Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu varer det ikke længe…

Julen er overstået. Nytår fejret. Nu glæder jeg mig til foråret og de første forårsblomster – af alle havens blomster er tulipaner min favorit.

GODT NYTÅR

Lad mig starte med at ønske et rigtig godt nytår til alle, som læser med her på bloggen – fra både Rune og jeg.

Jeg kan også allerede nu afsløre, at der kommer til at ske meget i haven i 2020.

Der har godt nok været stille på bloggen de sidste par uger, henover jul og nytår. Vi har haft travlt med at ses med venner, familie og fejre højtiderne.

Vi har allerede mange projekter igang, i haven, som skal færdiggøres her i starten af 2020. Mange vil måske mene at januar og februar er våde og kolde måneder til havearbejde. Sådan har vi det nu ikke. De fleste planter er visnet ned og bladene er faldet af buske, træer og roser, så haven er dejlig overskuelig.

Der er da virkelig også mange opgaver, som netop bør gøres her i vintermånederne. F.eks. beskæring af pære- og æbletræer.

Læs om beskæring af frugttræer

Nå ja! Og inden længe venter foråret, hvormed haven skal gøres klar til endnu en sæson. Fra slut februar skal stauder klippes ned, roser have fjernet de sidste blade, jorden topdresses – meget mere om alt det senere. Pointen er blot, at der er masser af havearbejde til januar og februar.

Årets første forårsblomster

Det er da også her i januar – hvis vi er heldige – at vi ser de første forårsblomster i haven. Nemlig vintergækker. Ellers kommer de helt sikker fra midten af februar.

Egentlig spøjst at kalde vintergækker for forårsløg. Alene navnet fortæller at vintergækker blomster om vinteren. Og hverken januar eller februar er forårsmåneder… Men ja, handler nok om at blomsterne signalerer forårets kommen.

Efter vintergækkerne følger erantis, krokus og snepryd – sidst nævnte er ikke så kendt her i Danmark. Det er synd! Det latinaske navn er “Chionodoxa”. Den er vidunderlig. Kommer i pink og blå, med et hvidt midte. blomstrer i slut februar og spreder sig hurtigt og laver et smukt tæppe af blomster henover jorden.

Først senere kommer de rigtig første forårsblomster – altså forårsløgene, som blomster i forårsmåneder. I marts blomster de fleste påskeliljer. Nogle tidligt, andre først slut marts og langt ind i april. Også i marts blomstrer hyacinther og enkelte meget tidlige tulipaner.

Vi skal dog hen i april før min favorit blomst i haven blomstrer. Nemlig tulipaner. Jeg elsker tulipaner. Tulipaner er min absolut favorit blomst i haven.

Drømmen om første forårsblomster og tulipaner

Tror mange har det på samme måde. Tulipaner er for mange en favorit blomst. Imens jeg sad og skrev dette blogindlæg, så havde Danmarks havemand “Claus Dalby” også et facebookpost om præcis sin glæde ved tulipaner.

Claus Dalby første forårsblomster

Den opmærsomme vil også nu have fanget, at første foto her fra siden er “lån” fra Claus Dalby. Jeg havde ellers forberedt et andet fint tulipanbillede – nemlig årets nytårsbuket.

Ved siden af det skønne foto fra Claus Dalbys have, så er fotoet af min buket tulipaner dog temmelig kedeligt.

Fotoet får I her…

første forårsblomster

Den skønne buket af tulipaner pyntede ellers flot på nytårsbordet – samme med serpentiner og konfetti.

Alene det at få lov til at anrette buketten var en fornøjelse. Elsker den knitrende lyd fra tulipanblade.

Trods buketten ikke er hentet fra haven, så er det årets første forårsblomster der pynter indendøre. Glæder mig kun endnu mere til forårets og de første forårsblomster springer ud, efter at have nydt den skønne buket i flere dage – den står endnu, til stor glæde.

Kan lige tilføje, at tulipanløgene lagt i krukker allerede så småt er begyndt at komme opad jorden. Mon ikke jeg er heldig at se de første tulipaner tidlig marts?

tulipaner forårsblomster

Første forårsblomster i haven

Altankasserne med tulipanløg er de første til at spire. Her er løgene ikke lagt så dybt. Løgene i altankasser er sideløg, som skal dyrkes større – før de plantes ud i haven. Med andre ord, så er løgene her i altankasser til buketter. Straks der kommer blomst, så klippes blomsten væk for at alt energi skal gå til løget.

læs om formering af tulipanløg her

Havens øvrige tulipanløg er endnu ikke begyndt at spire. Og de mange tulipanløg, som er lagt i krukker er heller ikke begyndt at spire endnu – kun et par af påskeliljerne i krukker, men det er også snart de skal blomstrer.

forårsløg tulipaner

Gentager lige. Glæder mig til foråret. Og kan vist også godt tilføje at jeg er tosset med tulipaner og forårsløg. Godt nok er der ikke lagt 25.000 løg i haven, som Claus Dalby har gjort. Vi har “kun” langt 3500 tulipanløg i haven. Det bliver så smukt til foråret. Og det er lige om lidt, at det skal nydes.

Havens første forårsblomster – altså vintergækker – er da også småt begyndt at bryde jorden i haven. Det varer altså ikke længe før forårsblomstringen går igang.

4 Kommentarer

 1. claus dalby
  claus dalby 7. februar 2020

  Hej igen, jeg glæder mig til at hilse på jer. Jeg er på Sofiero hele påsken og til Vårfesten den 9. og 10. maj. I må love mig at give jer til kende. Er I på Instagram? Vil gerne følger jer der, hvis I er der. Kan ikke finde jer.

  Dbh Claus

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 9. februar 2020

   Hej igen 🙂

   Du har lige reddet vores søndag, hvor stormvejr har erobret haven, med endnu en hilsen fra dig. TAK!

   Håber ikke, at det går alt for hårdt for sig i Århus.

   Vi planlægger at tage til Sofiero i påskedagene. Herligt, at du også vil være der. Vi vil glæde os til at hilse på dig!

   Apropos Instagram, så er vi ikke nået dertil endnu. Men det kommer nok – indtil videre køre vi den “oldschool” med blog. Skal gerne sende besked, når vi kommer på Instagram.

   Rigtig skøn søndag til dig!

   Bedste hilsner, Rune & Martin

 2. claus dalby
  claus dalby 26. januar 2020

  Faldt lige over jeres fine blog, fordi jeg skulle skrive noget om stokroser til en ny bog om cottagehaver. Så googlede jeg, blev interesseret i jeres univers og scrollede ned. Og så … ja, så så jeg dette. Held og lykke med jeres løgprojekt. De bedste hilsner fra Claus

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 27. januar 2020

   Hej Claus

   Mange tak for din hilsen!

   Vi venter med spænding på din nye bog. Den står højt på ønskelisten her i huset. Vores inspiration til vores have henter vi fra den engelske have og især cottage haven. For – naturligvis – ikke at glemme din smukke have, såvel dine mange havebøger 🙂

   Apropos løgprojekt, så kan jeg godt afsløre, at der er et par krukker med Claus Dalby. Og tur til Sofiero er allerede planlagt, så vi kan opleve de mange løg du har i krukker derovre. ELSKER tulipaner!

   God skrivelyst med bogen! Og rigtig god tulipansæson… det snart 🙂

   Bedste hilsner Rune og Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *