Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så ved vi, hvad julen skal bruges på…

Netop fået leveret en STOR mængde lecakugler – også kaldet lecanødder. Normalt bruger jeg kun lecakugler til krukker. Dog ikke denne gang…

Lecakugler til krukker

Uden at prale – og bryde alle vestjyske normer – så kan jeg vist godt tillade mig at sige, at jeg har hænderne ordentligt skruet på kroppen.

Jeg er i hvert fald ikke bange for at begynde et projekt. Trods jeg hverken er gartner, ingeniør, murer eller tømrer. Jeg har ikke engang en håndværker uddannelse, af nogen form….

Alligevel, så er mit kendskab til lecakugler og lecanødder, begrænset til brug som dræn i krukker. Lecakugler til krukker er GENIALT til at sikre godt dræn i krukker. De sidste år er jeg dog mere og mere gået over til at bruge potteskår, som drøn.

Derved får jeg genbrugt en smadret potte. Og det letter håndtering af krukker. Helt præcis lettere det tømning og rengøring af krukker. Lecakugler i krukker formår at mikse sig ind med jorden, hvilket gør at det er lidt besværligt at genbruge jorden på komposten.

Jeg tømmer gammel pottejord i komposten, for at give godt struktur til komposten. Såvel til at tynde komposten ned, så komposten ikke er helt så kraftig.

Med lecakugler i jorden til krukker, så skal jorden først sies – det gør det mere besværligt. Derfor bruger jeg potteskår. Bruger store potteskår, som jeg ligger i bunden af en potte også jord ovenpå – istedet for at bruge lecakugler til krukker.

Endnu en fordel ved at bruge potteskår er at der er plads til mere jord, hvormed også bedre plads til plantens rødder.

Læs om brug af potteskår i krukker

Nå! Det var et sidespring. Lecakugler til krukker er fantastisk! Og vi har netop fået leveret 14 kubikmeter lecakugler.

Denne gang dog ikke til krukker. Det ville ellers kunne blive til MANGE skønne krukker med blomster til haven. Denne gang skal lecakuglerne bruges til isolering af vores krybekælder, som vi er ved at få sløjfet.

Renovering af hus

Har tidligere nævnt, at vi er igang med renovering af huset. Et projekt vi bruger vinteren på – også nyder vi haven om sommeren.

Vi har kælder under størstedelen af huset, men ikke under en af vores stuer. Der har vi en krybekælder, som vi ny fylder med lecakugler – og får lavet gulvvarme. Det bliver helt fantastisk, trods jeg – ærligt – har lidt svært ved at forene mig med at komme lecakugler under gulvet. For mig er lecakugler til krukker, sådan har det altid været i min optik. Min mor har også altid brugt leca til krukker, ligeledes har både min bedstemor og min farmor.

Men lecakugler skulle altså ikke bare være til dræn i krukker. Lecakugler skulle være fantastiske til isolering.

Inden jeg lyder helt tosset, så må jeg heller indskyde. Jeg ved godt at lecakugler er skabt som brug til isolering af gulvet – førend der kommer styropor plader ovenpå (i normal sprog, kaldes flamingo plader).

Så ja, Rune og mit juleferie projekt bliver at få transporteret lecakugler fra vejkanten indtil huset, ind igennem gangen, ind i stuen og der hældes ned i krybekælderen.

Det bliver til nogle ture frem og tilbage, men det bliver HELT fantastisk, når det er gjort – og vi har fået lavet gulvvarmen, såvel færdigt renoveret stuerne. Glæder mig, helt vildt…

… Og ja, der bliver måske lidt stille her på bloggen henover julen. Årsagen er at vi slæber lecakugler, men der er nu heller ikke så meget at skrive om fortiden. Sker ikke de store haveprojekter i haven her i december.

Men der er MASSEVIS af haveprojekter i tankerne til næste år. Det glæder jeg mig til at dele.

kalenderlys juledekoration

Det var alt, for nu… Rigtig glædelig lille juleaften. Og god jul.

En kommentar

  1. Anne
    Anne 26. december 2020

    Hvis vi kender jer to ret,så er de nok fjernet i løbet af to dage.God arbejdslyst.Jeg måtte lige kigge to gange for at være sikker på jeg så den kæmpebunke ude på vejen…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *