page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Den er helt gal…

Trods vi har en stolt havetradition her i Danmark, så mangler vi ord for flere opgaver i haven. Vigtige opgaver såsom topdressing, deadheading o.l.

Ikke desto mindre…

Trods manglen på ord, så skal opgaven – eller rettere opgaverne – gøres. Deadheading er især vigtigt her i efteråret, for at forlænge en lang blomstring hos havens blomster.

Deadheading kan på danske beskrives ved at “nippe blomster”. Handler i alt sin enkelhed om at fjerne døde og visne blomster, for derved at snyde planten til at sætte endnu flere blomster.

Her i efteråret bruger havens planter alt sin energi på at skabe massevis af blomster, som sidenhen skal visne ned og dermed blive til frø – således at planen kan sikre sin overlevelse og sprede sig i haven.

Deadheading fjerner plantens mulighed for at smide frø, hvorfor planten skynder sig at sætte endnu flere blomster – til glæde for os. Derfor er deadheadning en af efterårets vigtigste opgaver i haven.

Læs om deadheading her

Topdressing er endnu en opgave til haven, som vi mangler ord for. I England er det et kendt begreb.

Topdressing handler om at tilføre havens bede en næringsrig jordblanding. Oftest gjort i foråret, hvor havens bede dækkes med et lag jordblanding i et par centimeter. Derved bringes næring til havens bede, der skabes jordforbedring – jorden bliver mere pårøs og lækker – og topdressing hjælper med til at kvæle ukrudt.

Topdressing ser desuden rigtig godt ud. Det er smukt, når havens bede i det tidlige forår er dækket af et smukt tæppe af sort jord – hvorfra planterne spirer frem til endnu en sæson.

Topdressing af pæoner

Topdressing gøres – som nævnt – oftest om foråret. I en have gælder dog virkelig mottoet “ingen regler undtagelser”. Og netop topdressing er en af dem. I hvert fald, når det kommer til pæoner.

Pæoner nyder at få en omgang topdressing i efteråret. Derved sikres ekstra næring til rødderne, som netop nu ligger nede i jorden og arbejder på at skulle sikre næste blomstring.

Det lille jorddække på blot et par centimeter sikrer desuden at knolden fortsat er dækket af 2 cm jord – pæoner har en tendens til at kravle opad jorden.

Det pynter desuden gevaligt omkring pæonerne at få lagt et lille jorddække. Pæonerne ser temmelig kedelige ud her i efteråret. Størstedelen af pæonerne er allerede visnet væk, eller er godt på vej til det. Et lille lag af jorddække pynter utroligt flot i pæonbedet.

Læs om pasning af pæoner her

topdressing

Topdressing om foråret

Resten af havens bede får et lag topdressing til foråret. De fleste af havens planter – især stauderne – er allerede begyndt at gå i dvale for vinteren, så det er helt nytteløst at tilføre et jorddække nu.

Det skulle kun være af kosmetiske årsager. Vil intet gøre for planterne. Og trods det er pænt med et sådan nyt og sort lag jord over alle havens bede, så er der rigeligt med andre opgaver at tage fat på. Vi behøver ikke at opfinde arbejdsopgaver.

Lad det forresten lige blive sagt. Topdressing kan ikke forveksles med jordforbedring – topdressing er en del af jordforbedringsmetoderne. Topdressing kan heller ikke forveksles med jorddække – her skal bruges flis, græs, grus eller andet. Topdressing trænger ned i jorden ganske hurtigt, så har ingen længerevarende dækkende effekt af havens bede.

Læs om jordforbedring og jorddække her

De gængse ord, som kunne bruges om topdressing på dansk er altså ikke dækkende. Samme gælder det for deadheading, hvor betegnelserne bliver sætninger. Os bekendt findes der ingen deciderede navne for hverken deadheading eller topdressing – derfor bruges de engelske.

Skulle nogen kende de danske ord. Eller have en ide til danske ord for disse to opgaver, så del endelig – blot kommenter i kommentarfeltet herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *