Pelargonier tåler ikke frost. De skal ind. Overvintring af pelargonier behøver dog ikke ske med varmelampe eller vækstlys. Pelargonier kan faktisk overvintre i mørke!
Kan pelargonier virkelig overvintre i mørke?
Sagtens! Des mindre lys og des lavere temperatur, des bedre overvintring af pelargonier. Vel at mærke, når pelargonier bare ikke får frost.
Faktisk er det oftest varmen i forbindelse med overvintring af pelargonier, som er det største problem.
Forstået på den måde, at varme til pelargonier ved overvintring også sætter høje krav til lys. Det er f.eks. derfor det er en rigtig dårlig ide at tage pelargonier indenfor i stuen henover vinteren. Der vil pelargonier ikke trives, da der vil være for varmt i forhold til den mængde lys, som kan skabes – selv i et sydvendt vindue.
Overvintring af pelargonier indenfor kunne f.eks. gøres i et gæsteværelse eller kælder, hvor der bare lige holdes 17-18 grader. Også meget gerne i et sydvendt vindue. Derved sikres mest mulig naturlig lys, tilsvarende varmen i lokalet.
Vi tager krukker med pelargonier ind i – hvad vi kalder – fryserummet. Det er et lokale i værkstedet, hvor vi har et par skabsfrysere stående til opbevaring af alt vi høster fra haven, som kan fryses ned.
Varmen fra fryserne sikrer at lokalet er frostfrit. Placerer krukker med pelargonier til overvintring ovenpå fryserne, så de får lidt ekstra varme til rødderne – fra den opstigende varme fra fryseren. Lokalet har kun et lille vindue, som vender mod nord. Så henover vinteren er her ikke meget lys. Der er dog lidt.
Det er også herinde at vi gemmer dahlia knolde, såvel andre frostfølsomme planter. I det lille vægdrivhus har vi de mest udsatte planter – f.eks. chokolade blomst og fuchia. I krukkerne ved gavlen er jeg begyndt at tage krukker med liljer ind. Inden længe følger også krukker med afrikanske liljer.
Vinteropbevaring af pelargonier uden jord
Nu har jeg kun lige fået de frøste krukker med pelargonier ind – krukkerne med dronning ingrid pelargonier. Vi har dog en del flere pelargonier. Og alle de mange pelargonier kan ikke gemmes i krukker. Det har vi ganske enkelt ikke pladsen til.
Rettere sagt, vi har pladsen. Vi har bare ikke pladsen i lokaler der er frostfri. Og vi ønsker ikke at begynde at fyre op, for at overvintre blomster. Det virker bare slet ikke miljømæssingt korrekt. Her i lokalet sker opvarmningen fra overskudsvarme fra vores frysere, så det er win-win.
Man kan dog overvintre pelargonier på en langt mere pladsbesparende måde. Ganske enkelt ved at grave pelargonier op også hænge planterne med hovedet nedad.
Ved denne metode er det netop ekstra vigtigt at pelargonier overvintre i mørke. Samtidigt også tørt. Igen frostfrit, men planterne fylder virkelig ikke ret meget – når de graves op. Og pludselig kan man overvintre langt flere. som til foråret kan lægges i vand, for derefter at pottes op. Og i løbet af kort tid vil væksten vende retur. Det er nærmest magi.
Hej Martin
Har du prøvet at overvintre pelargonier uden jord og på hovedet flere gange?
Jeg har kunnet finde en gang tidligere, hvor du har gjort det og det virkede på den enkelte du prøvede med. Men har du prøvet på flere? Og hvordan får du dem vækket igen?
De bedste hilsner
Mitti
Hej Mitti
Det har jeg 🙂 Det fungerer super godt… gjort det flere gange siden 2020, hvor jeg første gang hørte om teknikken. 2022-2023 igen med 10-12 pelargonier… hver og en er kommet sig fint.
Guiden foreskev bare at plante i jord og afvente. Jeg har dog modificeret lidt og lægger de tørrede pelargonier i vand 2-3 timer. Derefter planter jeg i jord. Og stiller lunt. Vander jorden grundigt 1-2 dage senere… og stiller varmt i vores furrum nogle dage. Dette for ligesom at sætte fart på væksten.
Held og lykke med det 🙂
Hej Martin
Det prøver jeg.
Tak for beskrivelsen.
De bedste hilsner
Mitti