Vores flerårige blomstereng stortrives. Det har også krævet pasning, men nu er vi vist ved at nærme os et godt leje for nem pasning af vores vild blomstereng.
Duer i haven
Først et sidespring – skal nok vende retur til pasning af vild blomstereng, som er temaet for dette blogindlæg.
Samtidigt med at jeg planlagde at slå græsset i vores vilde have, så valgte vores duer at stikke af.
Helt præcis, så havde vi et vildt stormvejr natten til lørdag. Resultatet var at vores net til duer havde revet sig løst, så duerne var pludselig udenfor nettet. Fremfor under nettet, som de burde.
Normalt flyver duerne frit rundt i haven – og bor i det fine dueslag, som står midt i den vilde have.
Grundet stigende problemer med fugleinfluenza her i Danmark, så skal alle fugle dog holdes under net. Det er vores duer selvfølgelig også, indtil de slap fri.
Indfangning er ikke sådan lige. Der er kun at vente til det bliver mørkt, og duerne er gået i seng – altså putter sig i dueslaget.
Først skulle det midlertidige volier dog pilles ned, så duerne igen kunne komme til dueslaget. Med nettet væk, så var det også langt nemmere at klippe blomsterengen.
Naboer kender mig heldigvis, men forbipasserende må tænke jeg er tosset, når de ser – hvad der på afstand ligner – jeg klipper græs. Altså i februar måned. Og i frostvejr. Og med en flok hvide duer hoppende, flyvende og gående foran plæneklipperen.
Uden tvivl en af de hyggeligste ture med plæneklipperen, som jeg har haft.
Til aften fik jeg smidt nettet over igen – og spændt det ekstra godt fast, så vi ikke igen skal risikere duerne slipper fri.
Pasning af vild blomstereng
Lad os så komme til pointen. Nemlig slåning af blomsteng. Rettere sagt klipning af græsset, for at holde det nede.
Tilbage i august blev vores blomtereng slået – alt blev revet sammen og gemt, som foder til vores får. De milde vintre vi har gør dog at græsset gror vældig godt. Dermed tager græsset overhånd i forhold til blomsterne, hvis vi ikke sørger for løbende at klippe græsset henover vinteren. Bedste er det at klippe græsset i frostvejr, da det derved er ekstra hårdt fro græsset – som netop er pointen.
Klipper ikke græsstierne i den vilde have – som faktisk er vores frugthave, som vi blot holder vildt.
Jeg klipper kun selve blomsterengen. Altså der, hvor der skal være vilde blomster. Stiller plæneklipperen på laveset og med græsopsamler får jer fjernet alt afklippet.
Klipper græsset i januar og igen i starten af februar. Derved får de vilde blomster et forspring i forhold til at holde græsset end – også slås det hele i august. Det er faktisk det. Sådan foretager vi pasning af vores vild blomstereng. Det er ganske nemt. Og sikke et blomsterflor, som vi er ved at have.
Det er virkelig blevet en succes med den vilde blomstereng.
Læs om anlæg af vild blomsteng
Vi har valgt at anlæg en flerårig blomstereng. Den er noget langsommere i etablering, da det tager tid for frøende at få ved. Derfor fortsætter vi også med klipning – udover den årlige slåning – nogle år endnu.
Læs om pasning af flerårig blomstereng
Start februar er sidste gang vi kan slå græsset – og dermed hjælpe med pasning af vild blomstereng, så blomsterne får bedre vækstvilkår end græsset. Og med tiden får nedkæmpet græsset totalt.
Både fordi de vilde blomster begynder at spire frem. Vi skal selvfølgelig ikke klippe dem væk.
Desuden har vi tæppebombet vores vilde have med påskeliljer. Ganske enkelt for at give blomster til vores blomstereng også i det tidligere forår. Det er noget så fint. Første blomstring var sidste år, så regner med et endnu vildere blomsterflor af påskeliljer i år.