Tiden er kommet til slagtning af høns – eller rettere sagt, slagtning af vores små søde kyllinger. Måske lidt makabert, men det bliver dejligt med kylling til fryseren.
Et godt liv – slagtning med god samvittighed.
Vi har udruget 6 kyllinger i år. Det lyder måske ikke af meget, men vi fik hønsene sent. Og det første gang at vores høns skal ruge. Vi er ganske tilfredse.
Se de ny udrugede kyllinger med hønemor her
Af de 6 kyllinger, så beholder vi de 2 flotteste – så kan de blive del af flokken.
Det betyder at 4 kyllinger skal slagtes. Eller helt præcis 3 kyllinger og 1 hanekylling.
Nogen vil måske mene, at det er lidt makabert at slagte sine egne kyllinger. Det tænker vi nu ikke. Kyllingerne har haft det godt, fået masser af græs og gået frit omkring i haven, hvor de har fundet masser af orm og insekter.
Et super liv for en kylling. Derfor slagter vi med ganske god samvittighed.
Slagtning
Det er ganske nemt at slagte høns, men det tager lidt tid – og man er også nødt til at tage sig tid, så dyrene er rolige. Stressede dyr smager ikke godt.
Slagtning af høns kan deles i 3 faser:
- aflivning af høns
- plukning af høns
- fjernelse af indmad
Slagtning af høns fase 1: Aflivning af høns
Aflivning eller slagtning af høns er vel nok det vigtigste punkt af de tre faser. Aflivningen skal nemlig ske, så kyllingen eller hønen ikke bliver stresset. Som tidligere nævnt, så smager det ikke godt, hvis dyret sender masser af stress-hormoner ud i kroppen.
Dagen for slagtningen lod vi være, at lukke hønsene ud. Vi har trænet hønsene til at komme, når vi ryster en spand med korn. Og de spiser lystigt af spanden.
Så at fange de udvalgte dyr til slagning, det gik nemt. Lokkede med lidt korn, så kom de og imens de spiste korn, så tog vi dem. De fik et slag. Og derefter blevet hovedet hugget af.
Stille og roligt, ganske hurtigt. Og gjort meget pænt.
– når hovedet er af, så holdes kyllingen ned i en spand. Nerver i kyllingen får nemlig dyret til at baske med vingerne og lidt blod kan sprøjte ud. Det sviner, hvis man ikke stikker høns hoved ned i en spand.
Slagtning af høns fase 2: Plukning af høns
Andet trin i slagning af høns er plukning af høns. Altså fjernelse af alle fjern. Det gøres lettest udendørs, da fjerene svinder en del.
Et bord havde været dejligt. Det havde vi ikke, men satte os til rette på en palle. Pallen havde vi dækket med plastik, for lettere rengøring – og af hygiejniske årsager.
Forud havde vi kogt en stor gryde med vand.
Hele kyllingen proppes i gryden i 20-40 sekunder. Derved bliver fjerene løsnet og det er nemt at plukke hønen.
Og det var anden fase af slagning af høns. Ganske nemt. Kyllingen er død, så man har alt den tid man ønsker – og kan give sig god tid, så alle fjer komme ud.
Det værste ved denne del af slagning af høns, det er lugten. Og dermed endnu en årsag til at det er en god ide at være udenfor. Kyllinger lugter følt, når de kommer i det varme vand.
Slagtning af høns fase 3: Fjernelse af indmad
Sidste fase i slagning af høns er fjernelse af indmad. Her skal vi til at passe på hygiejnen, så her rykker vi indendøre.
Vi passede nu også på hygiejnen i fase 2 af slagtning af høns, men med beskidte fjer er det lidt svært. Straks kyllingen er plukket og fri for fjer, så kom vi kyllingen i en bradepande – alt der kan skoldes efterfølgende kan bruges.
Til sidste del – og 3 fase af slagning af høns – rykkede vi ind til køkkenbordet. Ved fjernelse af indvolde vil de fleste hurtigt tænke, at det skal ud af bagdelen. Det skal det dog ikke. Først fjernes mavesækken og halsrør.
