Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nyt STORT bed til haven

Næste uge skal det nye lilla staudebed plantes til – Der arbejdet på at gøre klar. Toby slapper i skyggen. Og her kommer haveplanen for bedet.

Allerede godt igang…

Planterne kommer næste uge, men vi er allerede godt igang med forberedelse til bedet.

Planterne er bestilt fra Jespers Planteskole, som er en fantastisk online plante skole – med levering til hele Danmark. Læs om Jespers Planteskole her

Og det korrigerer jeg lige. Jeg er godt igang med forberedelse til det nye lilla staudebed.

Martin laver plankehegn til køkkenhaven – læs om opsætning af hegn her

Jeg graver græs af til det nye store lilla staudebed.

Hårdt arbejde! Ikke kun græs jeg kæmper med, men også mange gamle og tykke rødder i græsset.

Nuværende har vi måske meget græs, når vi viser foto fra haven. Planen med haven er, at vi på sigt skal have en have mere eller mindre uden græs.

Der skal være græs i frugthaven og bærhaven, men ellers vil vi forvandle haven til en stor staudehave. Vi tager dog det hele i etaper, så vi ikke skal leve på en jordmark. Planter koster jo også penge.

Vi forsøger ellers at formere en stor del fra stiklinger, såvel få fra famlie. Præcis ligesom vi frøfomerer en del – dog ganske svært at finde staudefrø.

Til det lilla staudebed er flere af planterne netop ved at spire i vindueskarmen – handler om Gaura (på dansk pragtærte). Desuden har vi massevis af haveiris klar til bedet.

Lilla staudebed

Ethvert bed – i vores have – starter med en haveplan. Vi har en overordnet haveplan for hele haven, som vi bruger som rettesnor for havens overordnet “design”.

Her tænkes specielt i forhold til linjer i haven, stier, såvel fokus punkter og højder i haven.

Størstedelen af den overordnede haveplan er dog “bare” bede. Og når vi kommer til det enkelte bed – nogle gange bede – så designer vi bedet udfra.

Vi har altid et stort fokus på at sikre lang blomstring. Vi ønsker blomster i haven fra tidlig forår, til langt ud på efteråret.

Må indrømme, at det mest er Martin der laver haveplaner. Jeg kommer blot med mine ønsker til planter. Martin har et fantastisk indre 3D øje, så bedet bliver ordentligt proportioneret.

Jeg er desuden den sproglige, hvor Martin er den matematiske. Og der er overraskende meget matematik i at skabe et ordentligt bed. Både i forhold til højder, størrelser og vækst, men især også i forhold til koordinering af blomstring.

Haveplan til lilla staudebed

lilla staudebed

Man skal vist også være matematisk anlagt eller uddannet indenfor kortlæsning, for at fatte ovenstående “haveplan”.

Nu skal alt ikke handle om Corona-virus. For mig ligner ovenstående nu mest af alt et oversigtskort over smittespredning, som de viser i TV fortiden…

Den er dog god nok. Det er en haveplan for et lilla staudebed. Hver cirkel indikerer én plante. Størrelsen på virklerne indikerer pladsbehovet for den enkelte plante.

De tre meget store cirkler i højre hjørne – cirklerne, som hænger sammen – er f.ek.s tre store sommerfulgebuske. De blev plantet forrige år og har det allerede godt.

Lilla sommerfuglebusk

Sommerfuglebuskene var vældig flittigt besøgt i sommer. Og farvetemaet for bedet er fint vist i ovenstående foto af vores sommerfulgebusk – med besøg af en sommerfugl.

Nu ikke sommerfulgebusken som bestemte farven. Sommerfuglebusken er købt fordi den netop passer til temaet.

I det lilla staudebed kommer der ellers til at være haveiris – Iris Germanica – ligesom der kommer til at være roser, gaura og akelejefrøstjerne. Da bedet er temmelig stort – måler 3,5*6 m – skal her også være et par store buskbom til at skabe farve vinteren igennem.

Buskbom er stedsegrøn og hjælper med til at give struktur og farve til et stort bed. På haveplanen er bukskom de store cirkler til venstra i billedet – 4 stk buksbom.

Nedenfor ses symbol forklaring af de forskellige planter i det lilla staudebed.

Lilla staudebed planteoversigt

Lang blomstring

Første staude til at blomstre i bedet er akelejefrøstjerne, som blomstrer fra maj og indtil juni. I løbet af juni overtager haveiris blomstring indtil juli, hvor blomstring suppleres med Virginsk Ærenspris – og i augusk overtager Gaura og Sommerfuglebusk.

Fra juli og indtil december blomster også de 9 roser i bedet. Gaura blomstrer indtil september – og sommerfuglebusk blomstrer indtil oktober, hvis ikke til og med november.

Munsteed Wood rose

Rosen i bedet er en David Austin rose – kaldet Munsteed Wood – Den chancerer på grænsen imellem pik og lilla i farven. En perfekt rose til et lilla staudebed, hvor også den meget populære Rhapsody in Blue kunne være en mulighed.

Blomstringen bliver forlænget med massevis af forårsløg. De kan dog først lægges til efteråret. Tilføjes forårsløg til havens blomstringsperiode, så vil dette lilla staudebed blomstre fra slut februar og indtil december. Med andre ord er det kun december, januar og en lille del af februar bedet vil være uden blomster.

Det bliver godt!

Med udsigt til alle de skønne planter – og den lange blomstring – så gør det intet at forberedelsen er lidt ekstra arbejdskrævende. Glæder mig allerede til at opleve væksten i bedet til sommer. Det bliver super godt.

Nu vil jeg i haven og fortsætte med at grave græs væk. Og få kørt kompost på bedet, så jorden kan være tip-top klar til planting af alle de mange stauder og planter, næste weekend.

Nå ja! Også skal Martin og jeg lige have fårene på stald igen. Det skønne forårsvejr og væksten i græsset gjorde, at vi for 3 uger siden satte fårene på græs. Det har de virkelig nydt. Nu er det dog lige op over, at der er lam – og det er nemmest at styre indendøre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *