Tryk "Enter" for at gå til indhold

Formering af solhat

Har temmelig mange solhat i haven – Echinacea purpurea. Formering af stauder sker normalt ved deling – i hvert fald nemmeste formering af stauder. Såning af solhat er dog en ENORM nem måde til formering af solhat.

Formering af stauder

Stauder er noget af det nemmeste af formere. Formering af stauder sker nemt ved deling af stauder.

Læs om deling af stauder

Ellers er det også nemt at tage stiklinger af lang de fleste stauder. Deling af stauder er dog klart det nemmeste.

Der er dog nogle få stauder, hvor deling ikke er til. Netop fordi roden er så sårbar. Det gælder f.eks. lupin, hvor man vil tage stiklinger istedet.

Læs om stiklingeformering af lupin

Stiklingeformering af lupin sikrer at man ender ud med præcis samme farve, som moderplanten. Det er straks noget sværere med frøformering af lupin. Lupin krydsbestøver nemlig ganske nemt. Sådan er det dog ikke med solhat. Omvendt er det besværligt med stiklinger af solhat – også kaldet Echinacea purpurea eller purpursolhat eller havesolhat.

Formering af solhat sker nemmest ved frøformering. Det sker desuden rigtig nemt, hvorfor det nærmest er fjollet at begynde med deling af solhat – netop fordi roden og er sart og moderplanten nemt går til. ¨

Såning af solhat for formering af solhat i haven

For succes med såning af solhat, så er det vigtigt at forstår at frøene først vil spire efter frost. De høstede frø – eller købte frø af solhat – skal derfor en tur i fryseren. Jeg lægger frø i fryseren 14 dage. Frøene har jeg høstet i haven tidligere på sæsonen.

Nu er det tid til såning af solhat.

såning af solhat purpursolhat havesolhat Echinacea purpurea formering dyrkning så forspiring

Frøene er ganske små, men sidder oftest på enden af en frøstand. Det gør det lidt nemmere at finde frøene – kræver dog at man lige er opmærksom på om man står med en tom frøstand eller ej. Der skal være et sort frø i enden.

såning af solhat purpursolhat havesolhat Echinacea purpurea formering dyrkning så forspiring

Læg frøene ovenpå jorden. Lad værre at dæk jorden til. Der skal lys til for at solhat vil spire.

Jeg sår solhat her i efteråret. Man kan også gøre det i foråret. Jeg forsøger dog bare at efterligne haven – og det naturlige. I haven spirer solhat fint frem af sig selv.Og egentligt bare det, som jeg kopiere.

Her er det en hvid solhat, som jeg ønsker flere af i haven.

Læs mere om efterårssåning af sommerblomster her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *