Intet forsøg på at bryde julefreden… Blot en reminder om at det “snart” er muligt at komme i køkkenhaven igen. Forberedelsen gøres bedst med en god køkkenhave bog.
God køkkenhave bog
Det er formentligt for sent at opdatere gaveønskerne til juleaften. Det er dog fortsat muligt at nå en sidste julegave til en haveentusiast, præcis ligesom det endnu er muligt at nå forbi boghandleren og købe læsestof til juledagene.
Tør godt sætte penge på, at vi ingen hvid jul får i år. Alt tyder på nogle regnfulde juledage, som vil være perfekte til at få læste nogle gode bøger. Jeg skal i hvert fald læse i min nye køkkenhave bog.
Hvad kunne være bedre læsestof til juledagene, end en god køkkenhave bog? Det er trods alt lige om lidt, at det er muligt at komme i haven og køkkenhaven igen. Og, som et godt ordsprog lyder: “godt begyndt er det halve arbejde”.
Ordsproget passer godt på køkkenhaven. Køkkenhaven kræver forberedelse. Ikke mindst i forhold til planlægning af sædskifte og naboplanter. Dertil kommer koordinering af forspiring, udplantning og såning. For slet ikke at tale om dyrkningsprincipper og ideer – især godt, at tjekke op på, når der skal forsøges med nyt i køkkenhaven.
Når det kommer til at komme godt fra start, så kender jeg ikke nogen bedre løsning end at starte med research – og for køkkenhaven er en god køkkenhave bog uundværlig i forhold til at komme godt fra start.
Stort udbud. Langt imellem kvalitet…
Når det kommer til bøger om køkkenhave – og haven generelt – så sprøjter forlagene bøger ud, som udgav de aviser. Der kommer årligt mange nye bøger om haven og køkkenhaven.
Trods de mange bøger om køkkenhaven, så er det dog ikke sådan at finde bare én god køkkenhave bog.
Det er på ingen måde, årligt – trods, årligt, mange nye bøger om køkkenhaven – at der kommer en god køkkenhave bog.
Skal ikke påstå, at jeg har læst alle bøger om køkkenhave. Der kan være smuttet en god køkkenhave bog et sted eller to. Jeg har dog læst utroligt mange bøger om køkkenhave – og endnu flere om haven.
Måske vigtigst af alt, så har jeg haft fingrene i jorden – og afprøvet mange af de råd, guides og dyrkningsprincipper de forskellige havebøger guider til.
Med andre ord. Jeg skulle mene, at jeg er kvalificeret til at bestemme om en køkkenhave bog er god eller dårlig. Jeg kan i hvert fald – helt risikofrit – anbefale mine favorit køkkenhave bøger.
1, 2 – mange, køkkenhave bøger
Når jeg skriver “køkkenhave bøger” – og ikke “køkkenhave bog” – så drejer det sig om præcis tre bøger.
Først og fremmest skal kraftigt anbefales John Seymours “Den komplette guide i selvforsyning”.
Bogen udkom i 2010 på dansk i en opdateret udgave. Første udgivelse er fra 1976 – og stadigvæk lige aktuel. Den danske udgave er godt opdateret og med flotte illustrationer, så det er klart denne udgave jeg vil anbefale – trods jeg er fan af gamle havebøger.
Den bog er uundværlig! Fantastisk opslagsværk med svar på nærmest alt om dyrkning. Selvforsyning kan måske skærmme nogle, men man kan jo selv sortere i indholdet. Tidligere har jeg haft den engelske udgave – har den vist endnu et sted – den danske udgave er dog den, som jeg igen og igen vender retur til.
Kan tilføje, at DR’s bonderøv, Frank Erichsen har været indover og hjælpe med at opdatere bogen. Det er også Bonderøven, som har skrevet forordet.
En anden god bog af Frank er “Det enkle liv” – men nu mest, som hyggelæsning. Nogen stor havebog er det ikke.
Gammel køkkenhave bog
En anden virkelig god bog om køkkenhave – som kræver en tur forbi en antikvar – er “Landbrugets Bierhverv”. Det er en håndbog for haveejere, udgivet i 1944.
Nu skal man ikke blive afskrækket af snak om landbrug eller erhverv. Det er skam en håndbog for havefolk. Bogen er blot udgivet i 1944, og der var sproget lidt en anden – og det var måske også mest landmænd, som var køkkenhave ejere.
Faktisk kan jeg anbefale at gå efter de ældre bøger, trods titler ofte kan virke lidt voldsomme. I de gamle bøger tog man sig tid til at skrive, forklare og fortælle – noget andet end bøgerne i dag, som mest er billedbøger med “billedtekster”.
Jo jo! Et billede siger måske mere end 1000-ord. En køkkenhave bog skal – efter min mening – nu gerne beskrive og forklare. Ikke mindst beskrive udfordringer, og områder at være opmærksomme på.
Endnu en fordel ved det gamle bøger om køkkenhave er at der er stort fokus på at intet går til spilde. Det mangler rigtigt mange nyere bøger om køkkenhave.
Desuden kan nævnes at de gamle køkkenhave bøger også er rigtig gode til at tænke enkelt og nemt. Tiden var en anden – også tiden til haven.
Der males idag et glansbillede af gamledage. Et romantiseret billede, uden mobil, tv og alt det andet moderne. Vi må bare ikke glemme at meget var langt hårdere. Tænkt bare på opvask og tøjvask, det var helt anderledes besværligt end idag – og tog tid.
Det jeg især er glad for ved min køkkenhave bog fra 1944 er at alting er beskrevet og forklaret for at det skal være nemt og overskueligt. Måske der ikke tales om højbede, men der skrives meget om anlæg og planting for at sikre minimal vedligeholdelse, lugearbejde og lignende.
Nyeste køkkenhave bog
Sidste køkkehave bog, som jeg vil anbefale er endnu en gammel klassiker – findes dog i en sprit ny udgave. Bogen er Polititens Havebog af Eyving Thorsen, skrevet i samarbejde med Det Danske Haveselskab.
Det er en fantastisk alround havebog. Udkom første gang i 1985 og genoptrykt et utal af gange. Og desuden opdateret i flere udgaver. Min egen en 2. udgave fra 1995. Seneste udgave er fra 2017, hvor der er tilføjet større fokus på økologi. Jeg har læst den nye udgave, den er ganske fin – trods jeg måske ikke helt synes at opdateringen handler om ret meget andet end nye fotos, men flotte fotos er naturligvis også del af en god køkkenhave bog.
Er man ny til have og køkkenhave, så vil jeg klart anbefale Politikens Havebog. Den er en rigtig god bog, som fortæller bredt om haven – og fungerer sidenhen, som et fint opslagsværk til at hente hjælp.
Vil man køkkenhave dyrkning mere seriøst, så må anbefalingen være – først nævnte – “Den Komplette Guide til Selvforsyning” af John Seymour.