Har man problemer med at gladiolus ikke vil blomstre igen – eller blomstren er lettere kedelig – så er løsningen at finde i, hvordan man behandler gladiolus efter opgravning af gladiolus.
Hvordan behandler man gladiolus – så de blomstre igen
Det er ikke besværligt, men kræver alligevel lidt, at gemme gladiolus fra år til år. Og samtidigt får samme flotte blomstring igen og igen.
Graver man bare gladiolus op og lader gladiolus tørre, så er det temmelig usikkert om løgene vil blomstre igen – eller blot sætter grønne blade. Og skulle ens gladiolus blomstre igen, så er blomstringen oftest temmelig sørgelig. Der er stor afstand imellem blomster, og slet ikke ligeså mange blomster på stilken.
Og ja! Så er det jo – ærligt talt – bare lige meget.
Hvorfor blomstrer mine gladiolus ikke?
Det fantastiske ved gladiolus er jo netop de enormt mange blomster på samme stilk.
Indskyder lige, bare for at gentage igen-igen. Gladiolus tåler ikke frost! Derfor kan man ikke lade gladiolus blive i jorden om vinteren. Selvfølgelig kan man være heldig, hvis ens gladiolus står et beskyttet sted – måske langs en husmur – og vinteren er mild.
For at få gladiolus til at blomstre flot igen, så skal gladiolus graves op i efteråret – stilken skal ENDELIG blive på. Denne del er ens for alle typer af løg – og handler om at løget skal suge alt næring fra bladmassen. Forskellen ved gladiolus løg er dog at man gaver gladiolus op imens bladene endnu er grønne.
Hvordan man behandler gladiolus fra opgravning er dog noget anderledes end tørring af f.eks. tulipanløg – og andre typer af løg.
Tørring af gladiolus
Efter opgravning af gladiolus, så skal løgene først tørres ved forholdvis høje temperaturer. 20-28 grader. 20 grader er lige i underkanten, men kan gå an. Bedst er 28 grader, men 24-25 grader er fint – og præcis det vi har i fyrrummet, hvorfor vi bundter gladiolus – bladmassen forbliver på – og hænger løgene op i fyrrummet i 3-4 ugers tid.
Når bladmassen har skiftet farve fra grøn til brun, så er det tid til den videre tørring af løgene. Dette behøver ikke ske ved samme temperatur. Faktisk vil jeg fraråde det, da der hurtigt opstår råd i løgene ved den høje temperatur – medmindre, at der VIRKELIG sørges for god udluftning.
Derfor flytter vi løgene fra fyrrummet i kælderen til stalden. I stalden er der køligt og godt med udluftning, men frostfrit – mere eller mindre da.
Normalt plejer vi ikke at have frost i december. I hvert fald ikke de meget voldsomme frostgrader. Det plejer vi normalvis først at opleve i januar og februar – og til den tid er løgene delt og gemt andet sted.
Hård frost havde vi dog i år, men trods minus 10 grader udenfor, så var stalden kun lige omkring frysepunktet – og det går an. Når bare løgene ikke får frost.
I stalden hænger løgene indtil fårene skal på stald. Det plejer at give 5-8 uger til tørring af gladiolus løg. Det er helt perfekt til at løgene er knastørre, før bladmassen klippes væk – og rodklumpen også fjernes.
Læs om deling af gladiolus løg her
Efter ovenstående to tørringsprocesser – først varmebehandling af gladiolus og dernæst fuldstændig tørring af gladiolus – så er løgene klar til at komme i løgposer. Dernæst er det blot at gemme løgene frostfrit og mørkt indtil foråret, hvor løgene kan lægges på ny.
Posen med pink, lilla og hvide gladiolus til skærehaven. Startede ud med 60 løg, nu er der nogle hundrede. Skønt med alle de buketter, som det bliver til. Næstefter følger en pose til krukker med gladiolus i gule og brunlige farver – smukt til efterårets opsætning med græskart. Og endelig følger et par poser i hvid, lilla og pink – til lægning rundt i havens bede.