Vores hønsehus tegning er fulgt til punkt og prikke. Nu er hønsehuset færdigt og der er kommet en fin hønsegård til hønsehuset.
Weekendens byggeprojekt…
Det har taget sin tid. I weekenden fik vi – endelig – bygget hønsehuset færdigt. Helt præcis, så fik vi bygget hønsehuset færdigt – idag – lørdag. Og har fået bygget en flot hønsegård til hønsehuset.
Nu er hønsehuset klar til, at hønsene kan flytte ind – det er dog en anden historie. Hvilke hønse det bliver, kommer vi tilbage til. Idag skal I have tegningerne til hønsehuset, som lovet flere gange.
Håber andre kan have glæde af vores tegning af vores hønsehus.
Fra ide til hønsehus tegning
Det hele startede lidt af nød. Vores hønsehus fløj væk i et ordentligt blæsevejr. Sidenhen har vi brugt en masse tid på at tænke over indretning af hønsehuset og snakke om, hvordan vi gerne ville hønsehuset skulle se ud – og ikke mindst, hvordan et nyt hønsehus bedst opfyldte vores krav.
Vi ville have et hønsehus, som vi kunne komme ind i – for lettere rengøring. Hønsehuset skal have plads til 3-5 høns og en hane. Og der skal være redekasse, såvel som plads til at en høne kan ligge i ro og ruge.
Vores ønsker skrev vi ned. Dernæst fik vi lavet en tegning. Vi fik lavet mange tegninger. Rigtigt mange tegninger.
Da vi havde designet på plads, så begyndte det helt store arbejde. Nemlig at få designet hønsehuset, så det var billigst muligt.
Vi ville bygge i krydsfinerplader. Krydfinerplader er 1220×2440. Og nu handlede det om at få dimensioneret hønsehuset, så vi kunne nøjes med færrest krydsfinerplader – og stadigvæk overholde vores ønskede design.
Vores hønsehus er endt ud med at blive bygget af 5 krydsfinerplader. Der er en lofthøjde på 1,4 m i hønsehuset og der er et grundplan på 1,8*1,2 m. Vores nye hønsehus er altså ikke et stort hønsehus, men rigeligt stort til vores behov.
Læs mere om vores hønsehus design her
Hønsehus tegning
Godt begyndt er det halve arbejde.. Sådan lyder et – ganske fornuftigt – ordsprog.
Vi fik derfor lavet en rigtig god arbejdstegning over hønsehuset. Med vores hønsehus tegning fik vi bestilt materialer hjem.
Naturligvis skulle der bestilles 5 krydsfinerplader. Vi har valgt krydsfinerplader i 15 mm tykkelse. Det er ganske rigeligt til et hønsehus. Vi har desuden valgt konstruktionskrydfiner med limklasse WBP, hvilket sikrer at krydfinerpladerne kan tåle vand – og regnvejr vil de blive udsat for, da krydsfiner kommer til at udgøre beklædningen i hønsehuset.
5 krydsfinerplader har vi betalt 1800 kr. for.
Selve skelettet til hønsehuset byggede vi af almindelige 45×45 mm reglar af fyr. Her har vi bestilt 14 stk på 3meter til en samlet pris på 262 kr. Tror vi havde 1 til overs, så det passer meget fint med 14 stk.
Desuden er bestilt skruer til at samle hønsehuset. Her er bestilt og næsten brugt 100 stk. 70mm skruer og 200 stk. 50mm skruer – der går pludselig mange skruer til ethvert byggeri.
Skruer betalte vi 187,5 kr for. Skruer kan måske findes billigere, men vi fik leveret fra samme byggefirma, som leverede træet – så det var nemt.
Billigt hjemmelavet hønsehus
Grunden til at vi valgt at bygge vores hønsehus selv, var netop prisen. Når vi regnede på det, så ville det blive alt fort dyrt at købe et hønsehus – i ordenligt kvalitet, så vi ikke igen oplever det smadret i blæsevejr.
Lægger vi priserne ovenfor sammen, så ender vi med en pris på 2249,5 kr. Og det er faktisk prisen for at at kunne følge vores hønsehus tegning. Ganske billigt for at bygge et hønsehust i denne størrelse.
Til prisen skal lægges tagpap, maling, dørhængsler og et par stolper til fundament.
Vores hønsehus monteres nemlig ovenpå nogle 90×90 stolper, som sættes i jorden. Her har vi købt 3 trykimprægnerede stolper på 3meter til en pris på 300 kr. Tagpap har vi betalt 900kr. for.
Læs om tagpap til hønsehus her
Maling havde vi betalt 240 kr for 2 liter linoliemaling, som er brugt til at male hønsehuset. Hængsler havde vi i forvejen, så det er eneste vi ikke har købt – de skal tillægges prisen, hvis ikke man er heldig at have hængsler og haspe til døren.
Samlet set er prisen for hønsehuset, 3689,5 kr.
Hønsegården er laget af reglar af lærk og beklædt med voliernet. Dette har vi betalt lige under 1000 kr for – alt i alt. Den samlede pris for vores nye hønsehus er dermed endt med at blive 4600 kr. Alt i alt.
Vores gamle hønsehus – som var halv størrelse af det nye og langt dårligere kvalitet – havde vi betalt 4995 kr for. Dertil kom levering på 500 kr. Og vi har fået et langt mere stabielt hønsehus, som nok skal holde i mange år.
Hønsehus tegning
Og lad os så komme til pointen med dette blogindlæg. Nemlig, at give vores tegninger til vores hønsehus.
Har lavet det, så ét A4 papir viser en krydsfinerplade. Det er altså bare at tage én krydsfinerplade og tegne målene fra vores hønsehus tegning på – også save ud.
Det er ganske nemt at save i krydsfiner med en almindelig sav, så det er bare at komme igang. Læg krydsfinerpladen op på nogle kasser, så går det nemmest.
Krydsfinerpladerne monteres på et skelet af reglar. Her har vi godt nok ikke lavet en tegning, men tænker det må være ret lige til at bygge nogle firkantede rammer af reglar – og montere krydsfinerpladerne ovenpå.
Læs om hjemmelavet hønsehus her
Målene på vores hønsehus tegning er lavet, så hønsehuset kan bygges med kun 5 krydsfinerplader. Der er sat beskrivelse på, som beskriver hvor hver enkelt del skal sidde på hønsehuset.
Med nedenstående tegning kan det ses, hvor hvert enkelt del skal sidde på hønsehuset.
Ved første øjekast, så kan det måske virke lidt uoverskueligt. Prøv dog at kig lidt nærmere på samlevejledningen – og ikke mindst vores hønsehus tegning, som kan downloades længere oppe.
Det er egentlig ganske simpelt. Og det er et rigtigt gør det selv arbejde, at bygge en hønsehus.Og med vores hønsehus tegning, så er det lige til at bygge et flot hønsehus.
Det færdige byg selv hønsehus
Vi er rigtig glade for vores nye hønsehus! Glæder os rigtigt meget til at få høns igen! Høns hører sig bare til på en gård, som vores – og det er jo bare dejligt med friske æg.
Vi er desuden rigtig godt tilfredse med, som hønsehuset er kommet til at se ud. Stolperne til hønsegården er af lærk, så de er lidt gule nu og her, men vil i løbet af sommeren farves grå af solen – og dermed falde godt i ét med voliertråeden.
Den grønne farve på hønsehuset er vi især glade for. Nu står bøgehækken brun, men til sommer vil hønsehuset falde godt i ét med hækken – og ligger som en fin baggrund til frugthaven.
Vi er ganske enkelt meget glade, for det nye hønsehus.
Det er desuden dejligt, at være færdig med byggeriet af vores nye hønsehus. Den slags projekter tager altid – pludselig – længere tid end forventet, men det har været et sjovt projekt. Det har desuden været et rigtig godt vinterprojekt, at kunne gå til og fra – og få bygget hønsehuset i garagen, i tørvejr og varme.
Nu glæder vi os dog til at foråret rigtigt tager fat og vi kan komme mere i haven.
Vælger du at bygge et hønsehus udfra vores hønsehus tegning, så send os meget gerne et foto af dit færdige hønsehus. Vi vil mægtig gerne se, hvordan det ser ud i din have 🙂
Okay tak for svaret ! Og det er jeg virkelig heller ikke haha 🙂
Men jeg har bygget af lidt tyndere plade – så jeg understøttede det hele – sikkert ikke nødvendigt, men pyt.
Vi er næsten færdige med det nu, mangler kun små ting 🙂
Mange tak for tegningen og inspirationen 🙂
Velbekom 🙂
Held og lykke med byggeprojektet 😀
Vh. Rune
Hej med Jer
Skal i gang med at bygge, har læst Jeres svar til folket, for sgu da hvor er I bare Nice, Jeres svar og ik mindst venlighed, positive og så i orden, bliver hel varm indeni, skønt at læse og følge med i , takker a hele mit hjerte.
Jeg har samlet en del materialer sammen fra naboer, jeg bygger af træ på sider i stedet for plader, tror på længere levetid og det passer bedre ind i mit hus og skure, der er klinkbygget, så det hele på en måde ” hænger ” sammen, jeg er blevet meget inspireret af Jeres måde at tænke på ift. rævesikring og andet ” utøj “, vil også ha en kokkemand og forhåbentlig kyllinger, de smauger jo dejligt når man ved hvad de har fået at spise, men ikke mindst at se hønemor vise hvordan man klarer sig i den store verden, har prøvet det for mange år siden, dejligt afstressende at se på høns, der bare går og hygger med at kratte i jorden, ik mindst deres lyde, skønt.
Tak jer Jer.
Kærlig hilsen
Carsten
Hej Carsten
Sikke en skøn hilsen. VIRKELIG, mange tak for de enormt pæne ord! Dejligt at høre 🙂
At et hønsehus passer ind i haven er helt sikkert også vigtigt. Og at du kan få træ fra naboer og venner gør da også dit hønsehus miljømæssigt – genbrug er jo altid rart 🙂
Du må endelig sende os et foto, når hønsehuset er færdig og de heldige beboere er flyttet ind. Vi vil mægtig gerne se!
God arbejdslys med byggeriet. Og igen, MANGE MANGE MANGE tak for din enormt søde hilsen 🙂
Bedste hilsner fra os
Hej igen
Jeg har været så heldig at finde et rigtig fint hønsehus brugt på DBA så nu skal jeg “bare” bygge en hønsegård. Har I kun brugt lægter 45×45 til hønsegården ud over volierenet? Og så selvfølgelig hængsler og lås til døren? Har I sat det sammen med beslag? Og hvor stor har I lavet gården?
Jeg håber du vil svare på mine spørgsmål endnu engang.
Mvh Jenny
Hvor herligt! Altid dejligt at kunne genbruge…
Vores hønsegård er helt korrekt bare bygges af lægter på 45×45. Ikke brugt nogle beslag, men det hele er bare skruet sammen… Voliernet er jo temmelig stift, så det fungerer som afstivning – og derfor er det helt unødvendigt med beslag og sådan. Vil dog tilføje, at vi har lavet en vandret lægte i top, bund og midte.
Vores hønsegård er knap 6 kvadratmeter. Så stor hønsegård behøver du dog ikke, hvis du skal have 3 høns…Lad dog værre at få lavet gården for lille. Men en 3 kvadratemer ville være super til 3-4 høns – specielt, hvis planen er at hønsene mest af tiden skal gå frit i haven. Det gør vores. Hønsegården er egentlig mest til, når vi er væk en weekend… for at sikre vi ikke fodrer mikkelræv.
Apropos ræven. Sørg for at voliernet dækker henover, såvel bunden – og desuden går 60 cm ud fra hønsegården, altså ud under græs eller jord omkring hønsegården. Alternativt bør du lægge 40 cm fliser omkring hønsegården. Og det er ikke kun for ræven. Er der tale om en villahave, som jeg forstår, så er det mere for rotter. Og trods fliser virker pænest og nemmest, så vil jeg KLART anbefale voliernet, fremfor fliser – under fliserne er et herligt sted for mus og rotter… og med en gratis buffet på taget i form af hønselort, korn osv…
Når du alligevel skal igang med at bygge, så er det nemmere at gøre ordentligt fra start. Fremfor at skulle til at grave ud og lave om, når du har fået rotter, mus… eller problemer med ræven.
Og vælg altid voliernet, trods det er noget dyrere end hønsenet – hønsenet bider ræv, mus og rotter nemt igennem.
Held og lykke med projektet. Lad os da endelig se et foto, når du har fået bygget – og beboerne på plads 😀
Skøn fredag. Bedste hilsner Rune
Hej igen
Tusind tak for dit svar! Jeg har været nødt til at flytte placeringen så nu bliver hønsegården ikke så stort alligevel. Hm. Men så skriver du heldigvis at mindre kan gøre det. Men hvad gør I, når der er fugleinfluenza?
Mvh. Jenny
Tak for jeres gode artikel og mange gode svar. Står selv i den situation at skulle bygge hønsehus selv og vil gerne have et hønsehus med hønsegård. Da jeg også har kaniner er planen at bygge et kaninbur og et hønsehus i samme stil, og tænker jeg tager udgangspunkt i Xxl hønsehus fra Hønsehus.dk, da dette er et stort hønsehus. Inden jeg kaster mig ud i denne opgave vil jeg gerne vide om I har isoleret jeres hønsehus, så det er forberedt til kolde vintre og evt hvordan I har gjort det?
Mvh Brian
Hej Brian
Velbekom 🙂 Dejligt du læser med og kan bruge vores blogindlæg.
Det lyder, som et flot projekt du skal igang med.
Vi har på ingen måde isoleret. Hønsene skal nok få hønsehuset varmet op. Du skal nærmere tænke på udluftning… både for lugten, men også varmen om sommeren. Vinteren er INTET problem.
Hvordan det er for kaniner ved jeg så ikke lige. Vi har godt nok kaniner, men tager dem ind i stalden om vinteren. Der har de det lidt ekstra godt – og det er nemmere for os med pasning i tørvejr.
Hmm… men mon ikke ekstra halm til kaninerne, kan løse problemet – også om vinteren. Jeg ville ikke begynde at tænke på isolering. Du risikerer også bare mus og utøj i isoleringen. Tror det bliver noget møg :-S
Rigtig meget held og lykke med det. Du må da ENDELIG sende et foto, når du er færdig. Vi vil mægtig gerne se dit snedkeri 😀 Måske vi kunne få inspiration til vores kaniner 🙂
mvh. Rune
Hej! Dejligt med noget inspiration til at bygge sit eget hønsehus. Har I nogle billeder af hønsehuset indvendigt? Kan ikke gennemskue, hvor siddepinden er placeret. Og nu hvor I har haft det et års tid – er der noget, I ville have gjort anderledes? Tænker fx på hvor let rengøringen er?
Mvh Line
Hej Line
Velbekom… herligt om du kan hente inspiration fra vores hønsehus 🙂
Har netop lige været i hønsehuset og tage et foto fra indenfor til dig.
Du kan se det her
Sovepinde er bagers i hønsehuset – oppe under “loftet” Dermed er hønselort og sådan også inders. Ganske nemt at få ud med en skov.
Redekassen er lige indenfor døren, hvor hønen er ved at lægge et æg – hun er lidt plukket, trods alt maj og højsæson for paring…hehe.
Bagerst i højre hjørne har vi et aflukke til høns der ruger – praktisk for at kunne tage en høne fra, når hun ruger. Og hun stadigvæk er del af flokken, så der ikke opstår slåskamp om hieraki, når hun er retur 🙂
Om der var noget vi ville ændre? Tror jeg egentlig ikke. Hønsehuset fungerer super godt, nemt at gøre rent og hønsene trives…
Rigtig meget helt og lykke med byggeriet, hvis du kaster dig ud i det 🙂
Hej 🙂 Er i stadig glade for jeres hønsehus, og hvad er målene på lærkelægterne udendørs?
Hej Louise 🙂
Det kan du tro 😀 Vi er meget glade for hønsehuset!
Dimensionerne på lærkelægterne er 45x45mm.
Der er 90 cm imellem de lodrette “stolper”. Og højden er 180 cm, så vi kan gå i hønsegården 🙂
Tak for svar 🙂
Vi er lige gået i gang med projekt hønsehus. Har selv tegnet det, med inspiration fra Jeres 🙂
Velbekom 🙂
Lyder spændende! Rigtig meget held og lykke med projektet. Det er så super hyggeligt med høns i haven.
Du må lige sende os nogle fotos, når hønsehuset er færdigt – vi vil jo gerne se jeres flotte resultat 😀
God arbejdslyst med projektet 😀
Bedste hilsner
Rune
Hej med jer 🙂
Har et spørgsmål 🙂 hvordan er jeres bund samlet? Er det ikke 2 krydsfinere plader, hvor en er skåret i en halv og så sat sammen, så det er 1,5 plade godt og vel?
Har i så skruer lægter under bunden for at holde sammen på det ?
Undskyld de mange spørgsmål, men kan ikke lige gennemskue det 🙂
Hej Marco
Spørg løs – og beklager, hvis samlevejledningen ikke er let forståelig. Hverken Rune eller jeg er uddannet i ikea-manualer…hehe 😉
Du har helt ret. Bunden er 1 hel bredde og en halvbredde plade. 15 mm tykkelse på pladerne gør at du nemt kan gå på pladerne, uden at skulle understøtte med lægter og sådan – når altså du sørger for at lave punkt fundament Lidt inde – som du kan se det på det færsige hønsehus 🙂
Stolperne til at holde hønsehuset står inde under hønsehuset – og det er disse, som holder pladerne oppe, så du kan gå på dem. Nå ja, såvel bærer hele hønsehuset 🙂
Håber det hjælper.
Vh. Martin