Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hemmeligheden er korrekt tørring

Vinteropbevaring af gladiolus er nemt – og man får hurtigt mange flere løg. Korrekt tørring er dog vigtigt – og løsning på spørgsmålet: Hvorfor blomstrer mine gladiolus ikke?

Hvorfor blomstrer mine gladiolus ikke?

Har man forsøgt at gemme gladiolus fra et år til et andet – og oplever at ens gladiolus ikke blomster, så er problemet temmelig sikkert forkert tørring.

For at gladiolus blomstrer flot – altså at der er mange store flotte blomster på hver enkelt stilk – så er det afgørende med korrekt tørring.

Jeg har tit nævnt det. Jeg oplever dog fortsat, at mange kæmper med at gladiolus ikke blomstrer.

I nogle af de facebook grupper jeg er med i om løg og løgplanter, så optræder ofte spørgsmål om gladiolus. Oftest noget i regningen af hvorfor er mine gladiolus så grimme og kedelig. Eller mere enkelt sagt: “Hvorfor blomstrer mine gladiolus ikke?”

Tørring af gladiolus kræver at løgene først tørrest temmelig varmt.

Læs om tørring af gladiolus her

Jeg bruger vores fyrrum. Efter opgravning af gladiolus, så bundtes løgene. ENDELIG med alt det grønne på. Hænges op i vores fyrrum, hvor der nemt er 25 grader på denne årstid, når gulvvarmen kører.

Efter en god uges tid – eller to – i fyrrummet, så flytter løgene over i stalden.

Ovenfor ses ophængte bunder med gladiolus i fyrrummet. Der er 8 dage imellem fotos. På fotoet til højre er alt det grønne friskt og sprødt. Allerede 8 dage senere er det tørt og vissent. Det var ikke sket, medmindre løgene hænger meget varmt. Og alt næring er derved optaget i løget.

Når gladiolus ser ud, som på fotos til ventre, så er det fint at flytte løgene til et køligere sted – og lade ens gladiolus tørre færdigt.

Man kan også bare lade hænge, hvis det er. Men der afgives en del fugt, hvorfor jeg har en fugtfjerner til at køre. Det behøver jeg ikke i stalden, hvor gladiolus tørres fint bare af god udluftning.

Nu hænger mine gladiolus og tørrer godt igennem i stalden. Lader dem hænge indtil engang i december, hvor jeg klipper stilken af og får løgene delt, rengjort og sorteret. Jeg kunne fint vente til foråret, men dyrene kommer på stald efter jul.

Hvorfor blomster mine gladiolus ikke tørring vinteropbevaring opgravning

Det er nu også rart at have ryddet op. I december er der fint med tid til et par timer i stalden, med rengøring af gladiolus løg. I hvert fald bedre tid end til foråret, hvor jeg hellere vil ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *