Tryk "Enter" for at gå til indhold

Kategori: Høns

En rigtig bondegård skal naturligvis have høns i haven! Og naturligvis en hane, til at gale på gårdpladsen.

På Nymølle har vi høns af racen Danske Landhøns. Danske Landhøns er en gammel dansk race og de er nogle super gode høns. En høne af racen Danske Landhøns lægger ca 5 æg om ugen.

Netop æg er en af de helt store fordele ved at have høns i haven. Vi får rigtigt mange æg. Vi har 5 høns, som forsyner os med alle de æg vi kan nå at spise – og flere til. Derudover har vi en flot hane, som passer godt på flokken af høns.

Friske landæg, direkte fra egne høns, er noget af det bedste. Æg fra egne høns smager fantastisk! Æggeblommen er kraftigt gul, netop fordi hønsene spiser masser af græs.

Har man en have, så er det nemt at have høns i haven. Og dermed kan man hurtigt blive selvforsynende med æg.

En anden rigtig god fordel ved at have egne høns er at kunne få kyllinger. Det kræver godt nok, at man har en hane. Vi har en stor flot hane, som er meget rolig og ganske nem at omgås. Hanen parer hønerne og når hønen bliver skruk, så går der 21 dage fra hønen har lagt sig på sine æg, før der kommer kyllinger.

Kyllinger er fantastisk søde. Og det er sjovt at se hønemor gå rundt med sin lille flok af kyllinger.

En almindelig kylling købt i supermakedet slagtes efter 35 dage. Lidt længere tid for de økologiske kyllinger. En økologisk kylling slagtes oftes efter 56 dage. Det siger sig selv, at for at slagte efter 35 eller 56 dage, så skal der fodres med virkelig kraftig væktsfoder – ellers vil der jo intet kød være på kyllingen.

Sådan gør vi ikke hos os!

Vores kyllinger får lov at spise masser af græs. Vores kyllinger vokser langsomt til. Og vores kyllinger går med deres mor indtil de er store nok til at klare sig selv. Det tager som regel 30 dage. Efter 30 dage, så begynder hønemor at lægge æg igen og kyllingerne er nu en del af flokken.

Så fra at vi normalt har 5 høns, så har vi i højsommeren en temmelig meget større hønseflok. Det gør dog ikke noget, netop i højsommeren er der rigtigt meget græs og enormt mange orm og biller, som høns og kyllinger kan spise. Og det gør de! Vores hønseflok går rundt i hele haven og leder efter mad. Det er super hyggeligt.

Vores kyllinger vokser langt ind i efteråret. Og først i slutningen af efteråret, så slagter vi vores kyllinger. Til den tid er kyllingerne vokset godt store og leverer noget fantastisk lækkert kød. Afhængig af hvornår kyllingerne klækkes om sommeren, så slagtes vores kyllinger tidligst efter 100 dage.

Du kan læse alle vores blogindlæg om vores liv på landet med høns her.