Tryk "Enter" for at gå til indhold

En tidlig julegave – eller sen indflytter gave…

Uanset anledning, så er det en HERLIG gave! Har fået et paradisæbletræ af min mor, som skal have en æres plads i haven. Nemlig et FANTASTISK paradisæbletræ…

Havevandring i en vild have

Må vist hellere starte med en forklaring af den med gave. Det er en historie, som går helt tilbage til efteråret 2017 – samme år, som Rune og jeg overtog Nymølle.

Den hurtige historie er, at min mor var på havevandring i en privat have, med en flok veninder.

Det var en smuk vil have, men havens helt store pragt – ifølge min mor – var et fantastiske paradisæbletræ. Træet stod med smukt røde paradisæbler, fuldstændig dækket af æbler.

Og med den have, som Rune og jeg er ved at få skabt her på Nymølle, så mente min mor vi måtte have sådan et træ. Jeg er helt enig! Jeg er stor fan af paradisæbletræer, og vi har endnu ikke et eneste.

Nu har vi 8, som er pottet op, og klar til at blive plantet ud u haven – det vender vi lige tilbage til. Først tilbage til, hvordan vi fik træerne.

Sven Erik, som har haven gør sig nemlig ikke videre i opformering af træer, og slet ikke i salg af træer – sådan forlyder det i hvert fald. Han har “bare” en smuk have, hvor han gerne viser rundt for interesserede.

Paradistræet har desuden intet navn. Vi kalder det “Sven Erik”. Det er et vildt paradistræ – et gadekryds, om Sven Erik kalder det – fundet i et læhegn ved Ørnhøj i vestjylland, 22km udenfor Holstebro. Fundet af nogle gode venner af Sven Erik, som går meget op i træer.

Med en flok gæve piger – som vist bedste beskriver min mors venindegruppe af efterhånden modne kvinder i 50- og 60erne – blev Sven Erik overtalt til at sætte fokus på at trylle en afstikker af dette fantastiske paradisæbletræ.

Opformering af paradisæbletræ

Nu 3 år efter er det lykkedes ved rodskud – Sven Erik har vist fået blotlagt nogle rødder, som har fået lov at skyde op. Rødderne er sidenhen hugget af, hvormed der skabes en præcis kopi af træet.

Fredag, hvor Rune og jeg besøgte mine forældre fik vi leveret 2 sække med paradisæbletræer…

Indskyder lige lidt pral. Besøget var i anledning af min mors 40 års jubilæum på hendes arbejdsplads. Og venindegruppen er fra præcis samme arbejdsplads. Noget af en bedrift, synes jeg nok.

Levering skete af en af min mors veninder, hos mine forældre. Sikke en service og sikke veninder! Vi havde nu ellers gerne aflagt et besøg hos Sven Erik – men nu var fokus 40 års jubilæum, så vi skulle ikke ud og køre.

Coronavirus, som har lagt en skygge henover 2020, gør også at vi vist alle minimerer møder med fremmede – så et besøg hos Sven Erik må blive, når bedre tider kommer.

Plantning af paradisæbletræ

Nu er planterne kommet til Nymølle og skal plantes ud i haven. I første omgang potter jeg dog lige de mange rodskud af paradisæbletræ ud i plantespande – bruger spande med huller i bunden, da træerne skal have godt med jord og vokse i.

Nu havde vi kun fået lovning på ét paradisæbletræ, hvorfor vi også kun har tiltænkt én plads i haven. Pladsen er dog endnu ikke klar, da vi lige skal have flyttet et fuglebad. Planen er nemlig at give vores nye træ, en center placering foran huset.

Hidtil har vores fuglebad stået her, men vi har i noget tid leget med ideen om et træ istedet – For at få noget mere højde der midt i haven. Nu er en oplagt mulighed, så tænker det bliver sådan. Se vores fuglebad her

Også skal vi have fundet plads til de øvrige paradisæbletræer i haven – eller et læhegn om vores marker. Nu må vi se. I hvert fald, så træerne i jorden nu og her.

Først skal de enkelte rodskud dog deles. Dette gøres nemt med en grensaks, hvorefter hvert enkelt rodskud – inkluvis rod – stikkes i en god omgang plantejord. Her kan træet få lov at vokse til, og sætte rødder. Til foråret tænker jeg at vi planter ud i haven.

plantning paradisæbletræ paradisæbletræer

Ovenstående ses – trods mørket – de 8 paradisæbletræer, som hver især er pottet op i en plantespand. Størrelserne varierer en del, men størstedelen har da en rigtig god størrelse. Træet til haven er også allerede udvalg og vi glæder os til at se blomstringen til foråret.

Sikke en skøn gave! Den – eller rettere sagt alle 8 paradistræer – kommer vi til at glædes over mange gange. I foråret af de skønne lyserøde blomster, til efteråret af de mange røde æbler og henover vinteren af lækker æblegelé. Herligt. Glæder mig allerede.

2 Kommentarer

 1. Anne Lise Juncker
  Anne Lise Juncker 20. november 2020

  Uhm varme krydderboller med paradis æble gele,findes der noget bedre, billedet af varme krydderboller lige taget af et gammelt brændekomfur,smør og den orange gele har brændt sig fast i hukommelsen,mange mange år siden fra en sommerferie som barn i Hvalsø.

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 20. november 2020

   Lyder godt nok også, som et fantastisk minde 😀

   Vi glæder os til vi, måske allerede næste efterår kan høste – bare lidt – æbler til gelé 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *