Tryk "Enter" for at gå til indhold

Uundværlig bladgrønt til buketter

Når det kommer til dyrkning af grønt til buketter, så er eucalyptus genial som bladgrønt. Det er godt nok et træ, men ved årligt såning af eucalyptus kan man fint dyrke massevis af grønt til buketter. Planten er nemlig ikke hårdfør…

Dyrkning af eucalyptus

De fleste kender sikkert eucaluptus. Eller i hvert fald, så må de fleste have fået en buket med meldugget grågrønt bladgrønt – altså eucalyptus. Det er enormt populært at bruge i buketter hos rigtigt mange blomsterhandler og blomsterdekoratører.

Jeg er også selv kæmpe fan. Og dyrkning af eucalyptus er faktisk ganske nemt.

Eucalyptus er godt nok et træ, men kan fint dyrkes som etårige planter. Eucalyptus er nemlig ikke hårdfør og behøver derfor vinteropbevaring – beskyttet for frostvejr. Det gør det temmelig besværligt at overvintre eucalyptus. Dertil at det er et træ og hurtigt bliver temmelig stor.

Løsningen er at dyrke eucalyptus som etårig plante. Altså årligt så eucaluptus – og nyde de fremspirede blade. Det er faktisk også de flotteste, da eucalyptus med alderen bliver mere og mere grenet.

Såning af eucalyptus

For at kunne nå høst af eucalyptus – og dermed brug af eucalyptus som bladgrønt i buketter – så er det nødvendigt at komme tidligt igang med såning.

Derfor begynder jeg med forspiring af eucalyptus allerede i starten af januar. Det kræver godt nok vækstlys for at man kan sikre en god vækst senere i februar og marts, når frøene er spiret frem. Det er dog virkelig det hele værd.

Såning gør jeg i små såbakker. Fugter jorden, strøer frøene udover. Kommer i en plastpose og stiller varmt. I løbet af 14 dage vil frøene spire, hvorefter såbakken flyttes til ca 15 grader og vækstlys startes. Dermed sikres en langsom fremspiring og vækst, uden spirerne strækker sig efter lyset.

Såning af chokoladeblomst

Ligesom eucalyptus, så gælder det samme med chokoladeblomst. Handler om at komme tidligt igang med såning af chokoladeblomst, hvis man vil kunne høste massevis af de chokoladefarvede blomster – endnu en perfekt blomst til buketter.

såning af chokolade blomst cosmos

Såning af chokoladeblomst gøres på præcis samme fremgansmåde, som med eucalyptus.

Og sørg for at stil såbakkerne ved høj varme i starten, ligesom det gælder for såning af chili og artiskok. Sidstnævne er altså også en virkelig skøn blomst at bruge i buketter.

Læs om såning af artiskok her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *