page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Kan man plante hæk i snevejr?

Så kom vinteren. Haven er dækket af sne og det er minus 3 grader – Netop, som vores nye hæk bliver leveret. Derfor intet andet at gøre, end at plante hæk i frostvejr 🙂

Plantning af hæk

Okay! Det virker måske ikke ideelt at plante hæk i frostvejr – eller for den sags skyld plante hæk i snevejr. Det var nu heller ikke planlagt, da hækken blev bestilt tilbage i oktober måned.

Normalt har vi nu heller ikke sne i december. Det er i hvert fald ganske sjældent. Almindeligvis, så har vi først sne i januar og februar.

Det er dog intet problem at plante hæk i snevejr, trods måske lidt mere besværligt. Først skal sneen jo lige graves væk.

plantning af hæk i frostvejr plante december klargøring forberedelse

Nu vidste jeg dog, at hækken ville blive leveret fredag. Derfor var jeg allerede i haven torsdag og grave sneen væk – såvel gøre de sidste forberedelser til plantning af hæk.

Klargøring til plantning af hæk omfatter at løsne jorden i to spadestik dybde, således at den nye hæk plantes i en løs jord. Få guide til klargøring af hæk her

Endnu er jorden ikke helt frossen, så det var ganske nemt arbejde. Da jeg først fik sneen fjernet fra jorden, så var det ganske nemt at få gravet jorden til plantning af hæk.

Plante hæk i frostvejr

plantning af hæk i frostvejr plante december

Præcis som planlagt, så blev hækken leveret fredag. Fredageftermiddag var jeg derfor i haven og igang med at plante de første hækplanter.

Jeg kunne godt have ventet til lørdag. Det er dog en god ide at få hækplanter i jorden, så hurtigt som muligt. Derfor startede jeg allerede fredag – og kunne gøre det sidste plantning af hæk færdig i løbet af weekenden.

Heldigvis kom der ikke mere sne. Faktisk begyndte sneen allerede at tø i løbet af fredagen. Vi havde dog nattefrost igen natten til lørdag, så hækken blev mere eller mindre plantet i frostvejr.

Det er INTET problem at plante hæk i frostvejr. Det er faktisk intet problem at plante i frostvejr – hverken træer, roser eller buske. Faktisk har disse typer planter bedst af at blive plantet på en årstid, hvor planterne er i dvale – og det må man sige, at de er, når det er vinter og frostvejr.

At plante hæk i frostvejr handler ganske enkelt om den rette påklædning. Torsdag og fredag var det bidende koldt, så der var monderingen godt med varmt tøj. Lørdag var sneen virkelig ved at tø og vi havde 3 grader i haven så det hele blev hurtigt noget værre sjap og mudder. Lørdag var uniformen derfor varmt tøj – og et ydre lag af godt regntøj.

hæk plantning hækplantning liguster

Toby havde en fest. Toby nyder virkelig at være ude i alt slags vejr. Det gør jeg egentlig også. Regnvejr og vådtvejr kræver blot en god forsyning af havehandsker. Med regntøj og gummistøvler, så er det nemt at holde kroppen tør. Hænderne bliver dog hurtigt våde – og bliver hænderne først våde, så bliver de hurtigt kolde og dermed er den dag i haven ødelagt.

Hækken blev dog plantet. Og de to nye bede blev indrammet, så der kan plantes blomster til foråret – Blomster kan ikke plantes i løbet af vinteren (Roser er undtagelsen).

Med hækken planten, så kan Rune og jeg vinkle opgaven med “etablering af bed langs hæk” af. Nu er der både lavet en fin sti med grus. Og der er plantet hæk. Perfekt!

Læs om stier af grus i haven her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *