Jeg har mange – virkelig mange – krukker med tulipanløg. Krukker med tulipaner passer sig selv henover vinteren, men hvornår tages krukker med tulipaner ud?
Tulipanløg i krukker
Det startede med et par krukker. Hvert år er kommet lidt flere krukker til. Nu har jeg knap 200 krukker med tulipanløg, som skal pyntet i haven, ved hoveddøren og på terrassen hele foråret.
Havens bede er også fyldt med tulipaner – og massevis af andre skønne forårsløg. I havens bede vælges dog de sikre sorter. Altså sorter, som jeg ved kommer igen år efter år. Læs om sikre tulipaner her
Det er så nemt med tulipaner i krukker. Krukkerne kan tages frem, når de er klar til at blomstre – så de kan pynte, når tulipanerne blomstrer. Og krukkerne kan gemmes væk, når tulipanerne visner ned. Nå ja, og krukkerne kan stilles i stalden henover vinteren – hvor krukkerne skal beskyttes mod regn.
Fejlagtigt tror mange at tulipanløg ikke tåler frost. Frost er intet problem for tulipanløg. Problemet er vand. Og henover vinteren får vi enormt meget vand. I havens bede klarer løgene det, hvis der sørges for at vand kan løbe væk.
Derfor stiller jeg alle krukker med tulipanløg ind i stalden. Kunne også bare dække med pressenning eller på anden vis beskytte mod alt nedbør. Det er dog nemt med stalden.
Hvornår tages krukker med tulipaner ud?
Når nu vi har styr på at krukker med tulipanløg skal beskyttes mod nedbør – og det derfor er nemt for mig at tage krukkerne ind i stalden. Andre stiller nok bare krukkerne i et skur, værksted eller andet overdække – det vil jeg anbefale.
Indskyder lige. Vand krukkerne grundigt før de stilles væk for vinteren. Og lad værre med at giv krukkerne vand henover vinteren. Det er netop vigtigt at løgene ikke får vand. Vandet bruger det alligevel ikke førend til foråret – og med vanding øves risikoen for råd og andre sygdomme bare.
Men hvornår tages krukker med tulipaner ud? Altså udendørs og hvornår begynder man med vanding.
Det afhænger lidt af vejret. I år har vi en meget mild vinter. Derfor har jeg allerede taget krukkerne med tulipanløg og forårsløg ud. Normalt plejer jeg dog at tage krukkerne ud slut februar.
Normalvis sørger vejrguderne for at krukkerne vandet i starten. I år har det dog været tør, så jeg har netop idag været ude med vandslangen og vande alle krukkerne. Når vælsten er igang, så er det nemlig tid til at krukkerne skal bruge vand. Jorden er tørret helt ud henover vinteren, så der skal vand til.
Faktisk er det sådan at mængen af vand nu og her – altså i starten af væksten – har KÆMPE indvirkning på blomstringen. Er løgene tørre, så får man en dårlig blomstring. Derfor vigtigt at kontrollere at jorden er fugtig, når man kan se vækst. Endelig ikke våd, men fugtig.
Normalt starter jeg først vanding af krukker med tulipanløg engang i marts. Ganske enkelt fordi nedbøren her i februar plejer at være tiltrækkelig, men sådan er det ikke i år.
Mange tak for dit udførlige svar. Det må absolut prøves. Hvilken gødning bruger du? Er det bare almindelig NPK ? tak igen og god weekend herfra.
Kirsten.
Velbekom 🙂 Dejligt at kunne hjælpe.
Jeg bruger en helt almindelig NPK gødning til mine tulipaner.
Skøn uge herfra.
Hej Martin.
Hvad gør du med tulipanerne når de er afblomstret? Kasserer du dem eller kan de klare flere sæsoner? I så tilfælde, skal de så have ny jord? Gødning? Tak for jeres gode blog.
Knus og varme havehilsner fra Gudhjem.
Hej Kirsten
Herligt du læser med – og tak for de søde ord.
Jeg genbruger skam løgene år efter år. OG får flere og flere, da tulipanløg nemt formerer sig 🙂 NÅr passet korrekt 😉
Jeg startede f.eks. med 8 Black Parrot – nu har jeg en 50 stykker. Og det er bare på 3 sæsoner – da tulipanløg fordobles næsten hver år.
Når afblomstres så starter en længere proces
1) frøstanden klippes af, straks efter blomstring. (ENDELIG ikke blade)
2) krukkerne stilles væk – gødes godt – og vandes indtil bladmassen er visnet HELT væk.
3) løgene graves op af krukkerne, lægges til tørrring 3-5 uger.
4) løgene sorteres, deles (dårlige kasseres – samme med helt små). Og lægges i løgposer.
5) løgene hænges tørt og køligt indtil november.
6) løgene lægges igen i krukker med ny jord*
7)l løgene vandes grundigt og stilles i stalden, hvor de står indtil slut februar
8) krukker med tulipanløg tages udenfor – og ja, det er her vi er nået til i blogindlægget du netop har læst 🙂
Videre indtil blomstring handler det om at sikre at vanding. jorden må ikke være tør i flere dage. Skal dog gerne tørre let – ikke meget – bare lidt ud imellem vanding. Og når knopper er dannet, så giver du 1/2 spsk gødning pr 30 cm krukker. Mindre krukker mindre og større mere. Gentag igen 1 gange afhængig af blomstring.
*Med ny jord, så er det VIGTIGT at der ALDRIG har været tulipanløg før. Behøver dog ikek være god jord. Tulipanløg behøver ingen næring henover vinteren. Derfor genbruger jeg jorden fra krukker med georginer, som efter en sæson med georginer er helt næringsfattig. Men ellers kan du bare købe plantesække – planteskolejord og kompostjord er helt tosset, da tulipanerne ingen behov har for det.
Held og lykke med det.
Vh. Martin