Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så kom den første frost…

Der er så meget at gøre i efteråret – klargøring af haven til vinter. Opdager ofte først at det er efterår i haven, når det skifter til vinter…

Efterår i haven

Følger vi kalenderen, så er det efterår i september, oktober og november. September er dog oftest en ganske pæn måned med lækkert sensommer vejr. Sådan har det nu også været i år, trods en del flere regnvejrsdage.

November er – i min optik – oftere mørk og kold, efter vi har skruet uret tilbage. Kort sagt, så synes jeg at november oftere mindre om vintervejr. Vi plejer også at få de første dage med frost i november.

Indskyder lige, at vi normalt får nattefrost allerede i oktober. Det har vi ikke fået i år, men det er også første gang… November plejer vi dog – og igen i år – at få frost i dagstimerne.

Sagt på en anden måde, så synes jeg at november nærmere minder om vintervejr.

Min pointe er, at efteråret er den årstid jeg synes er hurtigst ovre. Lyder tosset, jeg ved det. Men føler nærmest at jeg opdager at det er blevet efterår i haven, når efteråret er ovre…

Klargøring af haven til vinter

Efterår i haven handler også rigtigt meget om at gøre haven klar til vinter. Og der er efterhånden mange gøremål med klargøring af haven til vinter.

vinteropbevaring krukker frostfri

Havens frostfølsomme planter skal tages ind, stables og gemmes sikkert til foråret. Samtidigt er der så enormt mange planter, som i efteråret, skal graves op – enten deles og flyttes, eller graves op og gemmes til næste år.

Tag bare gladiolus, som er afblomstret og nu hænger i stalden førend de skal sorteres og gemmes til vinter.

tørring af gladiolus vinteropbevaring genbrug opgravning

Læs om tørring af gladiolus her

Gladiolus er jo bare en af mange planter, som skal graves op og gemmes til næste år. Og uden det bare skal handle om vinteropbevaring af planter, så er der også alle de mange planter – specielt løg – som skal i jorden, for at være klar til næste år.

Martin har allerede været godt igang med efterårssåning af blomster. De mange såbakker står i drivhuset og vokser frem. Samtidigt er vi begge i fuld sving med at lægge løg i haven, såvel fylde krukker med løg.

Læs om efterårssåning af blomster her

Læs om lægning af tulipanløg i krukker

Nå ja! Også er der hele forberedelsen af køkkenhaven, såvel havens bede – og faktisk også bygninger – til vinteren. Således at det hele kan komme godt igennem vinteren, og være klar til en ny sæson i det nye år.

Ikke at forglemme at der i efteråret også er først oppyntning til halloween – og dernæst oppyntning til jul.

Læs om jul i haven her

Ja tak! Efterår i haven måtte gerne have lidt flere timer i døgnet. Sådan er det dog ikke, og vi får det ud af tiden, som der er – og jonglerer planlægning ind imellem regnbyger, tidlig solnedgang og alt det andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *