page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Beskæring for modne røde tomater på friland

En ting er at nip tomater. Det ved de fleste vist er nødvendigt, men det er også vigtigt med decideret beskæring af tomatplanter – især ved dyrkning af tomater på friland.

Tomater på friland

Fejlagtigt tror mange, at tomater kun kan dyrkes i drivhus. Det er noget værre sludder! Det er intet problem med tomater på friland, når blot man vælger såkaldte frilandstomater – altså tomater specielt til dyrkning på friland, uden drivhus.

Forspiring af tomater er desuden det samme. Altså om det er tomater til drivhus eller tomater til friland. Det handler om at komme tidligt igang, for at få store tomatplanter til udplantning. Læs om såning af tomater her

Vi har intet drivhus, så vi dyrker kun tomater på friland. Vi dyrker sorten Ukranian Purple, som vi klart har størt succes med som frilandstomat. Vi dyrker desuden San Marzano, som ligeledes funger fint på friland – udbyttet er blot ikke så stort, som ved dyrkning af tomater i drivhus.

For frilandstomater gælder det desuden at tomaterne modner senere. Normalt kan de fleste høste solmodne tomater i juli – når tomater dyrkes i drivhus. Tomater på friland kan høstes i løbet af august, hvilket egentlig passer ganske fint for os. Haven bugner allerede af massevis af grøntsager i juli, så tomater fra haven venter vi gerne med indtil august og september.

I slutningen af juli er det dog vigtigt med beskæring af tomatplanter, for at sikre at alle tomater bliver modne.

Beskæring af tomatplanter

Det skal ikke handle om at nip tomater. Det ved de fleste formentligt allerede, er nødvendigt for at ens tomatplanter ikke bare vokser helt vildt – og bliver til kæmpe store buske af blade. Jeg mener decideret beskæring af tomatplanter – altså hvor der klippes grene af planterne, for at give luft omkring tomateren og mulighed for bedre lys til tomaterne.

Beskæring af tomatplanter skal gøres ca. 1,5 måned efter udplantning af tomater på friland.

Læs om udplantning af tomatplanter på friland her

På dette tidspunkt har planterne vokset sig store, sat massevis af blade og de første klaser af grønne tomater er godt igang med at etablere sig.

Nu er det tid til at klippe alle de nederste blade væk. Og det egentligt det, som beskæring af tomatplanter handler om – klipper 2/3 af bladmassen væk. Dermed skabes lys og luft omkring tomaterne, så de bliver modne.

Endnu en fordel ved beskæring af tomatplanter er, at planten bruger langt mere energi på at skabe tomater – såvel skabe større tomater. Og det er jo kun en fordel.

Planterne ser noget barberet ud efterfølgende, men det er helt rigtigt. Jeg tilfører desuden – igen igen – en god portion kald til jorden, så tomatplanterne har noget at vokse videre på. Om nogle dage, så gøder jeg igen mine tomatplanter – gødning til tomatplanter giver jeg 1 gang månedligt fra udplantning.

beskæring tomatplanter tomat friland tomater nip klip

Syltede grønne tomater

Når nu jeg er igang med beskæring af tomatplanter, så kan man være uheldig at få klippet lidt tomater med i farten. Eller man kan være nødt til at klippe en klynge tomater fri, hvor grenen er knækket.

Disse tomater skal naturligvis ikke gå til spilde, så jeg tager dem med ind. Laver en hurtig syltelage af 1 del sukker, eddike og vand. Og får lavet en omgang syltede grønne tomater.

Tomaterne kommes i syltelagen, hvor de får et opkog på 1-2 minutter. Derefter kommes tomaterne på et patensglas og syltelagen hældes over.

Normalt ville man ofte lave syltede grønne tomater med nelliker og kanel. Jeg har dog bare brugt et blad fra peberrod, som er genialt til syltning. Giver en lækker stærk smags af peberrod til de syltede grønne tomater.

Lækkert! Om en uges tid, så er tomaterne klar til at spises – eller de kan gemmes indtil vinter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.