Det gøres ved at ligge hønen på ryggen. Skær et snit i skindet, midt imellem vingerne. Nu kan mavesækken og halsrøret trækkes ganske nemt ud. Mavesækken er en fin lille pose, som ikke bør springe.
Dernæst lægges næste snit mere eller mindre imellem lårene. Kyllingen ligger fortsat på ryggen. Snittet lægges lige under brystkødet. Man er ikke i tvivl, når man står med kyllingen. Nu kan alt indmaden hives ud af kyllingen – i mere eller mindre et samlet træk. Det kan dog være nødvendigt med en godt skarp kniv, til at løse omkring gumpen – altså kyllingens bagdel.
Når indmaden er ude, så sørg for at sorter indmaden. Kråse og lever er også mad – og der kan laves nogle fantastisk lækre retter med især lever.
– Nu når, vi slagter dyrene, skylder vi så ikke også at spise det hele? Eller i hvert fald sikre, at intet går til spilde?
Det var de 3 faser i slagtning af høns. Sidste skridt er blot at skylle og rense kyllingen grundigt under hanen. Dernæst er det blot at pakke kødet og komme det i fryseren.
Herligt at have fået fyldt fryseren med egne kyllinger. Drømmer allerede om tarteletter, grydestegt kylling og favoritten over alle: Kyllingen lever med tomat, timian og frisk pasta.
Tak for den fine beskrivelse. Vi er blevet inspireret af de gode kyllinger fra Hopballe Mølle, og har opfodret 15 stk LaBelle, som skal slagtes imorgen.
Hej Dorte
Velbekom 😀 Dejligt du kan bruge beskrivelsen – og LÆKKERT med de mange kyllinger, som du har klar til slagtning.
Stort held og lykke med det 😀
Hvor varmt skal vandet være som vi skoldet i
Hej Dorthe
Spændende, at du skal til at slagte kyllinger 🙂
Vandet skal være kogende, hvilket dog er lidt svært at sikre udendørs… men vandet skal være temmelig varmt. Vi koger indenfor på komfuret og tager med udenfor, hvor vi plukker. Det fungerer fint.
Efter vi har ordnet en høne eller to, så tilføjer vi nyt kogende vand til gryden vha. elkedel.
Derved sikrer vi at vandet fortsætter med at være godt varmt. Uden lige at vide de præcise grader, så er vandet vel 80 grader i gryden – når vi dypper kyllingerne.
God fornøjelse med det 😀
Hej
Jeg har Sussex, Isa Brown og Hvide Italienere, samt, Moskusænder, Hvide Landænder og den fine gamle gåse race, Broget Landgæs.
Intet, også selvom det ikke er registreret under et eller andet ØKO (vi kalder vore ØGO’) mærke, slår et rigtigt fritgående fjerkræ.
Og lige over til jer alle… 🙂
Uhh…. sikke mange spændende racer du har 😀 Vi er selv netop skiftet over til Sussex, her tidligere på året. De Danske Landhøns viste sig at være lidt for små i forhold til vores ønske om også at kunne slagte. Ellers en rigtig dejlig race, men vi er nu også meget glade for skiftet til Sussex 🙂 Ænder har vi aldrig prøvet at holde, men leger lidt med ideen. Måske det bliver et “forsøg” til foråret 😀
Hej
Fin beskrivelse om slagtningen af kyllinger/høns.
MEN, HUSK, at der også skal renses ud i de to blodlommer, som sidder omkring ryggen, indvendigt i dyret, samt, ikke mindre vigtigt, lungerne som sidder øverst i ryggen oppe mod halsåbningen. Begge dele kan give en fæl smag.
Vh. Michael
Hej Michael
Tak for din hilsen! Du har naturligvis helt ret – og det blev nu også gjort. Og kan tilføje at det blev til lækre kyllingesteg. MUMS! Intet slår hjemmeavlet kylling. Om det er økologisk, frilands kylling eller ej, så når det aldrig op i samme kategori, som kylling fra egen have. Tænker du ved, hvad vi mener… Ik? 😉 Hvad høns har du i haven?
Super skøn weekend til dig.