Endnu ikke meget blomst, men spiringen er godt igang. Og NU skal alle krukker med forårsløg ud i haven – så de kan placeres helt rigtig i haven, hvor de kan vokse til.
Krukker med forårsløg — og mus…
Hele vinteren har alle de mange krukker været stablet op inde i stalden, hvor de har stået tørt og godt. I går eftermiddags begyndte jeg at bære alle krukkerne ud i haven – i første omgang blot på gårdspladsen, hvorfra de skal bæres videre ud i haven.
Kulde er forårsløg lige glade med. Både henover vinteren, men også nattefrost de næste dage. Det gælder også tulipanløg, trods de af mange opfattes meget sarte – og besværligt. Udfordringen for forårsløg er den megen nedbør og konstant våd jord, hvilket løses med krukker med forårsløg – når krukkerne vel at mærke dækkes af for regnen, henover vinteren.
Okay! Ikke helt godt har krukkerne haft det i stalden i år.
For første gang, så har vi haft besøg af en lille mus i et stalden. Formentligt pga. den voldsomme kulde her i januar – normalt holder musene sig ude af stalden, da det er kattens domæne. Mus er dog ikke så slemme ved selve løgene, trods der lige var et par huller der skulle dækkes. Problemet med mus i krukkerne er at musene knækker de nye skud, hvilket ikke er godt.
Det er heldigvis ikke gået så galt. Et par toppe er knækket, som nok betyder tab at lidt løg. Men overordnet, så ser det rigtig godt ud. Og blomstring skal nok blive overdådig igen i år.
Mange krukker med foårsløg til haven
Jeg har desuden temmelig mange krukker med forårsløg, så at en mus har overlevet vinteren i en krukke – det går nok, trods det har kostet et par løg.
Jeg viste billedet ovenfor, den anden dag, men gentager lige – for at vise, hvordan krukkerne har været stablet op i stalden.
Løgene blev lagt i november, hvor krukkerne også blev vandet godt igennem. Hele vinteren har jeg ikke vandet, men blot haft krukkerne stående og passet sig selv.
Læs om lægning af tulipaner i krukker her
Med alle de mange krukker, så siger det næsten sig selv, at der er langt temmelig mange forårsløg. Flere hundrede kan jeg vist godt sige. Har knap 100 krukker med forårsløg og afhængig af krukkens størrelse, så er der langt imellem 8 og 25 løg i hver krukke. Det bliver SÅ flot, når blomstringen kommer igang.
Forårsløg i haven
Vi har ikke kun krukker med forårsløg. Vi har også lagt forårsløg i haven. Vil næsten sige naturligvis har vi lagt massevis af forårsløg i havensbede.
Forårsløg er nogle af havens tidligste planter, som spirer frem – og giver farve til haven i foråret. Endnu en fordel ved at lægge massevis af forårsløg i haven er at løgene hurtigt får dækket jorden, hvilket skjuler for spiring af ukrudt. Så forårsløg er både til glæde for øjet, såvel for lugearbejdet.
Når det kommer til forårsløg i haven, så er det dog ikke alle forårsløg der vil komme igang. Påskeliljer, vintergækker, perlehyacinter og krokus er temmelig sikre forårsløg. Når det kommer til tulipaner og kejserkroner, så er sagen straks en anden. I hvert fald, hvis man gerne vil nyde nogle af de mere specielle tulipaner og kejserkroner – de klarer ganske enkelt ikke det våde vejr, som vi har her i Danmark.
Derfor fylder jeg krukker med forårsløg. Jeg lægger især mange tulipaner i krukkerne – jeg ELSKER tulipaner.
Derved kan jeg genbruge løgene igen år efter år, når jeg blot sørger for at lade forårsløgene visne ordentlig ned, for derefter at tørre løgene. Læs om formering af tulipaner her
Krukker med forårsløg er desuden en nem måde at kunne få skabt forårsstemning steder i haven, hvor man færdes meget. Og sidenhen fjerne krukkerne igen, når løgene skal visne ned – og til den tid placere krukker med sommerblomster istedet.
Krukker med forårsløg kræver lidt mere slæbe arbejde…
Det kræver selvfølgelig at krukkerne bæres frem og tilbage, men det er altså hele arbejdet værd. Jeg har desuden netop valgt lerkrukker, for at det skal være lettere at bære krukkerne. Lerkrukker vejer ikke så meget. Og når jorden er tør, som den er nu og her, så vejen en krukke med forårsløg ikke ret meget.
Så hele arbejdet med at få alle krukkerne båret frem, består mest af alt i de mange ture frem og tilbage – én krukke ad gange.
Nu har jeg fået båret alle de mange krukker med forårsløg ud i haven. Herlig beskæftigelse til en tirsdag eftermiddag….
Jeg havde egentlig tænkt at vente indtil weekenden, men det dejlige forårsvejr gjorde jeg begyndte allerede tirsdag eftermiddag. Det er virkelig også ved at være tid, da mange at løgene allerede er begyndt at bryde jordoverfalde – præcis som det gælder for mange forårsløg rundt i haven.
I første omgang er alle krukkerne placeret på gårdspladsen. Her skal de naturligvis ikke stå, trods det da egentlig ser ganske pænt ud med sådan en masse krukker her. Okay! Det kan også blive lidt for meget…
Krukkerne skal placeres rundt i haven. I første omgang skal jeg dog lige have sortere de mange krukker – jeg er allerede igang, som det måske kan anes på fotoet. Jeg kan i hvert fald se se, at der ligesom er skabt tre grupper. Og det er netop sådan at mine krukker med forårsløg skal sorteres.
Først i billedet ses de gule, midt i billedet ses krukkerne med de pink forårsløg og bagerest ses krukkerne med de hvide og mørklilla forårsløg.
Mandag fik jeg plantet nogle krukker til med andre forårsblomster. Fik plantet flere krukker med primula, hornvioler og stedmoderblomster. I løbet ad de næste dage, så skal alle krukker med forårsløg og forårsblomster placeres i haven, hvor de får lov at vokse til.
Vanding af forårsløg
Vanding af forårsløg i krukker er endnu for tidligt. Løgene har slet ikke brug for vand nu og her – den nedbør, som kommer er i hvert fald rigeligt for nu. Først når spirerne er kommet godt frem, så begynder jeg at vande. Og det vil sige at når de grønne skud er 10-15 cm over jorden, så begynder jeg at vande.
Og ja! Jorden i mine krukker med forårsløg ser også knastør ud. Sådan skal det være! Lad endelig værre at begynd at vand nu, da risikoen for at toppene får skader er langt større end vandet gavner løgene. Og det er altså ærgerligt, hvis de nye grønne skud begynder at rådne – eller bare får mærker af råd.