Tryk "Enter" for at gå til indhold

Meget snak om ærteblomst i år….

Gardeners World og Claud Dalby foreslår at vinterså ærteblomst. Normalt såes ærteblomst ellers i foråret. Uanset hvad, så skal frø fra ærteblomst høstes i efteråret. Det er nu!

Ærteblomst

Jeg elsker ærteblomst! Det er en fantastisk skøn plante til haven. Ærteblomst klartere flittigt opad et stativ, ligesom planten giver massevis af blomster til buketter. Vælges de gamle sorter, så har ærteblomst desuden en skøn duft.

2020 skal jeg da virkelig også love for, at der har været meget snak om ærteblomst. Især såning af ærteblomst har virkelig været i fokus. Både Claus Dalby og Gardeners World har været ude og anbefale at vinterså ærteblomst – måske det skal prøves i år.

Såning af ærteblomster

Lad det hurtigt blive sagt, at såning af ærteblomst virkelig er nemt. Normalt har vi sået ærteblomst i februar, hvilket egentlig fungerer super fint. Intet der.

Ideen ved at vinterså ærteblomst er dog at planten vokser hurtigere frem – og tidligere blomster.

Ved såning i februar så blomstrer ærteblomst først fra midt juli, hvis ikke nærmere slutningen af juli.

Faktisk skulle man kunne få ærteblomst til at blomstre allerede i starten af juni, ved såning i start oktober. Det er så for sent nu, da vi allerede er i november. Vi har heller ikke haft frø fra ærteblomst – vi høster nemlig først frø fra ærteblomst i slutningen af oktober.

Kunne selvfølgelig have købt nogle frø, men nu har vi en helt fantastisk skøn ærteblomst. Hedder Gwendoline. Har en fantastisk duft og de smukkeste sart pink blomster.

Frøene er købt til 15 kroner for 10 frø. Sidenhen har vi været selvforsynende med frø fra ærteblomst. Ærteblomst er nemlig en super nem plante at høste frø fra.

Og naturligvis skal vi have denne sort igen næste år. Har den til at vokse i to store whiskeytønder foran huset, hvor ærteblomster kravler op at to høje jerntativer.

Læs om whiskeytønder til plantekummer

Høst af frø fra ærteblomst

frø fra ærteblomst

I efteråret, når ærteblomst begynder at afblomster, så stopper vi med at klikke blomsterne væk.

Vi er ellers ombyggeligt med at få fjernet alle afblomstrede blomster, mindst en gang om ugen – dette sikrer nemlig at ærteblomst blomster ekstra meget.

Derved sættes frøstande – ligner ærter, hvoraf også navnet ærteblomst. Det bliver hurtigt til mange frøstande, men behøves slet ikke ret mange. I hver enkelt frøstand er der nemt 4-10 frø fra ærteblomst.

Med frø fra ærteblomst er man også næsten helt sikker på sorten er samme, som sået. Sådan er det ellers ikke normalt for alle frø, hvorfor langt flest planter dyrkes ved stiklinger.

Frøstandene bør høstes når de er helt tørre. Altså førend de er grønne, som vist på ovenstående foto. Dermed er man sikker på at frøene er helt modne. Nu er det dog slut på sæsonen, så jeg har netop høste alle de sidste frøstande – nu får de lov at ligge og tørre i værkstedet, også skal det nok fungere.

Har dog allerede høstet flere tørre frøstande, så jeg er sikker på at have frø af denne skønne ærteblomst.

frø fra ærteblomst

Trods det er ved at lidt sent, så tror jeg nu nok jeg forsøger at så lidt af frøene, så må vi se om det lykkes med sen vintersåning af ærteblomst.

Det ville i hvert fald være herligt om det kunne lykkes med tidligere blomstring for ærteblomst, næste år.

Nu har jeg desuden fået høstet ekstra mange frø i år, så går det helt galt, så må vi så igen til foråret. Ellers har jeg frø i overskud, som kan gemmes til efteråret – og såes tidligt, førend vi får høstet nye frø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *