Tryk "Enter" for at gå til indhold

Lægning af tulipanløg for et overdådigt display

Hvor langt mellem tulipanløg ,der skal være – kan skabe debat – samme med, hvor langt tulipanløg skal ned i jorden. Toby og jeg blev vist enige, efter lidt diskussion.

Lægning af tulipanløg

Vores hund Toby er altid med i haven. Dette gælder naturligvis også, når der skal lægges tulipanløg. Normalvis er Toby egentlig ikke videre interesseret i, hvad vi laver i haven. Blot vi er i haven, så han kan gå rundt og hygge sig.

Når det kommer til lægning af tulipanløg i haven, så er Toby dog ekstra opmærksom. Ved ikke, hvad det er med sækken med tulipanløg. Toby bliver altid en smule hidsig, når vi har hånden i posen med løg. Måske han tror, at der er et dyr i sækken – eller noget. Hvem ved. Han skal i hvert fald lige hen og markere sig.

Mærkeligt nok, så er det kun, når jeg tager løg. Aldrig et problem for Martin. Kan selvfølgelig være, at Toby tror jeg stjæler løgene. Toby MÅ have luret, at Martin er helt tosset med tulipanløg.

Nå! Nok om Toby. Det skal handle om lægning af tulipaner i haven. Helt præcis skal det handle om hvor langt mellem tulipanløg, som der skal være. Og hvor langt ned tulipanløg skal i jorden.

Lad mig dog lige starte med, hvad Martin allerede har pointeret tidligere. Tulipanløg bør helst lægges i haven i november. Gerne så sent i november, som muligt.

Ved godt at planteskoler, supermarkeder og mange andre steder sælger forårsløg allerede fra august måned. Det er dog synd at lægge tulipanløg allerede i august og september. Oktober kan gå an, men bedste tidspunkt til lægning af tulipanløg er november.

Temperaturen skal nemlig gerne ned under 10 grader i jorden, førend man begynder at lægge tulipanløg.

Lægges tulipanløg for tidligt, så er der stor risiko for, at løgene ganske enkelt rådner væk i jorden. Ligesom der er stor risiko for at løgene får alle mulige mærkelig sygdomme, som det senere kan være svært at komme til livs. Ønsker man sunde tulipanløg, så vent til november med at læg tulipanløg.

Hvor langt skal tulipanløg ned i jorden?

Til spørgsmålet, hvor langt tulipanløg skal ned i jorden – altså hvor dybt løgene skal lægges – så er det ganske nemt. Løgene skal lægges så dybt, at der kan være tre løg ovenpå.

Bemærk tre løg ovenpå. Ikke i tre løgs dybde, som mange misforstår. Hullet skal altså være så dybt som 4 løg. Der lægges løget, så der er plads til tre løg ovenpå. Okay?

Et tulipanløg er 2,5-3,5 cm i diameter. Man går derfor ikke helt galt i byen ved at grave et 10-12 cm dybt hul, lægge et tulipanløg heri – så det passer med at der er 8-10 cm jord over løget.

Hvor langt mellem tulipanløg?

Når det kommer til spørgsmålet om, hvor langt mellem tulipanløg der skal være, så handler det egentligt mest om det ønskede resultat.

Jeg vil faktisk sige, at den eneste direkte regel til lægning af tulipanløg – altså i forhold til afstand imellem tulipaner – er at løgene ikke må røre hinanden.

Ønsker man et overdådigt display af tulipaner – Altså en tæt mark af tulipaner i haven – så vil jeg anbefale at man sætter løgene med 10-20 cm afstand.

Jeg ved godt at der står 40-50 cm afstand på de fleste løgposer. Det er dog noget værre sludder! Ved ikke, hvem der har lavet den guide. Det holder slet ikke.

I krukker lægger vi løgene MEGET tætter. I krukker lægger vi løgene, så tæt som muligt. Krukkerne tømmes dog også hvert år, løgene tørres og lægges igen til efteråret. Derfor kan vi tillade os at lægge løgene meget tættere – der behøver ikke være plads til at løgene skal have plads til flere år i jorden.

Læs om lægning af tulipanløg i krukker

Hvor langt mellem tulipanløg ved lægning af flere sorter

I havens bede lægger vi løgene med 10-20 cm afstand, hvortil jeg dog lige vil tilføje at vi lægger flere forskellige sorter af tulipanløg i haven. Nogle blomstrer meget tidligt, andre blomstre senere og nogle blomstre meget sent. Alle løgene blomstrer altså ikke på samme tid, når vi lægger med 10-20 cm afstand. Der er vel nærmere 20-40 cm imellem de løg, som blomstrer samtidigt.

Og jeg vil da ABSOLUT anbefale, at lægge flere sorter i samme bed. Tulipaner blomstrer trods alt kun 14 dage i haven. 21 dage, hvis man er MEGET heldig – hvilket vil sige at der ikke kommer regn, blæst eller lignede. Faktisk er det oftest vejret, som bestemmer, hvor længe tulipanløg blomstre.

Ved at lægge flere forskellige sorter – med forskellige blomstringstidspunkter – så kan man sikre blomstring fra slut marts og indtil midt maj. Det er altså pludselig 2 måneder, fremfor 14 dage, hvor man kan nyde et blomsterflor af massevis af skønne tulipaner i haven – eller andre forårsløg.

Blomstringen kan desuden forlænges endnu mere, hvis der også lægges påskeliljer, vintergækker, krokus og andre forårsløg sammen med tulipanerne. Vores bede er dækket med forårsløg fra slut februar og indtil godt inde i maj.

Det har naturligvis først og fremmet den gevinst, at vi har en meget lang blomstring. Det har dog også den gevinst, at vi slipper for at luge ukrudt – endnu en årsag til at lægge forårsløg tæt. Jorden er ganske enkelt dækket af forårsløg fra slut vinter og indtil slutningen af foråret, hvorefter stauder tager over.

klip tulipaner ned flerårige tulipanløg sikre

Ovenstående foto er godt nok fra sidste forår. I det pink og lilla bed. Løgene jeg har været i haven og lægge idag, er til den gule have – her er lagt tulipaner i gule nuancer, hvide tulipaner og forskellige påskeliljer, krokus og MANGE kejserkroner. Glæder mig til at se det hele blomstre til foråret.

2 Kommentarer

 1. Anne Lise Juncker
  Anne Lise Juncker 26. november 2021

  Ja naboen glæder sig også til at se det nye bed,bare det snat var 2022.

  • Rune
   Rune 1. december 2021

   Ja ik? Nu får vi dog lidt sne, til at pynte haven – det er jo også hyggeligt.

   Men foråret glæder vi os til 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *