Tryk "Enter" for at gå til indhold

Er gladiolus flerårig?

ABSOLUT! Det er en misforståelse at gladiolus er etårig. Gladiolus er skam flerårig! Gladiolus kan dog ikke overvintre i haven. Gladiolus skal graves op, tørres og gemmes til næste forår….

Kan gladiolus overvintre?

Gladiolus er flerårig. Det gælder naturligvis også i Danmark, men gladiolus kan ikke overvintre i haven. Gladiolus skal graves op i efteråret, tørres og gemmes til næste forår.

Sådan er det jo egentlig med mange af de ekstra skønne sommerblomster. Tag bare georginer, fresia og ranunkler. Ingen af dem kan overvintre i haven, men skal graves op og vinteropbevares. Samme gælder det jo også med pelargonier og mange andre sommerblomster.

Alene det at gladiolus skal graves op om efteråret gør, at mange tænker løget som etårig i haven. Ganske enkelt fordi man ikke gider bøvlet med at grave op, tørre, dele og gemme gladiolus til foråret.

Jeg tror at det må være samme årsag til at færre og færre dyrker georginer, pelargonier og lignende sommerblomster, som ikke tåler frost. Det er synd! Heldigvis vælger nogle da at købe nyt hvert år og lægge, plante og sætte i haven. Det er da også en måde at gøre det på. En ganske nem måde at komme udenom vinteropbevaring af sommerblomster.

Det ville være flot, hvis jeg skrev at jeg ikke var så meget til køb og smid ud. Det er dog nok mere Rune, som har den tilgang. Personligt har jeg blot følelser med alle blomster i haven. Mange af mine gladiolus er gave fra min bedstemor – en stor del har stået i hendes have. Jeg har derfor et helt særligt forhold til dem. Andre blomster i haven forbinder jeg blot med noget specielt. Jeg er nok lidt sentimental på det område.

Nå ja! Også må jeg indrømme, at der er sport i det for mig. Jeg ELSKER at kunne opformere planter. Ikke fordi jeg ønsker flere og flere, men at sikre at ét løg, knold eller frø – eller en plante via stikliner – formerer sig og dermed sikres at komme igen og igen og igen i haven. Det synes jeg er virkelig herligt.

Opgravning af gladiolus. Tørring af gladiolus. Vinteropbevaring af gladiolus

Gentager lige. Gladiolus kan ikke overvintre i haven. Knoldene vil rådne og være helt splattede til foråret. Naturligvis er der undtagelser. Nogle år er vinteren så mild, at knoldene klarer det – eller man kan have sine gladiolus plantet et optimalt sted, så de overvintre i haven. Det er dog et sats, som jeg ikke tager. Og det normale er at gladiolus IKKE kan overvintre i haven.

Her i efteråret er det derfor tid til opgravning af gladiolus. Dette skal gøres førend frosten tager fat. Egentlig plejer det at passe med, at jeg plukker sidste buket. Og ikke kan se ny skud med knop, så graver jeg mine gladiolus op.

Bruger en greb til opgravning, for at sikre at jeg får knolden op uden at bladmassen falder af.

Det er nemlig vigtigt at bladene forbliver på!

Efter opgravning, så tager jeg knoldene et efter et, fjerner alle de små sideløg. Deler løg i to, hvor det er muligt. Og fjerner roden. Derefter kommer jeg knoldene i en spand, når spanden er fyldt binder jeg et reb omkring. Derved kan jeg nemt hænge mine gladiolus op til tørring.

Læs om deling af gladiolus her

Tørring går ganske nemt. Hænger blot min gladiolus op i stalden, hvor der er god udluftning. Her hænger løgene i nogle uger og visner ned.

tørring gladiolus overvintring gemme

Bemærk de gule blade, det er gladiolus der har hængt til tørring 14 dage. De er snart klar til at blive klippet ned, men nu skal de senest opgravede gladiolus (de grønne) lige med, så jeg kan gøre det hele samtidigt.

Når alle gladiolus er tørres og bladene er helt gule, så klippes bladmassen væk. Og knoldene lægges i en løgpose, hvor de gemmes mørkt, tørt og frostfrit indtil foråret. Når vi kommer til maj, så lægges alle gladiolus igen i haven.

buket gladiolus pink hvid

Ganske nemt! Indtil da, så vil jeg nyde året sidste buket med gladiolus – tre grene med pink og hvide blomster. Glæder mig allerede til at kunne plukke en stor favnfuld af gladiolus igen næste sommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *