Tryk "Enter" for at gå til indhold

Flyttedag…

Okay. Vi flytter ingen steder! Det er mine forspirede georginer, kålplanter og ranunkler der flytter ud i solen – og pludselig fungerer plastkassen, som et minidrivhus til forspiring. SMART, ik?

Minidrivhus til forspiring

De fleste kender de hersens små forspiringskasser til vindueskarmen. Nogle kalder dem for mini drivhuse. Korrekt betegnelse er dog forspiringskasser. Ideen er dog den samme, som et lille drivhus i vindueskarmen.

De såede frø sikres en varmere temperatur og der holdes på fugten i jorden, takket være det plastlåg der kommes henover forspiringskassen. Et stykke af en klar plastiksæk kunne gøre det samme. Når frøene er spiret frem, så fjernes plastikken – da der indenfor er høj nok temperatur til at beskytte de små planter.

OBS: låget skal faktisk fjernes, ved forspiring i vindueskarmen. Dette for at undgå de nye sarte planter rådne i den høje luftfugtighed.

Det er præcis samme ide jeg her bruger til forspiring af georginer, palmekål og ranunkler. Blot i en plastikkasse fra byggemarkedet. I første omgang har kassens låg sikret en høj luftfugtighed. Og ligeledes beskytte mod at varmen forsvandt.

Lys har ikke været noget behov i starten. Kun varmen, hvor jeg har haft plastkasserne placeres i vores kælder, ved siden af vores jordvarmeanlæg. Her har overskudsvarmen sikret en høj temperatur til forspring af georginer, forspiring af kål og ligeledes forspiring af ranunkler.

Læs om forspiring af ranunkler her

Efter fremspiring, så er kasserne flyttes i værkstedet. Her har kasserne stået lyst, med låget på klem for at sikre fugten kunne komme væk, samtidigt med at låget har beskyttet mod kulden. I værkstedet er lyst, så de nye skud har fået lys, mindre temperaturer og er vokset godt til.

Vil lige tilføje, at der ikke er varme i vores værkstedet. Nattefrosten i slut marts har og start april har dog ikke været værre end kasserne har beskyttet planterne. Nå ja, og murerne omkring værkstedet 🙂

Nu er dagstemperaturen dog rigtig gode. Og jeg vil til at tage kaserne ud dagligt, for at sikre nok lys. Fra næste uge håber jeg at kunne lade kasserne stå ude – også om natten. Vejrudsigten lover 2-4 nattegrader, hvilket er helt perfekt. Ved nattefrost vil jeg dog dage kasserne ind.

Forspiring i minidrivhus

minidrivhus mini drivhus forspiring forkultivering georginer dahlie

Mine georginer er de første, som er lagt til forspiring. Her har planterne det fantastisk godt. Jeg har allerede knibet planterne tilbage, så der sikres forgrening helt fra små planter.

Læs om at knibe georginer her

Normalt ville de fleste først begynde at tænke på plantning af georginer i slutningen af april – start maj. Med forspiring af georginer i minidrivhus på denne måde, så er jeg allerede igang. Godt igang, kan jeg vist godt sige. Og til maj kan jeg potte om i krukker, fremfor at plante i krukker.

Kålplanter og ranunkler har det også rigtig godt. Især ranunkler stortrives med denne løsning. Ranunkler kan virkelig godt lide den høje luftfugtighed i kassen, så her har jeg mere eller mindre låget helt på, konstant. Mine kål er netop priklet om til større potter, men her går det også godt.

Mistbænk eller mini drivhus

En mistbænk i haven ville selvfølgelig fungere fint nu. Samme gælder det for et minidrivhus – eller bare et almindelig drivhus.

Sælges mange mini drivhuse, som passer på en palle. Må indrømme jeg har overvejet om vi skulle have et sådan. Løsningen her med plastkasser fungerer dog rigtig fint. Rigtig GODT, vil jeg faktisk sige. Og fordelen er at plastkasserne kan flyttes rundt – først i kælderen for varmen, sidenhen flyttes indenfor for nattefrosten og senere flyttes ud for lyset.

En rigtig mistbænk ville løse alle tre problemer. En rigtig mistbænk fyldes netop med hestemøg og halm, dette hæver varmen i plantejorden. Det er dog også et STORT arbejde for at fylde en mistænk – og sidenhen tømme. Specielt, når vi har overskudt varme fra jordvarmeanlægget, som kan klare det.

Så jeg er faktisk blevet rigtig glad for denne løsning med plastkasser. Det fungerer til præcis det, som det skal. Nemlig forspiring af planter. Og det er nemt, praktisk og billigt. Endnu en fordel er at kasserne kan stables efter brug – og gemmes til næste år. Et minidrivhus i haven vil stå tomt, størstedelen af året. Jeg har i hvert fald endnu ikke helt luret, hvad jeg ellers skal bruge et minidrivhus til – altså et af disse smarte drivhuse på pallerammer. De er næste for små til decideret dyrkning af grøntsager og sådan – altså for lave. Måske det bare er mig. Jeg ser ikke helt ideen, udover til forspiring.

Apropos forspiring…

krukker med forårsløg tulipaner hyacinter

Nu vi er ved at tale om forspiring, så vil jeg også lige vise fremspiring af mine mange forårsløg. Hyacinterne er netop sprunget ud – siger jer en duft! Helt utroligt. De første påskeliljer blomstrer også og flere af de tidlige tulipaner er ved at springe ud. Går ikke meget mere end en lille uge før de første tulipaner blomstrer.

Det bliver så flot.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *