Tryk "Enter" for at gå til indhold

Rengøring af potter og krukker

Et perfekt arbejde i haven om vinteren, er at få rengjort potter, krukker og kummer. Samtidigt kan man tænke tilbage på alle de skønne blomster, som man har plantet igennem sommeren. Efter rengøring af potter er der klar til en ny sæson med blomster.

Rengøring af potter, kummer og krukker.

Først og fremmest gør vi naturligvis vores krukker og plantekummer rene – dem skal vi jo selvfølgelig genbruge igen til sommer, når de skal plantes til med sommerblomster.

Vi dyrker f.eks. Georginer i krukker, da det gør det langt nemmere at få knoldene op af jorden og ind til vinter, da georginer ikke tåler frost.

Læs om vinteropbevaring af Georginer her

Vi gemmer dog også altid de plastpotter, som vi får nye planter i – og genbruger dem, til at så nye blomster i. Desuden genbruger vi hvert år en del spande, som der er boret hul i bunden af. De fungerer rigtigt fint, til at plante f.eks. Georginer i, før de plantes i krukker og stilles i haven.

Desuden oplever vi fortsat at der vælter op af haven med stauder og planter, som vi ikke vidste var der – de kommer i en spand og kommer i vores lille planteskole. Når vi senere lærer, hvad det er – og om, det er noget vi skal beholde i haven – så kommer det ud i haven.

Lidt miljøbevist med rengøring af potter

Der er også noget herligt miljøbevist over, at gemme og genbruge plastpotter. Der bruges trods alt enormt store mængder plast og havene er ved at flyde over med plast.

Vores bidrag til at sænke produktionen af plast er først og fremmest at genbruge de plastpotter vi får, med nye planter. Desuden køber vi aldrig plastpotter – eller produkter af plast, medmindre det er kvalitets produkter. Altså produkter, som kan bruges i flere år.

Vi er generelt ret opmærksomme på at minimere vores “køb, brug og smidud” forbrug.

Idag er vi altså hoppet i det varme tøj, og er gået i haven, for at bruge nogle timer på rengøring af potter, kummer og krukker.

rengøring af potter handsker spand rodalon

Arbejdsredskaberne til rengøring af potter

Arbejdsredskaberne til rengøring af potter og kummer er ganske enkle: skurebørste, vand og rodalon.

Sidst nævnte for at dræbe bakterier i plastpotterne, så de ikke føres videre til nye planter.

Desuden har vi et par gode gummihandsker, for at sikre tørre hænder – og dermed minimere at vi står og bliver kolde, imens vi arbejder.

Havde nok været sjovere at lege med vand, en varm sommerdag – men der er så meget andet i sommermånederne, så december er perfekt til rengøring af potter.

Vi har også nok af dem – altså plastpotter, som det ses af nedenstående foto.

plastpotter plantepotter rengøring

Vi overtog gården Nymølle i maj 2017 og har siden arbejdet på at forvandle haven, til en Rune og Martin have – hvilket betyder massevis af blomster.

Helt vildt, alle de planter vi har plantet i år. Skønt! Og flot har det været. Nu står haven hen temmelig kedelig, trist og uden en eneste blomst.

Det skal ingen hemmelighed være, at vi glæder os til haven springer ud….

Vi har selvfølgelig også en del kummer og krukker. De fleste er dog allerede vasket og båret på loftet, før vi fik taget foto til dette indlæg…

Rengøring af potter går ganske hurtigt. De bliver først spulet rene med vandslangen, derefter får de en tur i en spand vand med rodalon – her får de en god skrubbetur med skurebørsten. Derefter skylles de rene, og stilles til tørring.

rengøring plastpotter vask potter

Vi bruger forresten regnvand til at rengøring af potter og kummer – derved sparer vi også vandregningen på denne opgave.

Vi gravede i sommer en vandtank ned i haven, hvor vi kan opsamle rengvand. Det fungerer super godt.

Sådan lavede vi vores regnvandstank

Efter potterne er rengjort og de har tørret lidt, så stables de i rette størrelse og får en plads på loftet – herfra kan vi så hente en potte (eller flere), når vi skal bruge dem.

plastpotter loft værksted

Genbrug af potter til forspiring

Man kan altid bruge en plastpotte til at plante i. Og hvorfor bare smide dem alle på forbrændingen, når vi alligevel til foråret skal bruge en masse potter til at så og plante i.

2 Kommentarer

 1. Maria José
  Maria José 25. januar 2021

  Tusind tak for artiklen!
  Kh,
  Maria José

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 25. januar 2021

   Velbekom! Dejligt du læser med…

   Rigtig skøn uge! /Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *