Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af brombær UDEN et brombærkrat

Mange fravælger dyrkning af brombær i haven, da det hurtigt ender med et brombærkrat – og dermed bliver besværligt at styre, såvel at høste brombær. Det er synd! Det er nemlig ganske nemt!

Dyrkning af brombær i haven

Det er ved at være slut med høst af brombær for i år. Tror jeg har plukket de sidste brombær idag. Busken er også allerede ved at visne og få gule blade, hvilket gør det oplagt at vise mit pæne stativ til opbinding af brombær. Herunder også fortælle lidt om nem dyrkning af brombær i haven.

Det er nemlig super nemt at dyrke brombær! Mange er ellers af den opfattelse, at det er besværligt – at det hurtigt ender med et vildt brombærkrat. En anden myte om brombær er, at brombær fra haven ikke smager af noget. Det er altså noget sludder!

Og nej! Vilde brombær smager ikke bedre! Der er dog gået sport i at dyrke tornefri brombær og de smager ikke af meget.

Herlig skal også tilføjes, at brombær først sætter torne på grenene, når de er 2 år gamle. Så gamle bliver mine grene ALDRIG, hvilket jeg vender retur til senere i blogindlægget. Pointen er blot at jeg dyrke brombær med torne for smagen. Jeg oplever dog aldrig tornene, da jeg sørge for korrekt beskæring af brombær, for optimalt udbytte og pasning af brombær.

Mine brombær smager mindst ligeså godt, som de brombær jeg af og til spiser på en gåtur i skoven. Mine brombær smager virkelig fantastisk!

Og ideen med at det er besværligt at dyrke brombær – ofte ender med et vildt brombærkrat – det handler ganske enkelt om at starte rigtig ud. Og det vil sige lave et espalier til brombær.

Espalier til brombær & Opbinding af brombær på stativ

brombærkrat brombær espalier dyrkning opbinding

Lad mig lige gentage. Det er ganske nemt at dyrke brombær. Virkelig nemt! Og espalier til brombær dyrkning er også hurtigt lavet.

Mit espalier til brombær er lavet af to pæle i jorden. To skråstivere, for at holde pælene oprejst – så pælene ikke vælter under vægten af brombærrene. Pælene er placeret med 5 meter afstand. Pælene 2,20 meter høje, hvorpå der med 50 cm afstand er bunden en snor imellem pælene. Og det udgør espalieret.

Midt imellem pælene er plantet én brombær.

Ideen er nu, at skud fra planten føres lodret op og vandret ud til henholdvis højre og venstre side.

Første år føres KUN til venstre. Andet år føres KUN til højre. Èt skud pr. snor – med fire snore, altså fire skud.

Indskyder lige. Brombær bærer frugt på 2 års skud. Det vil sige at de skud, som er skudt frem i år først bærer frugt næste år. De grene, hvorfra jeg netop har høstet en skål med brombær er fra sidste år. Ved hvert år at føre grenen til enten højre eller venstre, så har man i efteråret én side med bær og en side med nye skud.

Her i efteråret er det super nemt at se, hvad der er nye skud og hvad der er sidste års skud. Sidste års skud har bær og gule blade. Nye skud, fra denne sommer, har fine grønne blade og ingen bær eller rester fra klaser med brombær.

Giver det mening?

Når jeg kommer til foråret, så klipper jeg ALLE grene væk, som har båret frugt denne sommer. Dermed skabes plags til de nye skud, som vil skyde frem i løbet af sommeren. Samtidigt fjernes alle grene, som i løbet af foråret vil begynde at sætte torne – fordi det nu er 2 år gamle grene.

I foråret står stativet lidt bart, men inden juli er de nye skud – som skal bære frugt næste sommer – vokset frem og dækker hele den ene side af espalieret til brombær.

Høst af brombær

brombær dyrkning høst

I og med at der KUN er sidste års grene til én af siderne – hvilket skifter hvert år – så sker høsten af bær også kun på den ene side af planten. I år sker høsten til venstre for planten. Til næste år sker høsten til venstre for planten. Og 2023 bytter det rundt igen.

Med andre ord. Jeg skal aldrig lede efter brombær. Jeg skal blot stille mig enten til højre eller venstre for planten – og høste alle brombær. Nemt ik?

Vi har sådan to espalier til brombær. Og alene med disse to planter, så høster vi ENORMT store mængder af brombær. I år har vi høste knap 8 kilo brombær. Det er da ganske pænt.

Høsten af brombær har været flot, sådan er den nu hvert år. Den opmærksomme vil desuden have bemærket at pasning af brombær mest handler om høst af brombær. Foruden at klippe brombær ned i foråret – jeg klipper ned start marts (nogle år allerede slut februar). Dertil kommer selvfølgelig at sørge for opbinding af brombær – altså de nye skud fra planten – i løbet af foråret. Det er dog ganske hurtigt og nemt gjort. Faktisk er alt arbejde omkring dyrkning af brombær ganske nemt, når man gør det på denne måde.

Mit fine espalier til brombær er desuden skabt ud fra en gammel bog om havedyrkning og små husmandsteder, som jeg engang har fundet hos en antikvar. Stativerne er lavet af Martin, som også har lavet vores øvrige stativer til frugtbuske. Især vores hindbær stativer er enormt geniale.

Læs om espalier og stativer til frugtbuske her

espalier frugtbuske brombær gråsten slot slots køkkenhave

Nu har jeg ikke opfundet stativet, så kan ikke tage æren for stativet på ovenstående foto. Kan kun tage æren for inspiration. “Mit” fine espalier til brombær står også i en udgave i køkkenhaven på gråstet slot. Det er da lidt sejt.

Kan desuden anbefale et besøg til gråsten slotshave – både prydhaven omkring slottet, men især også køkkenhaven. Det er virkelig en flot køkkenhave. Måske mere end showhave, fremfor en decideret produktions køkkenhaven. Ikke desto mindre et besøg værd!

6 Kommentarer

  1. Ditte
    Ditte 1. september 2023

    Hej.
    Vi skal til at plante to smukke brombær her til efteråret med denne skønne metode. Men når du klipper ned i foråret – klipper du så de skud der har båret frugt helt nede ved jorden? Eller vil der være en slags “moderstamme” som det skyder nye skud fra, som beholdes?

    • Rune
      Rune 1. september 2023

      Hej Ditte

      Herligt I læser med – og fedt at I kopierer metoden. Det er SÅ nemt 😀

      I klipper blot ned ved jordens overfalde. Nye skud skyder årligt, fra jorden 🙂 Der er ingen moderstamme. Kan næsten ikke være nemmere…

      Rigtig skøn fredag. Og held og lykke med det 🙂

      Vh. Rune

  2. Steen Kielgast
    Steen Kielgast 29. juli 2023

    Hej
    Tak for inspiration.
    Hvorfor ikke klippe ned allerede lige når bærene er plukket
    hilsen
    Steen

    • Rune
      Rune 1. august 2023

      Hej Steen

      Forstår tanken, men planten skal have lov til at vokse videre – og visne ned, førend du klipper ned. Derved føres energi ned til rødderne og næste års skud-dannelse 🙂

      Vh. Rune

  3. Rasmus
    Rasmus 14. april 2023

    Hvilken sort Brombær har I?

    Mvh

    Rasmus

    • Rune
      Rune 17. april 2023

      Hej Rasmus

      Vi dyrker sorten Himalya. Giver rigtig store flotte mørke bær, som smager SKØNT.

      Vh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *