Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så er vi igang…

November er perfekt til at lægge tulipan løg. Vi er netop kommet godt igang – der er allerede lagt mange tulipan løg i haven, nu skal der lægges tulipanløg i krukker.

Tulipan løg skal lægges i november!

Det er intet problem at lægge langt de fleste forårsløg i september og oktober. Dette gælder både påskeliljer, hyacinter, krokus, kejserkrone, pinseliljer, perlehyacinter og alle de mange andre skønne forårsløg.

Vi har da også selv allerede lagt mange forårsløg i haven. Desuden er lagt mange påskeliljer i krukker.

Læs om plantning af påskeliljeløg her

Når det kommer til tulipan løg, så er det dog en stor fejl at begynde at lægge løgene i jorden førend november.

Enhver der har prøvet at dyrke tulipaner ved at tulipaner er sarte løg. For tidlig lægning af løgenen udsætter løgene for flere sygdomme – især “tulipan fire”, som er en svampesygdom. Læs om tulipan fire her

Langt størstedelen af tulipan sygdomme kan undgås ved at lægge tulipan løg i november. Dermed er vi også – de fleste år – ovre den værste efterårs nedbør.

Tulipaner bryder sig bare ikke om at stå med i våd jord. Det får hurtigt løgene til at rådne.

Med december og vintertid lige om hjørnet, så er vi også tættere på frostgrader – et vejr, som løgenen kan lide.

Tulipan løg i krukker

Tulipan løg krukker lægning plantning

Vi lægger massevis af tulipaner i krukker. Et herligt job til efterårsvejret – det kan nemlig gøres indendøre i stalden. Efter lægning af løgenen i krukker, så vandet krukkerne og dernæst stables de op i stalden.

Her står krukkerne med løg hele vinteren igennem – i læ for regnen – uden pasning. Faktisk vander vi ikke en eneste gang. Først når løgene bryder jorden i starten af foråret, så begynder vi at vande.

Dette passer oftest samtidigt med at vi flytter krukkerne ud i haven, hvor de får lov at vokse til. Ikke mindst pynte hele foråret.

tulipan løg i krukker

For nu, så skal de mange hundrede løg først i krukkerne. Krukkerne vandes og stables.

Jeg bruger bevidst altid flere af samme krukke, netop fordi jeg vil kunne stable krukkerne.

Ens størrelser krukker gør at jeg med med et par lister henover krukkerne får laves en hylde, til endnu en række krukker. Derved fylder krukkerne mindre i stalden.

Og med næsten hundrede krukker, som skal plantes til, så er det nødvendigt at få stablet ordentligt.

Jeg bruger desuden hovedsageligt lerkrukker til forårsløg. Jeg elsker den grønne patina, som krukkerne får med årene. Lerkrukkerne sikrer desuden at løgene aldrig kommer til at stå og soppe i vand – lerkrukker tørrer hurtigere ud end glaserede krukker.

Endnu en fordel ved lerkrukker er dog at de er lette at flytte rundt. Glaserede krukker er noget tungere. Udover lerkrukker, så lægger jeg også forårsløg i zinkkrukker. Her er virkelig tale om lette krukker. Jeg kan desuden godt lide kontrasten imellem zink og ler – men det er jo en smagssag.

Forårsløg i krukker

Ingen tvivl om at der kommer allerflest tulipan løg i krukkerne. Jeg lægger dog også påskeliljer i krukker, ligesom jeg har flere krukker med perlehyacinter og hyacinter. I år har jeg desuden forsøgt mig med kejserkroner i krukker – spændende hvordan det kommer til at gå.

Mange vil formentligt undres over at lægge SÅ mange forårsløg i krukker.

Det er nok også lidt blevet en besættelse – hobby, for at bruge en pænere beskrivelse. En hobby, som vokser år for år, som den slags har det med at gøre…

Der er blot virkelig mange skønne tulipan løg. Og jeg er virkelig glad for tulipaner. I havens bede har tulipanløg det ikke videre godt – vi har et for vådt klima herhjemme, så det er de færreste tulipaner der vil komme igen.

I havens bede lægger jeg kun de sikre tulipaner, som jeg er 90% sikker på kommer igen – år efter år. De sikre tulipaner er også de mindre fantastiske. Ikke at de sikre tulipaner ikke også er flotte, men de mere specielle tulipaner er også herlige. Det er disse, jeg lægger i krukker.

Min helt store hobby ved tulipaner er at sikre løgenes overlevelse. Herunder også formering og avl af tulipaner. Og dette gøres bare langt nemmest med løg i krukker, potter og plantekasser. Derved kan jeg holde styr på sorte, såvel sikre løgene passes helt optimalt.

Avl af tulipan løg

I tilføjelse til lægning af de mange løg i krukker, skal altså tilføjes at hver eneste krukke tømmes – løgene tørres, rengøres og sorteres i kvaliteter. Læs om avl af tulipanløg her

Okay! Det er en besættelse. Jeg indrømmer det…. Rune er heldigvis med på ideen, måske mest af alt fordi han har fødselsdag i foråret – og nyder det fantastiske blomsterflor af tulipaner på hans fødselsdag.

Sagt på en anden måde, så skyldes de mange krukker med tulipaner at ét enkelt løg hurtigt bliver til 3, 6 også videre. Og når man starter med 50 eller 80 løg af samme sort, som lægges i 2-4 krukker, så bliver det hurtigt til mange forårsløg.

Nå ja! Også er det bare FULDSTÆNDIG FANTASTISK med alle de forårsløg i haven. Krukkerne gør at forårløg kan flyttes til hoveddøren, indkørslen, langs huset og placeres alle de steder vi færdes oftest – og igen fjernes, når løgenen er afblomstret og skal visne ned.

2 Kommentarer

  1. Anne Lise Juncker
    Anne Lise Juncker 15. november 2020

    Glæder mig allerede til 2021.

    • Martin - Nymolle1900
      Martin - Nymolle1900 16. november 2020

      Dejligt, at høre 😀 Det gør jeg virkelig også 🙂 Det bliver så flot, håber jeg 🙂

      Skøn dag til dig, Anne Lise 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *