page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Kan rødkål tåle frost?

Dyrkning af rødkål er en langsommelig proces. Samme med alt slags kål. Såning starter i foråret og høst af rødkål sker først i november og december. Afhængig af brug før eller efter frost, da rødkål kan tåle frost.

Dyrkning af frisk rødkål

Det er egentligt lidt mærkeligt at tale om dyrkning og høst af frisk rødkål. Naturligvis er alt rødkål fra køkkenhaven dyrket, for at skulle være frisk.

Ikke desto mindre, så er der forskel på høst af rødkål – afhængig af, hvad rødkål skal bruges til.

Skal rødkål bruges frisk – altså udenforarbejdning, så bør rødkål høstes før frost. Præcis som det gælder for hvidkål. Opbevaring af hvidkål og opbevaring af rødkål er da også den samme.

Læs om opbevaring af hvidkål og rødkål her

Er der tale om høst af rødkål til brug til syltet rødkål – eller på anden måde henkogning, så er det ikke så afgørende om rødkål høstes før eller efter frost. Til syltet rødkål, så kan rødkål tåle frost.

Det er da f.eks. heller intet problem at komme friskhakket rødkål i fryseren, hvis det senere skal bruges til syltet rødkål – eller på anden vis skal bruges forarbejdes, måske bruges i en varm grøntsagsret. Omvendt også tosset at bruge fryseplads på frossen rødkål, hvis det skal forvandles til syltet rødkål – syltet rødkål holder sig nemt i 12 måneder, når det er på patentglas.

Vi bruger stort set kun rødkål til syltet rødkål. Til salater med kål, så foretrækker vi grønkål, palmekål eller hvidkål. Specielt palmekål og grønkål, da det også holder sig fint i køkkenhaven hele vinteren. Det er bare super nemme afgrøder.

høst af rødkål dyrkning syltet hjemmelavet kan tåle frost

Høst af rødkål

Da vi hovedsageligt bruger rødkål til syltet rødkål, så venter vi også med høst af rødkål indtil december. Ikke fordi vi ikke sagtens kunne lave syltet rødkål i oktober eller november, men vi har tiden i december. Og trods vi spiser syltet rødkål hele året rundt, så er det hovedsageligt i december vi spiser syltet rødkål. Der ryger i hvert fald langt mere rødkål i december, end årets øvrige måneder. Syltet rødkål hører sig da også bare til, til nærmest alt julemad.

Jeg har tidligere idag været i køkkenhaven og høst samtlige af rødkål. Godt dækket af sne og helt frosne, stod de mange rødkål fint i køkkenhaven.

Efter fjernelse af de yderste blade, så er der rigtig fine rødkål inde bagved. Netop klar til at blive forvandlet til syltet rødkål.

Efter at have rengjort og snittet rødkålshovederne, så stod jeg med 4 kilo snittet rødkål. Det giver 4 patentsglas af 4 liter. Det plejer at passe med, hvad vi spiser på et år.

Få opskrift på hjemmelavet syltet rødkål her

Det er så nemt at lave rødkål selv. Og dyrkning af rødkål i køkkenhaven er bestemt heller ikke besværligt. Det tager blot tid – og kræver net henover kål for at beskytte mod kållarver og kålsommerfuglen.

Læs om net på kål her

Når der skal gemmes kål i patentsglas, så husk dog at vendt glas i bunden – og stil patentglas på låget i nogle timer. Det gør altså alverden i forhold til holdbarhed.

Vent dog lige 2-4 minutter fra rødkål og væsken er fyldt på glas, da det ellers sprøjter. Husk desuden ALTID at brug rengjorte og skoldede glas, såvel hold en god hygiejne. Det er SÅ frustrerende om 2, 4 eller 6 måneder at opdage at ens madvarer er mugne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *