Tryk "Enter" for at gå til indhold

Få flere pæoner og flottere blomstring

Pæoner og bonderoser er skønne sommerblomster, men hvis sommerens blomstring skal sikres, så er det i efteråret at arbejdet skal gøres. Dette gælder især deling og flytning af pæoner, såvel gødning til pæoner.

Pæoner i haven & pæoner i buketter

Jeg er virkelig glad for pæoner. Vi har allerede rigtig mange pæoner her i haven. Pæoner er dog ikke kun skønne blomster til haven, men også virkelig skønne blomster til buketter. Der er virkelig ikke meget, som slår en stor buket med pæoner…

pæoner buket hjemmelavet

Derfor valgte vi også, for nogle uger siden, at anlægge et stort skærebed i køkkenhaven kun til pæoner.

Bedet er en udvidelse af vores allerede etablerede skærehave, hvor vi dyrker massevis af blomster til buketter. Hidtil dog kun ét årrige sommerblomster, såvel knolde og løg. Nå ja! Og massevis af grønt til buketter.

Og… Det passer så faktisk ikke helt. Det var ikke for nogle uger siden, at vi besluttede at anlægge et pæonbed til buketter. Beslutningen blev taget allerede forrige efterår. Det er nemlig i efteråret at man kan begynde med deling af pæoner og flytning af pæoner. Og når nu vi allerede havde nogle skønne pæoner i haven, så kunne vi ligeså godt dele dem og dermed skabe flere planter. Kort sagt lave en gratis skærehave med pæoner.

Så ja! Beslutningen blev taget sidste efterår. Udvalgte knolde blevet gravet op, delt og plantet i potter. I august fik jeg bygget det nye højbed, fyldt det med haveaffald, kompost og et lag jord på toppen. Og for 14 dages tid siden blev de nye pæonknolde plantet ud.

Læs om pæoner i skærehaven her

Flytning af pæoner & deling af pæoner

Det bedste tidspunkt til flytning af pæoner er i efteråret. Samme gælder deling af pæoner. Gerne i oktober. På denne tid af året er planten gået i dvale, så der skabes mindst skade på planten – eller knolden, som det jo faktisk er. Samtidigt kan knolden nå og etablere sig det nye sted, førend frosten.

stauder til skærehaven flytning pæoner plantning pæon pottede dyrkning formering skærebed

Ovenstående foto viser en pæonknold, som blev gravet op sidste efterår og plantet i en plastpotte. Se lige nogle rødder. Ingen tvivl om, at det er en rigtig sund pæon.

Knolden er en afstikker fra en pæon, som blev plantet i haven i efteråret 2017 – samme år vi flyttede ind på Nymølle. Knolden er vokset sig temmelig stor og sætter enormt mange blomster. Derfor skulle den deles, for fortsat at sikre en fortsat god blomstring.

Det er en god ide at dele sine pæoner hver 4-6 år, for at knolden ikke udkonkurrerer sig selv. Tænk på det, som en foryngelse af planten. Risikoen er at lader man værre, så kan knolden helt stoppe med at blomstre efter 8-10 år. Og deles planten derefter, så kan der nemt gå 2-3 år førend planten blomstre igen.

Ved deling af pæoner, så delte jeg knolde næsten på midten. Den største knold kom retur i hullet. Den mindste knold blev delt i 5 endnu mindre dele, som hver især blev pottet op i en plastpotte.

Indskyder lige. Jeg kunne sagtens have plantet de 5 mindre knolde direkte i et nyt bed – eller skærehaven. Pæonknolde skal dog have en vis størrelse førend de blomstre. Gerne på størrelse med to knyttede hænder. Derfor vidste jeg at disse 5 knolde temmelig sikker ikke ville blomstre denne sommer, men først næste sommer. Ville desuden være små planter, så for at minimere lugearbejde, så plantede jeg i potter – og plantede ud i skærehaven nu.

Nu er alle fem knolde kommet i jorden. Og med størrelsen på knoldene, så er jeg helt sikker på at jeg nok skal kunne høste 4-9 blomster fra hver knold til buketter. Året efter vil knoldene være fuldt etableret og der vil kunne høstes massevis af blomster.

Pasning af pæoner i haven

stauder til skærehaven flytning pæoner plantning pæon Skærebed

Når det kommer til pasning af pæoner, så sker størstedelen af arbejdet i efteråret. Også er det ikke værre.

Flytning af pæoner er ikke noget, som man gør så ofte – det er jo kun, hvis planten står i vejen. Deling af pæoner gøres hver 4-6 år. Ellers handler pasning af pæoner i efteråret mest om at klippe pæoner ned og give gødning.

Det er en god ide at klippe pæoner ned i september. Dette mindsker risikoen for at sygdomme overføres fra det ene år til det andet. Planten bruger desuden ikke bladene til noget i efteråret, så klip endelig ned.

Efter pæoner er klippet ned, så giv 1-2 skefuld PK-gødning til hver plante. PK-gødning kaldes også efterårsgødning. De fleste kender NPK gødning, men pæoner vil helt ikke have kvælstof (N). Derfor vælg en PK gødning.

Læs om gødning til pæoner her

Og det er egentlig pasning af pæoner i efteråret. Når vi kommer til foråret, så giv igen PK-gødning til pæoner i løbet af april. Vælg gerne samtidigt at opsæt stativ til pæoner – langt de fleste pæoner har behov for støtte, for at de ikke vælter. Og det skal gerne sættes op førend pæonen har behov for det. Det er nemlig bare ENORMT ærgerligt, når ens pæoner knækker.

Derudover er det egentlig bare at nyde det mange blomster i haven – eller plukke en masse til buketter. Sidst nævnte glæder jeg mig ekstra meget til, til næste sommer. Nu har vi nemlig skærehaven til pæoner, hvor hver eneste knop og blomst skal klippes væk og bruges til buketter. HERLIGT!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *