Tryk "Enter" for at gå til indhold

Succes med efterårssåning

Kalenderen siger oktober, men jeg er godt igang med forspiring af sommerblomster til næste sommer. Startede op med såning af sommerblomster i september – såkaldt efterårssåning af sommerblomster.

Forspiring af sommerblomster

Forspiring af sommerblomster er en god ide, fremfor at så direkte i haven. Ikke bare er man mere sikker på succes og fremspiring. Det er også langt nemmere at styre vanding, varme og sollys.

Nå ja! Og det er langt nemmere at undgå at skadedyr – herunder også fugle – spiser ens fremspirede blomster. Eller bare hiver blomsterne opad jorden.

Mange sommerblomster behøver desuden forspiring ved varmere temperaturer, for at sikre fremspiring. Rettere sagt sikre at planten kan nå og sætte blomst, førend det bliver for koldt – eller vigtigere førend mængden af lys falder, så planterne stopper væksten.

Vil klart anbefale forspring af alle sommerblomster. Specielt når vi tale forspiring af blomster til brug i buketter. Jeg forspirer alle blomster jeg dyrker i skærehaven.

Også ikke helt. Jeg forspirer ikke alle solsikke. Forspirer et par hold solsikke. Også sår jeg et par hold også, direkte i skærehaven. Dette for at sikre en lang blomstring. Og dermed sikre at jeg kan høste solsikke til buketter over en lang periode.

Forspiring af sommerblomster er altså bare en super god ide. Hvilket leder mig videre til pointen med dette blogindlæg. Nemlig efterårssåning.

Efterårssåning af sommerblomster en endnu bedre ide – resultatet er langt sundere og langt større planter. Dertil langt tidligere blomstring, da planterne allerede har et forspring på flere måneder her i efteråret – førend planterne går i dvale henover vinteren, klar til at vokse videre til foråret.

Efterårssåning af sommerblomster

De fleste tror at etårige sommerblomster er sarte for kulde og frost. Sandheden er dog at langt de fleste sommerblomster fint trives med frost. Mange frø skal faktisk have frost for at spire. Mange sommerblomster spreder sig også fint i haven, hvis de får lov at smide frø.

Tidligere startede jeg forspiring af sommerblomster – som de fleste – i foråret. Mere præcist i løbet af marts og april. Jeg havde dog svært ved at få de virkelig langstilkede blomster, som findes i butikker.

Jeg oplevede desuden ofte at især skærmplanter nærmest ikke blev til noget. Fremspiring gik simpelthen så langsomt, som det er gældende for mange sommerblomster.

Derfor er jeg mere og mere begyndt med efterårssåning af blomster. Jeg gør præcis hvad jeg tidligere gjorde i marts og april. Nu gør jeg det bare i september og oktober.

Jeg bruger desuden hverken vækslys eller varmmåtte. Og jeg har ikke et opvarmet drivhus. Ej heller et frostfrit drivhus. Har bare et ganske lille drivhus i polycarbonat.

Tilbage i midt september såede jeg løvemund. Slut september begynde jeg med forspiring af valmuer og nigella. Og her i starten af oktober såede jeg forskellige skærmplanter – såsom vild kørvel, kongekommen o.l.

Afhængig af om frøende behøver lys eller ej, så sår jeg varieret. Løvemund kræver f.eks. lys og frøene må ikke dækkes – derfor sår jeg i midt september. Løvemund behøver desuden 20-22 grader for at spire, hvilket nemt findes i drivhuset i midt september.

Læs om forspiring af løvemund

Anderledes er det med skærmplanter, som lige skal dækkes af lidt jord. Og desuden ikke vil spire ved temperaturer over 20 grader. Ideelt vil skærmplanter spire ved 17-19 grader, som der er i drivhuset her i løbet af oktober – nogle år allerede slut september.

Status på forspiring af sommerblomster i efteråret

Nu er gået et par uger siden såning. Og tænkte jeg lige ville vise at nærmest alt er spiret frem.

forspring af sommerblomster efterårssåning af blomster såning

Et frø er sået pr såkammer. Det er i hvert fald forsøgt, hvilket jeg kan se er smuttet et par steder – især med løvemund, som virkelig er bitte-bittesmå frø.

Og allerede nu er nærmest alt spiret frem. Mangler lige lidt fremspiring på vild gulerod og kørvel, men de er også først sået start oktober. Og fremspiring går langsom med vild gulerod og kørvel.

Men er det ikke vildt, at jeg nærmest har 100% fremspiring. Det plejer jeg altså ikke at have i foråret.

Læs om efterårsåning af sommerblomster her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *