Tryk "Enter" for at gå til indhold

Respekt, TAK!

Hadet af mange. Ofte – nedladende – sammenlignet med parcelhuskvarter. Liguster og ligusterhæk burde dog have lidt mere respekt. Det er en skøn plante til haven og fantastisk hækplante.

Ligusterhæk i haven

Vi var ganske enige, da vi skulle plante ny hæk – eller rettere sagt, mere hæk.

Da vi overtog Nymølle var noget af det første vi gjorde, at fjerne det gamle læhegn omkring haven. Og dermed få mere lys ind til huset, såvel som haven. Der blev plantet bøgehæk.

læs om planting af bøgehæk her

Det er tre år siden og nu inddrages mere af grunden til have, hvormed der skal plantes mere hæk.

Det skulle være en ligusterhæk. En hækplante, som er “hadet” af mange.

Okay! Hadet er måske så meget sagt. Liguster er i hvert fald set ned på af mange, som en ikke så “fin” hæk. Og mange gange er liguster – nedladende – sammenlignet med parcelhushave, hæk omkranset have o.l.

Vi kan dog godt lige liguster. Som hækplante er liguster især god, da liguster tåler kraftig beskæring, kan formklippes og hurtigt vokser tæt, giver god læ – ja tak, fordelene ved en ligusterhæk er mange.

Liguster er da også den mest anvendte hækplante i Danmark. Måske fordi liguster har den ekstra fordel, at være billig – og ikke mindst, at liguster vokser hurtigt. Den helt store fordel ved liguster, som hækplante er dog, at grenene meget langsomt bliver tykke.

Omvendt er det for f.eks. bøgehæk, som er populær hos mange. Efter 10-15 år vil stammen og grenene på en bøgehæk allerede været temmelig tykke – og det kan være nødvendigt med motorsav for at klippe toppen på en bøgehæk ned hver 10’ende år.

Dermed kan man virkelig have glæde af liguster i mange år og klare klipning med en almindelig hækklipper.

God hæk til fuglehaven

I denne tid, hvor der er så meget fokus på miljø – og herunder dyreliv – er det også værd at nævne at en ligusterhæk er fantastisk til havens dyr. Ikke mindst fuglene.

En ligusterhæk bliver hurtigt tæt. Meget tæt. Den tætte hæk er perfekt for fuglene at bygge rede og yngle i.

Til glæde for fuglene i haven, så sætter liguster også bær – små sorte bær, som sidder i klaser. Disse bær elsker fuglene at spise igennem vinteren.

En ligusterhæk er dog ikke kun for fuglene, når det kommer til et godt dyreliv i haven. Liguster blomstrer i foråret, med massevis af små hvide blomster. Perfekt for bier og andre insekter i haven.

Ligusterhæk er vintergrøn

Liguster er en temmelig stor familie, som består af flere arter og sorter. I Danmark er den mest udbredte almindelig liguster “ligustrum vulgare” og storbladet liguster “ligustrum ovalifolium – sidste nævnte kaldet også bredbladet liguster.

Hver af de to nævnte arter har mange undersorter, som hver især er forskellige på en eller anden måde – dog alligevel temmelig ens. Forskellen gør sig nok mest i forhold til evnen til at blive beskåret, vækst og ikke mindst placering.

Eneste afviger er sorten Listrum, som er en sort under arten Ligustrem Vulgare. Denne er løvfældende – smider bladene om vinteren. Ellers gælder det for alle – øvrige – sorter under Ligustrum Vulgare og Ligustrum Ovalifolium, at de er vintergrønne.

Ikke stedegrønne, men vintergrønne. Og dermed menes, at skønt liguster smider nogle blade om efteråret, bliver de fleste siddende vinteren over – og falder først af til foråret, samtidigt med at nye blade springer ud.

plantning hæk

Den liguster sort vi planter i haven, hedder Liga – og er en sort under arten, almindelig liguster. Vi planter barrodsplanter i en størrelse på 100-120 cm. Dermed vil der ikke gå mere end 3-4 år førend vi har en tæt hæk i en højde på 180-200 cm.

Læs om plantning af ligusterhæk her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *