefrem de længste ben.

Læs om Toby her

Guide til at lægge fliser til skraldespand

Ganske nemt at lægge fliser til skraldespand. Der skal jo hverken køres, gåes eller på anden vis ske den store transport ovenpå disse fliser. Fliser lægges blot på jorden. Der stikkes med en spade omkring, hvorefter græstørv fjernes. Der lægges 5 cm stabilgrus, for at vand kan løbe væk. Tre sække med 15 liter fra byggemarkedet er ganske rigeligt til disse to fliser.

Naturligvis sørges for at fliserne er sat i vatter – så det hele ikke står og vælger.

Derefter placeres fliserne ovenpå stabilgruset. Og dermed er lagt fliser til skraldespand. For at skjule skraldespandende, så plantes hæk omkring. Nemmere bliver det ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *