Tryk "Enter" for at gå til indhold

Opsæt af hegn

Endelig! Nu skal vi igang med opsætning af hegn til får. Herligt endelig at få lavet hegn til vores får, så vi snart kan få vores får på marken. Det bliver så fedt! Vi glæder os.

Hegn til får – ikke bare sådan lige!

Det er ikke sådan bare lige at sætte et hegn til får op. Vi har virkelig været i tvivl om, hvad vi skulle gøre. Nogle fåreavlere sværger til vildthegn. Nogle fåreavlere sværger til elhegn. Andre fåreavlere laver en kombination af vildhegn og elhegn, for at være sikre på at fårene ikke slipper ud og stikker af.

Får er tilsyneladende nogle vældig dygtige udbryder konger. Ikke så dygtige, som geder – men fortsat dygtige til at bryde ud af hegn. Det giver egentlig også sig selv, temmelig godt! Får har jo nemlig en tyk uld, som beskytter mod stød fra elhegn. Og det er desuden nogle små stærke dyr, som nemt kan vælte et vildhegn.

Vores løsning til vores hegn til får er blevet elhegn. Vi vil nemlig gerne på sigt have hest. Og efter at have talt med nogle hegnsmontører, så kan vi med elhegn lave et hegn til både får og hest.

Vældig smart! Så kan får og hest skiftes til at spise græsset. Det skulle også være godt for græsset at skifte imellem får og heste, da de hver især spiser forskelligt og med forskelligt tryk på græsset. Desuden bærer får og hest ikke samme parasitter, så de vil ikke smitte hinanden – så hvileperiode for folden i forhold til parasitter kan fint klares.

Avleren vi køber fårene fra, bruger desuden også elhegn. Så mon ikke, at elhegn skal holde fårene inde.

Mange anbefaler 5 eltråde på et hegn til får. Avleren vi køber dyrene fra bruger dog kun 3, så det gør vi også – trods hegnmontøren anbefaler 5. Vi starter med 3, så kan vi jo altid senere montere 1 eller 2 tråde mere.

Opsætning af hegn til får

Vi får hjælp af et hegnsmontør firma til at sætte de store hjørnepæle i jorden. Pælene er 250cm lange og 14 cm i diameter.

Pælene bankes i jorden, hvilket gøres med hegnfirmaet smarte lille maskine. Trods jorden er temmelig hård, så banker maskinen let pælene i jorden.

Dejlig nemt – og bestemt en udgift, som vi er glade for at have lavet.

Hver pæl skal trods alt bankes 130 cm ned i jorden, så kun 120 cm stå over jorden. Så skulle der vist heller ikke være nogen risiko for at de pæle vælter.

Hegn opsætning pæle får hjørnepæle montering

Alt slæbearbejde og placering af hjørnepælene, det gjorde vi dog selv. Vi fik kun hjælp til at banke pælene i jorden – og desuden hjælp fra Martins søster, som ses i baggrunden herr. Hun var lige en tur på på bondegårdsbesøg.Vist kun sund for hende med en pause fra lægestudiet – og lidt fysisk arbejde 😉

Vi fik banket 23 hjørnepæle i jorden.

Egentlig sjovt at kalde det en hjørnepæl, for egentlig har vi sat langt flere hjørnepæle end de 3 folde har hjørner. En hjørnepæl sættes nemlig hvergang der er et knæk på tråden. Hjørnepælene er nemlig det, som skal bære hele opstramningen af tråden – derfor skal der en hjørnepæl for hvert knæk på tråden.

Vi har mange knæk! Især folden i dalen har rigtigt mange knæk, da der for hver bakketop og bakkebund skal stå en hjørnepæl.

Hjemmelavet hegn til får

Imellem hjørnepælene skal der stå hegnpæle, hvis eneste opgave egentlig er at holde eltråden fra jorden. Vi monterede 60 hegnspæle på 175 cm og en diameter på 7 cm. Monteringen af hegnspælene gjorde vi selv. Lånte en pælehammer og fik banket alle 60 pæle i jorden, så de står med ca. 7 meter afstand.

Derefter var det blot at trække tråden, hvilket er nemmere sagt end gjort.

Egentlig ikke fordi det er svært, men det tager tid at trække disse jerntråde, lave isoleringsrør til hjørnepælene og skrue de mange ringisolatorer i hegnspælene.

hegn til får montering hund opsætning
Hund træstub

Et arbejde, som ikke gik mere effektivt af at have en ny, nysgerrig, hund omkring sig. Men samtidigt vældig hyggeligt. Toby nød i hvert fald at løbe rundt på marken, gemme sig i krat, kravle på træstubbe og tage turen op og ned af skråningen.

Vi er super glade for vores nye hegn. Dejligt at hegnet kan fungere både til får og hest. Også ser det da egentlig også temmelig godt ud, hvis vi skal sige det selv.

Vi er godt tilfredse! Nu glæder vi os kun til at få fårene leveret om et par dage.

Nysgerrig efter, hvorfor vi skal have får?

Det er enkelt! Vi har mange bjørneklo på markerner her på Nymølle – og får elsker bjørneklo.

Læs om giftfri bekæmpelse af bjørneklo her

4 Kommentarer

  1. Pernille
    Pernille 5. juli 2020

    Skøn hjemmeside!
    Vi står i lignende situation.
    Jeg er nysgerrig på elhegnet. Har det holdt fårene inde? Og hvilke højde over græsset er de tre jerntråde ?
    Vh Pernille

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 6. juli 2020

      Hej Pernille

      Mange tak! 😀 Og spændende I skal til at holde får… det er SÅ hyggeligt! 😀

      Vi har ingen problemer med at holde fårene inde. Har tre tråde i højderne 30, 60 og 90 cm.

      Vi brugte også en DEL tid på overvejlse om valg af vildthegn eller elhegn. Aldrig fortrudt, så vil klart anbefale elhegn.

      God sommer.

  2. Nina
    Nina 3. august 2017

    Skal ellers love for, at I får nået en masse – godt for jer, at I er flyttet på landet 😀

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 3. august 2017

      Hehe… ja, vi sidder ikke stille – ret længe af gangen.

      Vi er vildt glade for at være flyttet på landet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *