Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nogle stauder er bare kortlivede

På lerjord er lupiner temmelig kortlivede. Derfor supplerer jeg årligt med nye planter til haven, hvilket gøres ved såning af lupin frø her i januar – frøformering af lupiner er nemlig super nemt.

Er lupiner ikke invasiv?

Jeg ved godt at lupiner deler vandene. Mange taler om at lupiner er invasive. Det er de måske også. Andre elsker at hade lupiner – og kalder det en ukrudt eller grøftekants blomst.

Personligt er jeg nu ganske glad for lupiner. Jeg er oprindelig fra vestjylland, hvor lupiner er vældig invasive og spreder sig voldsomt – specielt langt motorveje. Jeg må dog sige at jeg elsker synet. Når jeg kører til jylland i sommer månederne, så elsker jeg at se det flotte blomsterflor.

Og ja, her i haven har vi lupiner. Rune elsker heldigvis også lupiner, ligeså meget – måske endda mere – end jeg gør.

Hos os er lupiner ikke invasive. Og spreder sig ikke. Tværtimod har vi svært ved at holde liv i lupiner. Forklaringen er at lupiner trives bedst på en sandet jord. Vi har en leret jord. Lupiner skal nok vokse på lerjord, men trives ikke – og på lerjord er lupiner en kortlivet staude. Overlever maks 3 år i haven. Nærmere kun 2 sæsoner.

Vi sørger desuden for at klippe frøstande væk, efter blomstring. Både for at fremme endnu en blomstring senere på sæsonen, men også for at planterne ikke skal smide frø – og sprede sig i hele haven.

Netop derfor er vi også årligt nødt til at supplere med nye planter årligt. Ellers kan vi ikke opretholde vores smukke blomsterflor med lupiner.

blomster
blomster

Formering af lupiner

Det vil hurtigt blive temmelig dyrt, hvis vi årligt skulle købe nye planter – specielt i den skala, som vi gerne vil have det i et lupinbed. Derfor arbejder jeg kontinuerlig med formering af lupiner.

Henover sommeren tager jeg løbende stiklinger af lupiner. Derved sikrer jeg bedste farverne. De senere år er jeg dog også begyndt mere og mere med frøformering af lupiner – altså ganske enkelt at begynde med såning af lupiner. For at sikre farverne køber jeg frøene, som heldigvis ikke er så dyre. Og i et brev lupinfrø får jeg til 2-3 såninger. Det er ganske pænt.

Læs om stiklingeformering af lupiner her

Dilemmaet med stiklinger af lupiner er nemlig at de skal overvintres, førend de kan plantes du – det er ganske enkelt bare besværligt. Det synes jeg i hvert fald. Specielt når vi allerede har så mange andre planter, at stiklinge formere – hvor stiklingeformering er eneste løsning. Lupiner kan jo sås fra frø.

Såning af lupin frø

lupin frø såning lupinfrø formering dyrkning frøformering lupiner

Såning af lupiner fra frø skal ske i januar. Ellers når planterne ikke at blive store nok til at sætte blomster allerede denne sommer – også er det jo ligesom bare ligegyldigt.

Før såning af lupinfrø lægges frøene i blød – det gjorde jeg igår. Og idag har jeg netop været i værkstedet og så lupiner.

Læs om såning af lupiner her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *