Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tidlig såning af blomster til skærehaven

Nogle vil måske sige meget sen såning, men her er tale om såning af løvemund til næste år – også må der vel være tale om tidlig såning. Langt de fleste blomster i skærehaven sår jeg her i efteråret, for sundere planter.

Dyrkning af blomster til buketter

Måske jeg snart burde få lavet en decideret kategori til skærehaven, fremfor bare at have det gemt under køkkenhaven.

Forklaringen er at skærehaven ligger i køkkenhaven. Da vi først startede bloggen – ja, da vi først overtog Nymølle – så var det aldrig i mine tanker at være selvforsynende med blomster til buketter. De seneste år er dyrkning af blomster til buketter dog blevet en større og større del af, hvad vi gør.

Nå! For nu fortsætter dyrkning af blomster til buketter under køkkenhaven. Kan være, at det bliver en vinteropdatering af bloggen, at få lavet en kategori til skærehaven.

Uanset, så dyrke vi rigtig mange blomster. Har 6 højbede på 1,5×1,5 meter ene og alene reserveret til dyrkning af blomster til buketter. Rettere sagt til cirkulation af etårige sommerblomster, georginer, gladiolus – godt sædskifte er nemlig vigtigt ved dyrkning af blomster, præcis som det er afgørende for dyrkning af grøntsager.

Udover de 6 højbede til de etårige planter – og løgplanter og knolde, som graves op – så har jeg 2 højbede på 3,5×1,5 meter til dyrkning af flerårige blomster. Her tænker jeg specielt på stauder, såvel liljer og andre knoldvækster der bliver i jorden år efter år – og leverer massevis af blomster til buketter.

Da jeg først startede ud med dyrkning af blomster til buketter, så startede jeg ud blot med etårige sommerblomster. Og jeg startede ude, som de fleste sikkert gør, med såning af frø til blomster i foråret – for senere udplantning. Dette har dog ændret sig med tiden, til at jeg forspirer flere og flere frø allerede her i efteråret.

Det giver langt større planter. Dermed langt sundere planter og vigtigst af alt meget, meget, meget flere blomster til buketter.

sensommerbuket buket hjemmelavet bundet buketter skærehave skærehaven dyrkning blomster

Ikke alle, men mange etårige sommerblomster er desuden ganske hårdføre. Og trives fint med at blive sået i efteråret og vokser til henover vinteren i drivhuset. Ganske uden opvarmning af drivhuset.

Planterne går godt nok i dvale, når vi virkelig får frost i vintermånederne, men nu mest fordi lys og temperatur daler for meget til at planterne vokser. Straks lyset vender retur og dermed også varmen, når vi kommer til slutningen af februar, så tager væksten fart – og pludselig er man flere måneder forud med forspiring af sommerblomster til haven. Eller for mit vedkommende forspiring af blomster til skærehaven og massevis af farvestrålende buketter.

Skærehaven – selvforsyning med blomster til buketter

Ovenstående orange og lilla buket er med gladiolus, georginer og løvemund, netop dyrket i skærehaven.

Det fantastiske ved skærehaven, er at hver eneste blomst i skærehaven er dyrket med det ene formål at blive høstet og brugt i buket. Dette forstår man nok først forstår, nå man kommer igang med dyrkning af blomster.

Tidligere hentede jeg massevis af blomster fra prydhaven. Jeg var dog altid tilbageholdende. Man ripper ikke et bed for blomster i prydhaven. Slet ikke for “bare” at lave en pæn buket til bordet, som holder en lille uge. Sådan tror jeg, at de fleste har det.

Dertil kommer at de fleste nok vælger at plukke de blomster, som allerede er sprunget helt ud – eller ved at være afblomstret. Hvormed en blomst lige får de sidste timer på spisebordet.

Med skærehaven, så høstes alle blomster til buketter. Og hver eneste blomst kan høstes, når blomsterne lige er ved at springe ud. Dermed får blomster længere vasetid. Samtidigt får man fornøjelsen af at se en buket udvikle sig på spisebordet, hvilket bestemt også er en af de store glæde ved dyrkning af blomster.

Drivning af blomstrende grene blomster haven drive skærehave

Vi er endnu ikke 100% selvforsynende med blomster. Det er dog næsten. December og januar formår jeg endnu ikke at dyrke blomster til. Februar kan jeg heller ikke sige at være leveringsdygtig af blomster, kun blomstrende grene – som pynter vældig flot i en vase.

Læs om drivning af grene til blomstring

December gør mig ikke rigtigt noget, at jeg ikke kan dyrke blomster til buketter. December er hjemmet alligevel pyntet med gran og julestads. Januar kompenserer jeg ved at købe blomster og bundne buketter i stor stil. Blomster skal der til. Februar skruer jeg igen lidt ned. Og fra marts er haven leveringsdygtig med påskeliljer. Og fra april er skærehaven leveringsdygtig med de første tulipaner.

Fra april og til og med november, så står skærehaven for levering af blomster til alle husets buketter. Og i rigelig overflod til, at jeg forærer buketter til både naboer, familie og venner.

Såning af løvemund

såning af løvemund blomster buket buketter forspiring dyrkning skærehave skærehaven efterårssåning

Nok om skærehaven. Dette blogindlæg skulle handle om såning af løvemund – antirrhinum majus. Virkelig en af mine absolut favorit sommerblomster til buketter.

En enkelt plante leverer nemt 5 blomster – og her taler vi langstilkede flotte blomster.

Faktisk er det sådan at des flere blomster som plukkes, des flere blomster skyder frem. Fra ene og samme plante. Blomsterne bliver dog mindre og kortere, des flere der høstes. Så 3-5 blomster plejer at være det jeg når, fra samme plante.

Langt de fleste – for ikke at sige alle – såposer anbefaler såning af løvemund i marts og udplantning i maj. Det skal også nok fungere. Blomstringen bliver dog noget mindre. Både mindre blomstrer, kortere stængler og blomstringen sker først fra slut juli.

Ved forspiring af løvemund allerede i september, så spirer frøene frem i efteråret. Når vi kommer til december har jeg allerede små finde planter med 4-6 blade.

såning af løvemund blomster buket buketter forspiring dyrkning skærehave skærehaven efterårssåning

Jeg bruger ingen varmemåtte, varmekanon eller anden opvarmning af drivhuset. Jeg stiller blot såbakkerne i drivhuset – også klarer de sig selv. Det er da nemt.

Løvemund er faktisk flerårig. Tåler fint frost. Lader man løvemund smide frø i haven, så spirer dem fint frem. Ved hård frost dør planterne dog. Her taler vi virkelig hård frost, som vi sjældent har i danmark. Løvemund er dog flottest i blomst det første år. Derfor sår jeg på ny hvert år.

Ved såning af løvemund, så sørg for IKKE at dæk frøene. Som de fleste hårdføre sommerblomster, så kræver frøene lys for at spire. Og lyset er netop perfekt her i september – eller marts.

såning af løvemund blomster buket buketter forspiring dyrkning skærehave skærehaven efterårssåning

Frø af løvemund er ganske små. Jeg vælger dog alligevel at så et frø pr celle i en såbakke. Dette vil jeg kraftigt anbefale, hvis man begynder med efterårsåning af sommerblomster.

Normalt vil de fleste bredså sommerblomster i en såbakke, for sidenhen at prikle ud.

Når tiden – i efteråret – kommer til at prikle ud, så er blomsterne dog på vej til at gå i dvale henover vinteren. Og rødderne bør derfor ikke forstyret. Så ét frø pr. celle, så behøves ikke at prikles om førend februar, når væksten igen begynder.

De såede løvemund, som overvintrer, hærder jeg af i marts måned. Og planter på friland i løbet af april – midt april, medmindre vi har snevejr eller hård frost. Lidt nattefrost er intet problem. Blomstringen sker i juni.

Jeg sår desuden andet hold løvemund i marts. Dette behøves ikke, men det forlænger sæsonen med løvemund. Blomsterne bliver meget mindre end løvemund sået i efteråret, men skønt med høst af løvemund også i september og oktober til buketter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *