Tryk "Enter" for at gå til indhold

En af de nemmeste sommerblomster

Jeg elsker mamelukærme. Det er en SKØN sommerblomst. Samtidigt en af de virkelig nemme sommerblomster at så fra frø og samtidigt en nem sommerblomst at passe, som blomstrer hele sommeren.

Nemme sommerblomster at så fra frø

Der er rigtig mange skønne sommerblomster. Og med tilføjelsen af skærehave, så er min såning af sommerblomster kun blevet endnu større.

Med erfaring, så kan man nogle gange glemme de nemme sommerblomster. Ikke fordi de nemme sommerblomster at så er kedelige, men de mere specielle og anderledes blomster kræver altid lidt mere. Derfor kan såning af sommerblomster hurtigt komme til at lyde besværligt.

De sidste mange blogindlæg om såning af sommerblomster fra min side, har da også handlet om efterrårssåning af blomster til haven, vækstlys til forspiring af sommerblomster og jeg har talt en del om lyskrævende frø. Og så meget andet, som kan få såning af sommerblomster fra frø til at lyde besværligt.

Lad mig derfor lige komme med et par nemme sommerblomster så fra frø.

  • Tagetes
  • Stolt kavaler
  • Solsikke
  • Mamelulærme

Hver og en af ovenstående kan fint bare sås direkte i haven i løbet af maj måned. Hver og en er ganske nemme sommerblomster at så fra frø. Og alle fire vil give et flot blomsterflor i haven.

Lad mig desuden tilføje at solsikke virkelig ikke behøver være de klassiske gule solsikke, hvis man ikke er til dem. Dem er jeg nu selv ganske vild med, men dyrker også både hvide, mørke, røde og smørfarvede solsikke. Der findes også en lyserød solsikke, som jeg jagter frø af. Det er dog endnu ikke lykkedes mig at skaffe, men mon ikke det sker engang.

Ved såning af disse nemme sommerblomster, så er der også nærmest garanti for at det ikke går galt. Om ikke andet, så kan man altid smide rigeligt med frø i haven – så skal der nok komme blomst.

Vil dog tilføje, som det gælder med alle blomster, at forspiring indenfor giver tidligere blomstring. Og jeg vælger at forspire samtlige blomster til haven. Både for at få tidligere blomstring, men også for at kunne plante ud i haven, hvor der mangler blomster og fylde.

Mamelukærme i haven

Af de ovenstående fire nemme sommerblomster at så fra frø, så er mamelukærme min absolutte favorit. Den vil jeg aldrig undvære i haven.

Faktisk er jeg vokset op med at den hed mamelukker. Senere lært, at det korrekte er mamelukærme. Min farfar sagde dog altid mamelukker – og han havde MANGE mamelukker rundt i krukker og rundt i haven. Mamelukærme er virkelig en af de nemme sommerblomster at så – og en sommerblomst, som blomstrer HELE sommeren. Mine frø er da også arvet fra min farfar, som havde sine frø med fra sin far. Måske derfor jeg værner så ekstra meget om mine frø, og altid skal have mamelukærme i haven.

Læs om dyrkning af mamelukærme frø her

Nu vil jeg ikke sige at mamelukærme er svær, langt fra. Det er dog vigtigt at huske med mamelukærme, at den ikke kan lide det for varmt ved såning.

April måned er derfor super fint til såning af mamelukærme, hvis man vil så direkte i haven. Maj måned er også okay, medmindre vi har et varmt forår. Temeraturen skal gerne være på sådan 14-20 grader. Og hellere 14 grader end varmere. Dermed endnu en grund til at så indenfor.

mamelukærme er en af de nemme sommerblomster at så

En vindueskarm i et værksted vil være super. Eller måske man har et drivhus, så vil det være SUPER med forspiring af mamelukærme i marts måned.

Forspring og såning af mamelukærme

Jeg begyndte selv med såning af mamelukærme i drivhuset tilbage i starten af marts. Det er lidt tidligt, men vi har haft et mildt vejr her i marts – ellers havde jeg taget såbakker med mamelukærme ind, hvis der var kommet nattefrost i flere dage.

Jeg vælger netop at forspire mamelukærme tidligt, da jeg gerne vil have meget tidlig blomstre. Hvor vi planter mamelukærme i haven er på vores stendige, langs hækken. Netop nu er vintergækker afblomstre, tulipaner er godt på vej. Og derefter tager tidlige prydløg over, førend jeg får behov for mamelukærme til at tage over.

Imens tulipanløg visner ned, så må mamelukærme også gerne skærme af for de visne blade fra tulipaner. Derfor skal jeg genre have store plante midt maj. Og blomstringe skulle gerne starte til juni, som det nu også nok skal lykkedes med forspring af mamelukærme i starten af marts.

Frøene skal sås ganske dybt. 1-2 cm ned i jorden med frøene, så spirer de bedste – og man undgår at de nye skud vælter.

Fremspiring er blot sket i drivhuset. Nu er det tid til at prikle om til større såbakke.

såning forspiring mamelukærme

Se forresten lige nogle fine planter. På ingen måde ranglede, hvilket skyldes at planternene er spiret frem og vokset frem ved lave temperaturer – matchenden den mængde sollys, som har været i drivhuset.

Jeg har hverken brugt varmemåtte, vækstlys eller noget andet. Blot brugt vores uisolerede og uopvarmede drivhus. Det er da nemt. Mamelulærme er virkelig også bare en af de enormt nemme sommerblomster at så fra frø.

såning mamelukærme

Nu har jeg netop priklet planterne til større såbakker. Midt april burde vejret været fint nok udenfor, til at jeg kan plante ud. Og til den tid vil jeg have nogle noget større planter til udplantning. Og fra juni burde blomstring begynde. Også fortsætter blomstringe af mamelukærme indtil frosten sætter ind.

Vander ikke, det får vejrguderne lov til at stå for. Og jer hverken kniber eller beskærer. Sker jeg fjerner lidt visne blomster, men det er ikke afgørende for blomstringen. Mamelulærme forstætter og fortsætter med at blomstre igen og igen hele, sommeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *