Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sten på hjernen

Der er dem, som mener, at jeg har sten på hjernen. Der er også mange sten i haven – det sandt! Natursten er skønne til at skabe stemning, give fylde og give karakter….

Besat af sten

Store, små, rund, flade – specielt glad for de kantede – og gerne med mos eller spild i farverne. Jeg er vild med sten. Det løber jeg ikke fra.

Min mor har det på samme måde, så jeg har det ikke fra fremmede. Min mor har dog den undskyldning, at hun bor i vestjylland og sten vist er det eneste, som gror godt i haven – naturligvis udover ukrudt.

Jeg vil dog ikke sige, at jeg er besat af sten. Jeg tænker ikke i sten – og jeg tænker langt fra altid på sten.

Skulle jeg være besat af noget i haven, så det nok nærmere blomster, farver og planlægning af bede – det må dog blive til et senere blogindlæg. Nu skal det handle om sten i haven.

Sten i haven

Natursten er geniale til lave bedafgrænsninger, skabe stemning og give et fokus punkt. Sten har desuden den skønne egenskab, at det er smukke året rundt – og kan nydes året rundt i haven.

Om vinteren, hvor alt andet er visnet ned, så står havens sten som skulpturelle elementer. Om sommeren, så er de oftest gemt væk i mængden af blomster.

Endnu en nævneværdig fordel ved sten i haven er dyrelivet. Et stendige er noget af det mest fantastiske til at skabe liv for insekter – og fugle.

Har man pladsen til det, så byg et stendige eller en stensætning – og glem alt om insekthoteller. Et stendige vrimler med insekter i alle sprækker – og det er utroligt festligt at se fuglene kravle rundt på stenende, som små aber, og lede efter insekter i sprækkerne.

Grunden til vi kom igang med at bruge sten i haven var egentligt et genbrugsprojekt. Da vi overtog Nymølle var der langt indkørslen lagt mange – virkelige mange – kæmpe store sten i græsplænene.

Det var et mareridt at klippegræs. Man blev jo søsyg af alt det slingren med plæneklipperen – og trods kørsel i cirkler om stenen, så måtte vi alligevel ud med kantskærer for at det så nogenlunde ud.

Desuden bor vi i et område, hvor sten vælter op af jorden. Bogstaveligtalt! Der var derfor virkelig mange sten på marken, ligesom der var virkelig mange sten – som de tidligere ejere havde samlet sammen – i en bunke, bagved stalden.

Vokset op med sten, som jeg var, så kunne mit hjerte ikke klare den stenkirkegård. Og nu vi alligevel skulle til at anlægge haven – haven var kun én stor græsplæne og skal forvandles til en staudehave – så fandt jeg plads til en stensætning.

stensætning stendige
Sidenhen er stensætningen blevet plantet til med stauder – fugle og insekter elsker den.

Hjemmelavet stensætning

En stensætning blev altså første redningsforsøg af de mange sten, som lå rundt omkring på ejendommen i bunker – og mest af alt for at slippe af med de store sten langs indkørslen.

Sten i haven er skønt. Sten i en græsplæne er noget fanden har opfundet – i hvert fald, hvis det er mange sten.

Fik en lokal vognmand til at hjælpe med at løfte de store sten på plads. Derefter gik jeg igang med sækkevogn.

Læs om vores stensætning her

Det var startskuddet til sten i haven

Sidenhen har det taget fart. Der er kommet et stendige til, hvorpå vi har plantet massevis af pæoner.

Læs om vores stendige her

Og der er kommet et par trapper rundt i haven af sten. Den første trappe ses på billedet – længere oppe – med stensætningen. Den seneste trappe er bygget til at bryde en rosenhæk.

Læs om opbygning af stentrappe her

Nå ja! Og pludselig var der to giga store sten. Startede egentlig ud med to store sten, men da de skulle flyttes viste det sig at kun 30% af stenene var over jorden. Det blev til tænkesten under et stort træ – hvor stenene fungerer som bænk, såvel som skulpturelt element.

hortensia bed

Så jo! Der er efterhånden mange sten i haven. Ingen tvivl om det – og flere end de omtalte her i indlægget. Det sikkert! Sten på hjernen har jeg dog ikke, men mange smukke sten i haven.

Og der kommer flere til. Det sikkert. Jeg er allerede igang med næste projekt – en havedam, som jeg tidligere har nævnt her på bloggen.

Læs om vand i haven her

Der skal naturligvis sten til sådan en havedam. Har allerede været igang med at finde sten frem – og sortere i størrelser.

sten i haven marksten store

Det gør arbejdet meget lettere, når stenene er sorteret i størrelser. Så står man nemlig ikke med en bunkesten, men står med et udvalg af sten – og kan vælge præcis den størrelse, som passer til projektet.

Norske granit sten i haven

Har desuden fået fat i noget norskgranit. Fantastisk spil i stenene – de nærmest glitrer. Det skal nok blive smukt, når det mikses med de smukke marksten.

Ulempen var naturligvis, at det norskegranit lå i haven hos en nabo – så det var fat i sækkevogn og flere ture frem og tilbage. Heldigvis ikke længere væk end hos en nabo 🙂

sten i haven granit norskgratin sortesten

Med alle sten samlet – og sorteret – så skulle alt være på plads til at kunne komme videre med projekt havedam.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *