Tryk "Enter" for at gå til indhold

Kærlighed til have med topdressing

Mange fordele ved topdressing. Vi bruger topdressing til leret jord for at sikre en lettere jord i haven – vi bruger altså topdressing som jordforbedring af vores ler jord. Samtidigt holder topdressing ukrudt nede, så vi ikke behøver luge ukrudt.

Topdressing af leret jord

Vi sprang over sidste forår, hvilket vi hurtigt fortrød. Ellers plejer vi at alle havens bede et lag topdressing her i foråret, når vi har klippet stauder ned.

Stauder blev klippet ned i weekend. Nu er netop fuldt op med et lag topdressing. Det er bare en super god løsning til forårsklargøring af havens bede.

Læs om forårsklargøring af haven her

Fordele ved topdressing er mange. Den vi virkelig bemærkede sidste år, da vi sprang topdressing over, er hvordan topdressing hjælper til at bekæmpe ukrudt. Fra vi aldrig har brugt tid på at luge ukrudt i foråret, så brugte vi sidste år pludselig mange timer med lugning af ukrudt. Det er virkelig ikke det værd, at droppe topdressing.

Topdressing af leret jord med sand og kompost for jordforbedring af ler jord

Med topdressing til leret jord, så sikrer vi desuden bedre dræn i jorden. Vi får tilsat sand til jorden, som giver os en lettere jord i haven. Derved trives havens planter langt bedre.

Endeligt virker topdressing som jordforbedring til lerjord.

Læs om jordforbedring af lerjord

Nå ja! Også må vi ikke glemme at topdressing tilfører ny næring til havens bede og havens planter. Det gør at haven planter generelt bare står flottere og trives bedre.

Så ja! Jeg kan virkelig kun på det kraftigste anbefale topdressing af havens bede. Sørg for at vælg topdressing til leret jord, hvis man – som os – har lerjord. Altså hvor der er tilsat sand til topdressingen. Omvendt vælg en topdressing til sandjord, hvis man har det i haven.

Jord til pæoner – og jorddække til pæoner

Når man går igang med jordfordering af havens bede – som os med topdressing til leret jord – så vær opmærksom på at nogle af havens bede ikke trives med jorddække.

Det gælder f.eks. pæoner, men også haveiris. Både pæoner og haveiris behøver at roden er blottet, så solen kan ramme knolden – og dermed sikre en god blomstring.

Forklaringen på at pæoner ikke blomstrer er ofte at plantning af pæoner er gjort for dybt. Eller at der er sket jorddække til pæoner. Det kan selvfølgelig også bare være at jord omkring pæoner har sat sig, så knolden er blevet begravet.

Læs om plantning af pæoner her

Pas derfor virkelig meget på med jord til pæoner, altså at der ikke opstår jorddække henover pæoner. Samme med haveiris.

For at undgå at begrave pæoner med topdressing, så stiller jeg en spand henover mine pæoner i havens bede. Gentager det samme med haveiris. Også kan jeg kaste topdressing udover bedet, uden at bekymre mig om at dække mine pæoner til med jord.

Flot havejord med topdressing

Fjerner spanden straks jeg er færdig med tilførsel af topdressing og jordforbedring, således at alle planter igen kan få sol og lys.

Bemærk forresten, hvor meget det pynter på havens bede med topdressing. Jorden er pludselig helt fint og mørk. Skarp kontrast til de grålige bede, som var der før.

Så topdressing pynter også havens bede. Samtidigt med at jeg med topdressing til leret jord sikrer en langt bedre jord, mindsker ukrudt og får sundere planter.

Læs mere om topdressing her

Hvor meget topdressing skal jeg bruge?

Topdressing er idag et begreb, som bruges mere og mere. Topdressing af græsplæne er især blevet populært til at sikre en flot grøn plæne.

Topdressing af havens bede er ikke så brugt her i Danmark, men det er stort i f.eks. England. Flere og flere får dog øjnene op for gevinsterne ved topdressing af havens bede, ligesom vi har fået det.

Tillader mig at tage æren for indførsel af topdressing i haven, trods Rune nu mest står for lugning af ukrudt – og jeg netop indførte topdressing pga ukrudt. Forklaring er at vi har massevis af forårsløg i havens bede. Når der i foråret skal luges, så er risikoen for at træde på forårsløg stor. Og derfor kom vi igang med topdressing. Nu luger vi slet ikke havens bede i foråret. Luger efter stauder er klippet ned. Derefter holder topdressing jorden fri for ukrudt, indtil forårsløg har dækket jorden – indtil stauder kommer igang i foråret.

Ved topdressing af græsplæne, så skal lægges et ganske fint lag topdressing. De fleste steder vil men læse at 1 kubikmeter nemt rækker til ca 200 kvadratmeter græsplæne.

I havens bede bruges noget mere topdressing, hvis topdressing skal kunne fungerer som jorddække og dermed bekæmpelse af ukrudt.

Efter i flere år at have forsøgt os frem med hvor meget topdressing vi skal bruge – nogle år med for meget topdressing, andre år med for lidt topdressing til havens bede.

Idag ved jeg at vi ca skal bruge 1 kubikmeter topdressing pr 50 kvadratmeter havebed. Vores have er noget større end 50 kvadratmeter, så vi køber en stor mængde topdressing til leret jord hjem hvert år.

Udlægger topdressing i 2-3 cm tykkelse. Mange steder vil man kunne læse, at man bør lægge topdressing i 5 cm tykkelse for at topdressing kan tage ukrudt. Det er dog alt for tykt et lag, hvis man spørger mig.

Lad desuden endelig værre med at læg topdressing i 5-10 cm tykkelse og begynde at grav det ned, som også anbefales mange steder. Det er virkelig spild af tid. Langt bedre at jordens insekter får lov til at komme op og hente topdressing og kompost ned. Derved hjælper jordens insekter til med at lufte jorden. Og man slipper for at arbejde i jorden, og dermed få forstyrret jorden.

Spagnumfri jord, jordforbedring og topdressing til leret jord

Førend jeg stopper for denne gang, så lad mig lige slå et slag for spagnumfri jord til haven. Naturligvis også spagnumfri jordforbedrin og topdressing – hvad enten det er topdressing til leret jord eller topdressing til sandet jord.

Det er noget englænderne igen har større fokus på end os danskere, ligesom de har fokus på topdressing af havens bede. Spagnumfri jord bliver dog – heldigvis – større og større herhjemme også.

Spagnum har godt nok mange gode fordele, som væksmedie – ikke mindst pga spagnums evne til at holde på vand. Spagnum er dog en naturresource opgravet i moser, som vi bør værne om.

Vi har i flere år forsøgt at undgå spagnum, men det er svært at finde spagnumfri jord. Det begynder dog at dukke op. Spagnumfri topdressing er dog efterhåndende meget normalt. Og kan kraftigt anbefale Greenbio, som vi har købt topdressing fra flere gange nu.

Greenbio er desuden både dansk og alle deres produkter kan fås, som økologiske. Herligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *