Tryk "Enter" for at gå til indhold

Pludselig blev det vinter…

Med frosten kommen, så er sæsonen for krysantemum i haven ovre. Krysantemum er ikke vinterhårdføre, men krysantemum kan overvintre indenfor i et værksted, drivhus eller garage…

Krysantemum i krukker

efterårsblomster i krukker krysantemum

Se lige ovenstående foto. Det er da smukt med krysantemum i krukker. Fotoet er fra starten af oktober, hvor de første krysantemum begyndte at blomstre.

Nu ser det noget anderledes. Krukkerne med krysantemum er fjernet og erstattet med juleroser og flere små juletræer i krukker, såvel et par buksbom. Nå ja! Og naturligvis lanterne med lys. Og det hele er dækket af et smukt lag sne disse dage. Sikke en start på december og julen. Smukt er det.

Kan ikke tage æren for krukke opstillingen. Det er Martins værk. Godt ser det ud. Krukkerne på ovenstående foto står ved indkørslen. Vi har en noget større opstilling af krukker ved hoveddøren, hvor temaet er orange – også meget smukt.

Martin hygger sig med at lave disse opstillinger af krukker med blomster, rundt omkring i haven. Personligt synes jeg måske, at det er meget slæben og flytten rundt på krukker. For slet ikke at tale om mængden af krukker vi har – det er jo helt tosset.

Når det er sagt, så giver det super god mening at have krysantemum i krukker. Krysantemum – eller chrysanthemum, som de hedder på engelst (og kaldes mange steder herhjemme – er nemlig ikke vinterhårdfør.

Mange vil formentligt blot smide deres krystantemum ud efter blomstring – som sagt er chrysanthemum ikke vinterhårdfør.

Krysantemum kan dog overvintre, hvis de tages indenfor. Ikke så meget i beskyttelse for frosten, men nærmere i beskyttelse for regn. Mærkeligt nok, så er denne efterårsplante meget sart overfor for meget regn.

Kan krysantemum overvintre

Har vist allerede givet svaret. Ja! Krysantemum kan overvintre – også derfor det er smart med krysantemum i krukker. Det er nemlig nødvendigt at tage krysantemum indenfor, henover vinteren.

kan krysantemum overvintre chrysanthemum vinterhårdfør

Alle vores – efterhånden temmelig mange – krysantemum overvintre i stalden. Her er ikke opvarmet, men her er planterne i lå for regn og beskyttet mod for meget blæst og kulde.

Det fungerer super fint. Og på denne måde, så genbruger vi de samme krysantemum igen og igen, år efter år.

Når krysantemum kan overvintre, så er det pludselig også sjovt at lave stiklinger af krysantemum – og derved formere ens antal planter. Læs om stiklinger af krysantemum her

Faktisk er de fleste af planterne i Martins krukke opstillinger genbrugsblomster. Tulipanerne, som pynter i haven i foråret er genbrug år efter år – trods der næsten årligt sniger sig en ny sort eller to ind i samlingen.

Stauderne, som pynter henover det sommeren er også genbrug. Samme med sommerblomsterne, som godt nok er frø sået i foråret – men frøene er fra egen høst.

Nå ja! Og georginerne, som pynter fra sensommeren og langt ud på efteråret, de er også genbrug. Naturligvis. Knoldene graves op i efteråret – lige før første nattefrost – og gemmes i stalden indtil foråret, hvor de lægges i krukker igen.

Og nu, hvor der pyntes med juleroser og buksbom, taks og juletæer i krukker, så er det igen-igen genbrug fra tidligere år.

Så ja! Når det nu er genbrug, så er det mest bare at flytte rundt på krukkerne – frem og tilbage. Hvormed et sikres, at der i opstillinger af krukker med blomster, altid er blomster i sæson. Ganske hyggeligt.

Guide til at krysantemum kan overvintre

Okay! Det her er måske ikke så meget en guide til at krysantemum kan overvintre. Det er nok nærmere en guide til pasning af krysantemum efter de har overvintret.

Men lad mig dog alligevel lige gentage, hvad der skal til for at krysantemum kan overvintre. Planterne skal ind. Ikke så meget for frosten, men mest af alt for at komme i læ for regn og blæst. Et skur, garage eller drivhus er helt fint – og det behøver ikke være opvarmet.

Vi tager planterne ind i slutningen af november – starten af december. Vi har krysantemum i krukker, så det gør det hele nemmere. Man kan dog også bare grave planterne op, hvis de står i haven, og sætte planterne i nogle store spange – naturligvis med huller boret i bunde, så vand kan løbe fra.

Problemet for krysantemum (når de går i dvale henovervinteren) er især vand, så man skal naturligvis ikke vande planterne. Det giver forhåbentlig sig selv. Lad planterne tørre ud og få i dvalen, som de gør, når temperaturen er under minus.

Når vi kommer til marts, så kan man dog godt lige give lidt vand. Ikke meget, men lidt. Når temperaturerne i løbet af foråret begynder at ligge fast over minuspunktet – hele døgnet – så tages krukkerne ud i haven. Planterne vil se temmelig sørgelige ud. Sådan skal de se ud. Efter 2-3 uger uden for, så klippes planterne ned. Og i løbet af foråret vil de skyde med massevis af grønt. Næppe nødvendigt med vanding, da vejrguderne normalt klarer det – et tørt forår, så må der dog vandes.

Og det er egentlig det. Ikke noget med gødning eller andet. At planterne ikke tørrer ud, henover sommeren, er faktisk det eneste at være opmærksom på. Derudover er det blot at vente indtil oktober – måske allerede slut september – hvor de første krysantemum begynder at blomstre igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *