Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu skal vindueskarmen fyldes igen…

Det er tid til såning af sommerblomster. I hvert fald tid til forspiring af sommerblomster indenfor, i vindueskarmen – førend de til maj kan plantes ud i haven.

Forspiring i vindueskarm

Februar, marts og april er vindueskarmen i flittig brug til forspring. Først var det ærteblomster og tomater, som nu er priklet om og for store til vindueskarmen. Dernæst var det forspiring af tidlig salat, forspring af grønkål og palmekål.

Den tidlige salat er plantet ud i køkkenhaven, hvor den vokser til under fiberdug – side om side med de tidlige kartofler.

Læs om dyrkning af tidlige kartofler her

De forspirede kålplanter er priklet om og vokser til i en smart minidrivhus – rettere sagt en stor gennemsigtig plastikkasse fra byggemarkedet. Læs om forspiring i minidrivhus her

Dermed sagt, så er vores vindueskarm mere eller mindre tom igen –udover vi har lidt asier og knoldselleri til forspiring. Sidste nævnte er ENORMT langsom om at spire frem – sået samtidigt med grønkål, som allerede er priklet. Knoldselleri har kun lige brudt overfladen. Knoldselleri prikles ikke om, men plantes direkte ud i køkkenhaven midt maj.

Kort sagt. Der er godt plads i vindueskarmen til et par såbakker. Og det passer perfekt, for det er nemlig tid til såning af sommerblomster.

Såning af sommerblomster

Det er nok mere korrekt at skrive forspiring af sommerblomster. Det er endnu alt for tidligt at så sommerblomster på voksestedet. Medmindre der ligefrem er tale om hjemmehørende arter, hvor frøene helst skal have frost.

Det er de færreste, som dyrker hjemmehørende vilde blomster til buketter, krukker og havens staudebede. Men gør man, så kan man fint smide frø i haven. Vi er selv ved at anlægge en stor blomstereng med vilde blomster. Vi har sået vores blomstereng – alle frøene er smidt. Læs om såning af blomstereng her

De fleste sommerblomster i haven er dog ikke hjemmehørende, men gror fint i haven. Vel at mærke når temperaturerne er noget højere. Såning af sommerblomster direkte på voksestedet skal derfor vente lidt endnu. Mange sommerblomster skal dog forspires i vindueskarm. Midt april er det perfekte tidspunkt til forspiring af sommerblomster.

Af de sommerblomster, som bør forspires kan jeg nævne asters, blomsterkørvel, løvemund – for bare lige at nævne nogle få. Dertil kommer en lang række sommerblomster, som med fordel kan forspires – netop for at få tidligere blomstring. Det gælder både tagetes, mamelukærme, stolt kavaler, tallerkensmækker og solsikke.

Omvendt findes der også sommerblomster, som bestem ikke dur til forspiring. Altså blomster, som ikke dur til at blive plantet om. Det er f.eks. studenternelliker, valmuer og jomfru i det grønne.

Forspiring af sommerblomster i vindueskarm

såning forspiring sommerblomster etårige

Jeg bruger minidrivhuse til vindueskarmen – også kaldet forspiringskasser – til såning af sommerblomster. Jeg bruger ikke såbakker, men bruger de medfølgende rum inddelte forspiringskasser. Derved kan jeg nemmere så flere forskellige sorter, ligesom jeg har nemmere ved at styre såningen – så jeg får sået tyndt.

Det er nemlig ENORMT vigtigt at så tyndt. Det gælder både ved såning af grøntsager, såning af sommerblomster – og ja, både inde og ude.

Det største problem ved såning af frø er at få sået for tæt. Naturligvis kan der altid udtyndes senere, men det er blot ekstra arbejde – og frøene vil kæmpe om pladsen, så man får dårligere fremspiring.

Lad derfor endelig værre at så alle frø i en pose. Så kun ganske lidt. Tænk på, at hvert enkelt frø bliver en plante – skal du bruge 30 eller 300 planter? Eller hvad med 5000 planter? Så mange frø er der oftest i en pose med valmuefrø. Det er altså mange blomster.

Skal der kun bruges 5-10 planter, så nøjes med at så det antal frø – plus måske 10-20% ekstra frø.

Overskydende frø kan gemmes til næste år. Blot opbevar frøene i en lukket pose, så de opbevares mørkt – og opbevar frøene fri for fugt. Gemte frø skal helst opbevares køligt.Et køleskab skulle være bedst, men jeg gemmer nu blot frø på en hylde i værkstedet. Der er dejlig køligt, også på en varm sommerdag.

Ved at gemme frø fra år til år, så bliver det pludselig også langt billigere at forspire frø. En pose med sommerblomster koster jo hurtigt 30-50 kr. Bruges kun 1/4 del, så er det jo knap 10 kr for 10-20 planter til haven.

Efter såning af alle sommerblomster, så stilles forspiringskasserne på en radiator. Behøver ikke være lyst. Jeg stiller i kælderen på radiatoren der. Her står frøene 2-3 dage, og får godt med varme. Derefter flytter jeg kasserne i vindueskarmen, hvor sommerblomsterne kan spire frem. Førend jeg midt maj planter ud i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *