Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til at klippe pelargonier ned

Er du glad for pelargonier? Gemmer du dine pelargonier fra år til år? Så kender du sikkert spørgsmålet – og tanken: “Hvornår skal pelargonier klippes ned?”

Skønne ude & skønne ind

Ingen jeg kommer med svaret på spørgsmålet: “hvornår pelargonier skal klippes ned”, så lad mig starte med en reklame for pelargonier.

Pelargonier er – heldigvis, hvis man spørg mig – ved at blive moderne igen.

Førhen forbandt mange pelargonier med gamledage. For ikke at sige at mange så lidt ned på pelargonier. Mange opfattede pelargonier som småborgerligt og temmelig ufint.

Pelargonier er nemlig skønne. Og førhen var pelargonier temmelig høj mode. Ikke mindst her i Danmark – det er da heller ikke for sjov at dronninger har lagt navn til flere sorter.

De fleste kender sikkert den smukke pink pelargonie med navnet Dronning Ingrid. Hun skulle eftersigende have været meget glad for pelargonier.

Pelargonier er nu meget mere end de klassiske Dronning Ingrid Pelargonier – eller dens lige, som findes i både hvid og rød.

Pelargonier findes i et utal af farver. Og med moden, som den er nu, med kærlighed for grønne planter – ja, så burde pelargonier være højeste mode. Måske det snart kommer igen.

Smukke grønne blade, næsten hele året. Og i sommermåneder – for ikke at sige fra midten af foråret og indtil vinter – så blomstrer de fleste pelargonier flittigt.

Stiklinger formering pelargonier

Godt nok ikke meget at se nu, da pelargonien netop er klippet ned, men ovenstående foto viser en smuk pelargonie ved navn Sulforinon. Den har ganske små blade og tusindvis af små bitte blomster. Denne pelargonie har desuden den mest fantastiske duft og får det til at dufte, som var der netop gjort rent i hele stuen – hele sommeren.

Pelargonier er desuden ganske nem. De kræver ikke meget vand – skal helst tørre ud før vanding. Og kan både stå ude, i krukke eller i vindueskarmen. En meget alsidig plante. Gødning kræver pelargonier heller ikke rigtigt, ligesom pelargonier ikke har store krav til plads. Faktisk skal rødderne helst kleppes lidt i potten, så blomstrer pelargonier mest.

Faktisk er eneste pleje pelargonier er glade for, at blive klippet ned – én gang om året. Og dette leder os videre til emnet for dette blogindlæg: hvornår pelargonier skal klippes ned.

Hvornår skal pelargonier klippes ned?

Det gælder næsten for alle planter og alt havearbejde, at der ikke findes regler uden undtagelser. Eller rettere sagt flere guides. Og hvornår pelargonier skal klippes ned, er der heller ingen undtagelse.

Generelt findes der to regler for hvornår pelargonier skal klippes ned. Den ene anbefaler at klippe pelargonier ned i november, når planten er færdig med at blomstre.

Jeg kan som sådan ikke fraråde denne løsning, men det indebærer ekstra forsigtighed og opmærksomhed. Når pelargonier klippes ned i november og dermed skal klare vintermånederne, som en betydeligt mindre udgave af sig selv, så skal der holdes ekstra øje for lus, lys vanding og råd.

For lidt eller for meget vand og lys, så angribes pelargonier hurtigt af råd, lus eller andre skadedyr – og der er ikke meget at klippe væk, når planten i forvejen er klippes helt ned. Og med en ganske lille plante, så er insekmidler også svære at bruge. Planten klarer det sjældent.

Min anbefaling til hvornår pelargonier skal klippes ned er derfor at vente indtil efter vinteren. Helt præcis vente indtil pelargonierne begynder at sætte nye skud – erfaringsmæssigt sker det som regel i løbet af februar, for indendørs pelargonier.

Med indendørs pelargonier mener jeg pelargonier er er overvintret i et lokale med temperatur over 15 grader hele vinteren. Pelargonier som er overvintret i en garage, drivhus eller lignende – altså udendørs pelargonier – vil først begynde ny vækst i marts, hvor de skal beskæres. Alle pelargonier kan trives inde og ude.
Læs om vinteropbevaring af pelargonier her

Nu er tiden til at klippe de indendørs pelargonier ned. Det gøres ganske nemt. Klip grene tilbage til 5-10 cm over jorden.

Læs om beskæring af pelargonier her

hvornår skal pelargonier klippes ned

Ny jord til pelargonier

Når pelargonier klippes ned, så er det en god ide at skifte jorden – trods pelargonier ikke stiller store krav til jord, så vil de gerne lige have en håndfuld ny jord at starte sæsonen på.

På ovenstående foto er pelargonier til køkkenvinduet klippes ned – bemærk den store krukke i baggrunden. Det er amaryllis løg. De er afblomstret efter julen, har fået en kuldeperiode i garagen og plantes samtidigt med pelargonier klippes ned i ny jord – så sætter amaryllis blade og vokster sig stor, til at kunne blomstre næste jul.

Læs om pasning af amaryllis her

Når man klipper pelargonier ned, så er det desuden ganske nemt at formere pelargonier ved stiklinger. Blot tag et topskud fra en gren og stik i jorden.

Stiklinger formering pelargonier

Ovenstående er 4 stiklinger af pelargonien Sulforino. Virkelig en smuk og meget anderledes pelargonie, som alle der oplever den ønsker en stikling af – perfekt som gave til venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *