Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nogle job kan “kun” gøres i bagende solskin…

Næsten komisk. Synes vi er gode til planlægning. Når det kommer til opsætning af hegn, så får vi det dog ALTID planlagt til udførelse i bagende solskin. Montering af hegn er hårdt nok. Behøver ikke også være varmt…

Klager ikke over varmen, men alligevel…

Vi er mægtig glade for solskin og sommervarme. At det skal blive SÅ varmt og tørt netop nu, det kunne vi godt undvære. Vi er nemlig igang med opsætning hegn – eller rettere sagt udvidelse af vores folde til fårene og på sigt, også heste.

Og vi er ærligt talt ikke heldige, når det kommer til opsætning af hegn. I hvert fald ikke, når det kommer til vejret. Nogle vil måske mene, at solskin er det perfekte vejr til at arbejde udenfor.

Hegnsopsætning er dog hårdt nok, som det er. Behøver ikke også være bagende varmt.

Endnu en ulempe ved den meget sol, er at jorden er knastør. Og en tør jord er bare MEGET mere besværlig at banke hegnspæle i. Jorden bliver stenhård.

Jeg synes egentlig vi er temmelig gode til planlægning – kun blevet bedre, siden vi er flyttet på landet og har fået have, dyr og et stort hus. Uden planlægning, så når man bare ikke det hele.

Når planlægning ikke passer med det danske vejr…

Når det kommer til hegnsopsætning, så er vi dog ikke heldige med planlægning. Da vi fik indhegnet de første folde – tilbage i 2017 – ramte sommervarmen, præcis som vi begyndte arbejdet. Det var varmt og hedt. Hegnet kom dog op, og vi er mægtig glade for det.

Læs om opsætning fårehegn her

Forrige sommer ramte sommervarmen hårdt igen, da vi skulle igang med at bygge et plankehegn omkring køkkenhaven. Det var noget af et knokkel. 60 meter hegn blev sat op – alt ved håndkraft. Selv de 40 pæle, blev sat i jorden med pælebor.

Læs om opsætning stolper til plankehegn her

Nu er vi på den igen. Hegnsbutikken, som hjælper os med nedramning af hjørnepælene – og har været stor hjælp med rådgivning – er booket imens sommeren endnu var blæsende, kold og overskyet. Nu startet montering af hegn – og det er bragende solskin på 3 uge.

Lektie lært. Næste gang vi skal lave ny fold, så bliver det i efteråret – så må det øs sjask regne.

jernlåger låger trådhegn
Erik fra Hegsnbutikken kommer med alle materialer til hegsopsætning

Bedst firma til opsætning af hegn

Nu nævnte jeg hurtigt hegnsbutikken. Det skal lige uddybes. Vi er nemlig enormt glade for deres arbejde. Ikke mindst deres rådgivning og vejledning.

Da vi tilbage i 2017, skulle igang med at etabelere indhegning til vores får, havde vi mange ideer – og rigtigt mange spørgsmål, for hvordan gør man det rigtig? Skal det være nethegn til får eller skal det være trådhegn til får? Og hvordan, hvis vi senere vil have hest?

Google var i denne henseende ikke ret meget værd. For ligeså mange artikler der var om den ene løsning, ligeså mange var der, som anbefalede andet. Og til vores helt store frustration, så var der enormt mange steder skriveri om at indhegning til får SLET ikke kunne bruges til heste.

I vores søgen efter rådgivning – og vores frustration over den rådgivning vi fandt online – endte vi med at ringe til hegnsbutikken. I første omgang modvilligt, da vi bestemt ikke skulle have et firma til at opsætte hegn for os – det skulle vi selv gøre.

Anette fra hegnsbutikken inviterede os forbi butikken. Og vi satte os ned med hende og Erik, og tog en snak om vores behov, tanker og fremtiden – altså forberedelse af indhegning til heste. Det var et fantastisk møde. Anette og Erik havde selv hold får, så de kunne både dele erfaring og fortælle hvad vi skulle.

Hegn til får – og hegn til heste

Det bedste ved mødet med Anette og Erik var den meget ærlige og praktiske forklaring. Især i forhold til afklaring af indhegning til hest og får.

Husker ikke om det var Anette eller Erik, som fik det formuleret, men pointen var at vi sandt ikke kunne lave hegn, som fungerede 100% top perfekt til både heste og får.

Forstået på den måde, at trådhegn bare ikke er det ideelle til heste. Hegn til heste skal helst kunne give, hvis en hest skulle risikere at løbe ind i hegnet. Derfor vil nethegn heller aldrig fungere til heste.

Anbefalingen var derfor trådhegn med en blød tråd, som kan springe – dog fortsat modstå et får. Og trods trådhegn ikke er drømmehegnet til heste, så vil det være helt super. Især ved montering af et farvet elreb, som den øverste – for at heste kan se dette og dermed undvige hegn.

Heste ser bare ikke en jerntråd. Netop derfor at trådhegn ikke er drømmehegnet til heste.

Hvad der startede ud som frustration over først at skulle lave hegn til får og når vi på sigt skal have heste – Måske udskifte får med heste –så skulle lave nyt hegn, så fik Anette og Erik vendt det til en super løsning.

Gør det selv hegn – med hjælp

Nu 3 år senere er vi fortsat mægtig glade for hegnet. Og vi har endnu engang haft Erik til at hjælpe med nedramning af hjørnestolperne til hegnet.

Det var desuden også en af de ting, som vi fik med fra mødet. At netop hjørnestolperne er det vigtigst i et hegn – mellemstolper løfter blot hegnet fra jorden. Hjørnestolperne bærer HELE tråden.

Vi har haft Erik til at hjælpe med nedramning af hjørnestolperne. De penge er virkelig godt givet ud – selv nu 3 år efter, så er tråden fortsat stram. Og hegnet har ikke rykket sig en millimeter.

Kan kun på det kraftigste anbefale at få hegnsbutikken til at banke hjørnepæle i jorden. Det er ikke engang særligt dyrt. Og det vil være helt umuligt at gøre selv.

Virkelig det hele værd, at få hjælp til opsætning af hegn

Så trods man gerne vil gøre det selv. Det vil vi – også da der er penge at spare, såvel tilfredsheden i at gøre det selv – så er det værd at få banket hjørnepæle i jorden af et firma. Vi kan klart anbefale hegnsbutikken!

Erik er desuden fantastisk til at komme med vejledning til nem opsætning, såvel knob og tricks. Uden de trick havde vi skulle gøre en del om. Det er altså ikke sådan bare lige at montere hegnstråd.

Hjørnestopler hegn jernlåge nedramning

Det er desuden noget af en maskine, som Erik kommer med – hver hjørnepæl bankes i jorden, så den IKKE flytter sig.

Det tog Erik 4 timer at få banket 20 hjørnepæle i jorden. Mellempælene klarer vi selv, men her når vi ikke 20 på 4 timer, trods mellempæle ikke skal nær så langt i jorden. Hjørnepæle er 120 i jorden. Mellemhåle blot 60 cm i jorden. Banken i jorden med en pælehammer.

Hegn pælehammer trådhegn

Vi har knap 50 mellempæle, som skal i jorden – så der er arbejde til nogle eftermiddage og aftener. Dernæst skal trækkes tråd, monteres ringisolatorer og opsættes låger til hegnet. Når alt det er færdigt, så skal fårene på marken. Og nu må vi hellere videre med arbejdet… trods varmen og det knokkel det er at lave hegn. Skøn weekend!

2 Kommentarer

  1. Erik Schulz
    Erik Schulz 8. august 2021

    iVi har fået hund og skla hve opsat trådhegn i to af mine børns haver så lettere kan passe den.
    højde ca 1.40 m, som dyrehegn man bruger i skoven, men med lidt tætættere masker og mindre “huler”.
    Ene grund 30 + 30 + 30 m + 10 m plus låge. Tåstrup
    Anden grund ca 15 + 25 + 15 plus låge. Fredriksberg

    • Martin
      Martin 9. august 2021

      Hej Erik

      Tillykke med det nye familiemedlem. Vi har selv hund, og det er jo bare noget så hyggeligt 🙂

      Det lyder da, som en super god ide at få indhegnet dine døtres have. Det er dog ikke lige noget vi kan hjælpe med.

      Vi er “bare” en blog om vores egen haven og liv på landet.

      Kender ikke lige noget firma, som gør sig i opsætning af hundehegn, men tænker du kan finde det på nettet – der må næsten være nogen, som tilbyder den service 🙂

      Held og lykke med det.

      Skøn uge! Mvh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *