Tryk "Enter" for at gå til indhold

Begrænsningen er frostvejr…

Plantning af bøgehæk gøres normalt i november – slut november, start december. Hæk plantning kan dog gøres HELE vinteren, såfremt man kan komme i jorden for frosten.

Hvornår skal man plante hæk?

Det hurtige svar til spørgsmålet i overskriften “hvornår skal man plante hæk”, er, at platning af hæk normaltvis gøres i november. Slutningen af november – starten af december – er det rigtig tidspunkt til at plante hæk.

Retter lige. Svareet på spørgsmålet “hvornår skal man plante hæk” er at hæk plantning NORMALT gøres i slutningen af november.

Det hele handler, normalvis, om frostvejr. Normalt får vi frost i løbet af december, om fryser jorden hård i flere spadestik. Det umuliggør gravning i jorden og dermed er det ikke muligt at plante hæk.

Den eneste regel for succesfuld etablering af hæk er dog, at hæk planterne er i dvale. Og det er de hele vinteren, så man kan sagtens plante hæk igennem hele vinteren – indtil nye skud begynder at vise sig på hæk planterne.

I år lader frosten vente på sig, så jorden er endnu dejlig blød. Og plantning af hæk kan sagtens gøres i december. Sikkert også i januar, da der endnu ikke er udsigt til frostvejr af større skala – så jorden fryster i dybden.

Hæk plantning

Vi har et par meter hæk, som skal i jorden. Vi har netop fået sat to store pæle i jorden til en port ved indkørslen, som Martin tidligere har skrevet om.

Læs om stolper til port ved indkørsel her

Martin har også været igang med at lægge nogle fliser til de ekstra skraldespande, som vi har fået – i forbindelse med fokus på affaldssortering i kommune. Fliserne, eller rettere sagt skraldespandende, skal skjules af bøgehæk – hvormed vi får lavet en naturlig skraldespandsskjuler i hækken.

Læs om skraldepandsskjuler her

Nu er hækplanterne kommet hjem og skal i jorden. Jorden er allerede gravet og klargjort – så det gik ganske nemt med at få plantet hækplanterne i jorden.

hæk plantning planter bøgehæk

Vi er også efterhånden ved at være eksperter i hæk plantning. Vi har i hvert fald snart plantet temmelig mange meter hæk. Rundt om hele haven er plantet bøgehæk – 150 meter – og omkring køkkenhaven er plantet 100 meter ligusterhæk, ligesom der inde i haven er plantet flere små takshække.

Sidste nævnte, takshæk, er en stedsegrøn hæk. Stedsegrønne hæk planter skal plantes i foråret – lige inden væksten rigtigt begynder. Også kom jeg lige i tanke om, at vi også har plantet buksbom hæk omkring krydderurtehaven – endnu en stedegrøn hæk. Jo tak, vi har plantet en del hæk efterhånden.

Nu er der kommet lidt mere hæk til haven – og hækklipperen. Bliver rigtig godt, når det hele vokser til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *