Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hvem drømmer ikke om mange roser?

Vi gør! Vi elsker roser. Roser er dog temmelig dyre. Heldigvis kan man nemt tage stiklinger af roser – og dermed lave en masse nye roser, HELT GRATIS, til haven.

Sådan dyrker og laver man egne roser ved stiklingeformering

Måske naboen har en helt fantastisk rose.

Måske bedsteforældre eller forældre har nogle skønne roser, som du gerne vil have i haven.

Måske du ganske engelt bare gerne vil have flere roser i haven, men ligesom os, synes at roser er temmelig dyre.

Løsningen er at tage stiklinger af roser. Og dermed begynde at dyrke dine egne roser.

Stiklinger af roser

Det er super nemt at tage stiklinger af roser, når man blot følger nogle ganske simple tips.

Skal du tage stiklinger af roser, så brug kun nye årsskud. Og kun sunde, grønne skud. Vælg desuden de længste grene på rosen, de har mest energi.

September og indtil midt oktober er måske det bedste tidspunkt. Her er mange lange, grønne og sunde, skud – og de årets nye grene er i god vækst.

Men…

Egenlig kan man tage stiklinger af roser hele vækstperioden, når blot man tager nye grønne skud.

Der kan hurtigt plukkes en god bunke grene til at lave stiklinger af, som kan blive til rigtigt mange nye roser.

Her er taget stiklinger af en skøn persisk rose, som vi har i haven. Den er virkelig rigtblomstrende, meget sund og fantastisk smuk. Derfor vil vi gerne lave en helt masse nye planter af denne, så vi kan få endnu flere roser af denne skønne rose.

Persiske roser er har spillet en central rolle i de fleste roser, som vi kender idag. Persiske Roser er meget gamle roser, med et fantastisk farvespil i blomsterne – ikke en blomst har samme farve.

For det bedste resultat med at lave stiklinger af roser, så skal hver stikling bestå af 3 sideskud med grene (se foto, nedenfor). Der skal være klippe lige under et sideskud og lige over et sideskud.

Næste trin til hjemmelavet stiklinger af roser

Næste trin i at lave en god stikling er nu, at klippe de to nederste sideskud af – klip også gerne torne af – og klip de yderste blade af det øverste sideskud af, så der kun er 3-4 blade på hele stiklingen.

stikling roser formering stiklinger stiklingeformering
stikling rosestikling formering stiklinger roser
roser stikling formering stiklinger

Nu er stiklingen klar til at komme i jorden. Brug en lerpotte, som fyldes med god priklemuld indtil 5-10 cm fra kanten. Jorden skal være godt vandet igennem.

Det bedste resultat og succes med formering af roser

For det bedste resultat – altså at sikre hurtig rodvækst og ingen udvikling af svampe, som kan få stiklingen til at rådne – så skal stiklingerne stikkes ned i siden af potten, langst potten. Og her kommer pointen med lerpotten i brug. Lerpotten sikre for ventilation, samtidigt med at lerpotten sikrer at stiklingen ikke står i vand. Og dermed tvinges stiklingen hurtigere til at sætte rødder, som jo netop er hele pointen.

I en stor potte kan der nemt stå flere stiklinger. De stikkes blot ned i potten, hele vejen rundt langs kanten – lad de få blade på stiklingen vende indad i potten og stik stiklingen ned, så blade kun lige er over jorden.

Nen formering af roser med stiklinger

Placer nu potten i en gennemsigtig sæk og stil potten på nordsiden af en busk. Dermed får potten varme fra øst om morgenen, fra vest om aftenen og bliver skygget mod solen midt på dagen.

Tager du stiklinger i start oktober, som vi har gjort, så lad potten stå i plastposen i 1-2 måneder – indtil frosten sætter ind. Ryk derefter potten ind i et drivhus eller andet sted, hvor potten står varmere og får lidt lys. Det behøver ikke være 100% frostfrit, men ingen grund til at potten står ude vinteren over.

roseformering rosestiklinger rose stiklinger

Og det er egentlig det. Til foråret skal stiklinger pottes om i potter – og sådan har du lavet nye roser. Helt gratis.

Læs om stiklingeformering af roser her

15 Kommentarer

  1. Louise
    Louise 15. marts 2023

    Hej Martin,

    Tusind tak for hurtigt svar.

    Ville du så sætte potterne udenfor (uden plastik) senere på året – fx til maj? Eller skal de blive inde til jeg planter ud i efteråret 2024?

    Mvh. Louise

    • Rune&Martin
      Rune&Martin 16. marts 2023

      Velbekom 🙂

      Og ja, endelig ud med planterne til maj – og pas dem med gødning, som du vil normalt med roser 🙂

      At du har dem i potter gør blot, at du nemt kan tage planterne ind igen til efteråret –og dermed beskytte planterne lidt ekstra mod kulde og regn. Indtil roserne bliver des større og bedre kan klare det selv 🙂

  2. Louise
    Louise 15. marts 2023

    Virkelig en fin blog!

    Det lykkedes mig at lave stiklinger af nogle sorter fra min egen og min mors have. Virkelig nemt – jeg fuldte bare dine råd her.

    De vokser fint i vindueskarmen i vores gamle lade, men hvornår kan jeg plante dem ud i det nye rosenbed?

    • Rune&Martin
      Rune&Martin 15. marts 2023

      Hej Louise

      Mange tak! Fedt du læser med… Og SUPER fedt at det er lykkedes godt med stiklinger 🙂

      Dejligt at have roser med fra ens mors have 😀 Har selv en skøn rose fra mini bedstemors have – skønt minde.

      Vil anbefale du ikke er for hurtig med at plante ud i haven. Der skal gerne et godt rodnet til. Er planterne fine denne sommer, så kan du – muligvis – plante ud til efteråret. Alterativt potte om til større potter og giv endnu en vinter og endnu en sæson i potte – også plant ud til efteråret 2024.

      Jeg plejer at give mine stiklinger af roser 2 år, førend jeg planter ud i haven.

      Held og lykke med det.

      Vh. Martin

  3. Nina Rhode
    Nina Rhode 5. februar 2022

    Hvor lang tid går der, før man har en rose ca på størrelse med dem man køber i plantecenter? Kan jeg gøre noget her i februar? Eller skal jeg vente til roserne sætter nye skud?

    • Rune&Martin
      Rune&Martin 6. februar 2022

      Hej Nina

      Der går et par år. Stiklinger af roser kan jeg derfor ikke anbefale, hvis det blot handler om en standard rose – du kan købe.

      Men drejer det sig om mange roser – måske til en rosenhæk, så er det klart ventetiden værd. Roser er jo dyre, så der er mange penge at spare ved at tage stiklinger selv – hvis man har tålmodigheden med dig 🙂

      Ellers giver det selvfølgelig også SUPER mening med stiklinger af roser, hvis det er en gammel sort – eller måske en rose fra en have, hvor man ikke kender sorten. Jeg har selv en skøn gul rose fra min farmors have. Kender ikke navnet, men nu lever den videre i min have – i form af en stikling 🙂

      Du kan ikke gøre noget nu, men skal vente til efteråret igen.. førned du kan begynde at tage stiklinger af roser.

      Held og lykke med det.

      vh. Martin

      • Nina Rhode
        Nina Rhode 6. februar 2022

        Tak for svar! Jeg må frem med tålmodigheden og vente:-)

  4. Birte
    Birte 8. maj 2021

    Har du erfaring med roddanner? Det der pulver nogen siger man skal dyppe stiklingen i.

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 12. maj 2021

      Hej Birte

      Jeg kan ikke sige, at jeg har erfaring med det. Jeg har dog hørt om det… og har da før forsøgt at kigge efter det på nettet.

      Anne Just husker jeg, brugte det temmelig meget til alle hendes stiklinger… og viste det ofte i hendes haveprogram på DR1.

      Jeg har dog aldrig selv forsøgt. Jeg har altid syntes, at det var temmelig dyrt – og tror jeg praktiserer lav 10 stiklinger, så overlever i hvert fald 5 – oftest 8.

      Selvfølgelig går det nogle gange galt, men så ved jeg også hvorfor – så har jeg glemt at vande. Eller stiklinger har stået for koldt henover en vinter… og der ville roddanner – også kaldet væksthormon ikke have hjulpet :-S

      Skøn lang weekend til dig 😀

      vh. Rune

  5. Lisbeth
    Lisbeth 15. november 2020

    Jeg glæder mig rigtig meget til at afprøve metoden, jeg har dog et spørgsmål: vander du potten når den står i plastikposen her i efteråret og henover vinteren, eller er fugten fra den gennemvædet jord nok?
    Mange hilsner Lisbeth

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 16. november 2020

      Hej Lisbeth

      Jeg vander ikke i løbet af efteråret – stiklingerne passer sig selv igennem vinteren… Først til foråret begynder jeg med vanding, så der ikke opstår udtørring.

      Rigtig meget held og lykke 🙂

      Bedste hilsner, Martin

  6. Kathja Marie Beck
    Kathja Marie Beck 10. august 2020

    Tusind tak for hurtig svar
    Det giver go mening det du skriver og jeg vil tage dit råd og vente mens jeg nyder sommeren ☀️
    Selvom det svært at vente ☺️

    Ha det rigtig godt og rigtig god sommer ☀️

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 11. august 2020

      Velbekom 😀 Dejligt at kunne hjælpe.

      Skøn sommer også til dig 🙂

  7. Kathja Marie Beck
    Kathja Marie Beck 10. august 2020

    Hej,
    Jeg har prøvet at lave en masse rose stiklinger her fra 3-4 uger siden og de er simpelthen rådnet allesammen hvilket jeg intet forstår af eftersom jeg nøje har sat mig ind i processen.
    De står på min altan nede i skyggen hvor de ikke får sol er det mon det der er problemet eller står de for varmt ?

    Håber meget i kan hjælpe mig da jeg lige havde glædet mig til at lave mine egne roser

    Bedste hilsner kathja

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 10. august 2020

      Hej Kathja

      Spændende! Jeg er dog helt sikker på at problemet er varmen. Nu skriver du godt nok, at de er rådnet – jeg tænker nærmere, at de er blevet kogt i sommervarmen :-S

      Indistruelt er det måske det rigtige tidspunkt at tage stiklinger i juli, da der er massevis af nye skud. Men i industrien har man altså også adgang til både kølefaciliteter, såvel væksthormoner osv.

      Jeg vil anbefale dig at nyde sommeren – og forsøge igen til oktober 🙂 Jeg plejer at tage start oktober og placerer potten i en plastpose i skyggen af en busk i 1-2 måneder – helst 2 måneder, men falder frosten tidligt rykker jeg ind i garagen. Lad stiklingerne stå vinteren over, når foråret kommer kan du igen rykke ud i syggen af en busk – og fjerne posen.

      Apropos posen. Husk at sørg for jævnligt at ventiler posen ud, så der ikke står gammle fugt og luft i posen. Nogle gange har rødder allerede været så fint etableret, at jeg har fjernet posen i og med fjeg flyttede ind i garagen – andre gange har posen været beskyttende vinteren igennem 🙂

      Held og lykke med det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *