page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Færdiggørelse af vores allé med træer

Forrige år fik vi plantet træer langs vores indkørsel. Dog kun på den ene side af veje. Nu plantes også træer på den anden side – Vi har allerede været ude og måle op til korrekt afstand mellem vores alle træer.

Træer langs indkørsel – nu en allé af træer

Jeg har tidligere lavet et blogindlæg om definitionen på en allé. Såvel forskellen på en allé, avenue og “bare” en række træer.

Læs om plantning af allé af træer her

Og indtil nu, så har vi blot haft en række af træer langs vores indkørsel til huset – gården om man vil. Nu færdiggør vi beplantningen og får skabt en rigtig alle af træer langs indkørslen.

Forklaringen på, hvorfor vi først nu planter træer på begge sider af vejen er ganske enkel. Vi var ærligt talt i tvivl om det ville fungere med træer på begge side af indkørsel. Eller om det ville blive voldsomt. Derfor startede vi med træer kun på den ene side. Vi er dog slet ikke i tvivl! Der skal træer på begge sider af vejen, så vi får en rigtig allé.

Træerne er netop ankommet. Træerne var ellers bestilt for længst, men manglen på frost har gjort at træerne ikke kunne graves op. Her er nemlig tale om store træer, som indtil vi modtager gror på en planteskole i Danmark. Helt præcis hos en planteskole i vest Jylland.

Træer er købt fra planteskoler.dk

Jeg har dog allerede været ude og gøre klar til træerne. Det blev gjort allerede tilbage i november måned, hvor jeg også fik målt op til den korrekte afstand mellem vores alle træer. Fik også fjernet græsset i en cirkel med en diameter på en meter – så træerne ikke skal slås om nedbør med græsset.

afstand mellem alle træer

Afstand mellem alle træer langs indkørsel

Helt enkelt, så er der absolut ingen regler for afstand mellem alle træer. Eneste regel for alletræer er, at plantning skal ske i par.

Definitionen på en allé af træer er netop symmetrisk plantning – altså hvor træerne plantes i par, præcist overfor hinanden og med præcis samme afstand mellem træerne på alle sider.

Plantes træerne med forskellig afstand, så er der tale om en avenue – reglen er dog, at der skal være træer på begge sider af vejen. Ellers er der blot tale om en række af træer.

Det er altså underordnet om der plantes med 1, 2, 3 eller 4 meter mellem alletræer. Eller længere afstand, når blot der på modsat side af vejen også plantes et træ – symmetrisk overfor.

Når det er sagt, så har det dog alligevel stor betydning for udseendet hvilken afstand mellem alle træer, som der plantes med. Virkelig stor betydning!

Bliver afstanden stor, så skabes ikke denne “allé” fornemmelse af søjler langs vejen. Normalt tilstræbes det også at trækronerne kan vokse sammen, så der skabes en tæt masse af grene og blade over vejen.

Vi har bestemt afstanden mellem vores træer ved ganske enkelt at tage ud og skridte af, når vi har set en flot allé af træer. Vi har plantet med 3 meter imellem hvert træ.

Vi overvejede 2 meter, men syntes det blev for tæt – med tanke på længden på indkørsel. En kortere indkørsel, så ville 2-2,5 meter nok være flot.

Nu står pæle og afmærker den korrekte afstand. Naturligvis målt nøje ud, så træerne står snorlige og helt symmetrisk med de 6 træer på den anden side af indkørslen. Og med træerne leveret – langt om længe – så er det blot at få plantet træerne og færdiggjort vores allé langs indkørslen.

lindetræer opbinging træer i haven

Plantning af træer – med korrekt afstand mellem alle træer

Træerne er lindetræer, som er et meget normalt brugt træ til alléer og beplantning langt veje. Vi planter med 1,5 meter til vejen – og da her er tale om store træer, så plantes træerne naturligvis med opbinding og støtte.

Læs om valg af træer langt indkørsel her

Store træer er – naturligvis – meget dyrere end små træer, hvorfor det altså også er værd at bruge tid på den korrekte opbinding. Des større træ, des mere påvirkes træet af vinden. Og begynder træet først at stå og vippe, så får rødderne aldrig fat i jorden. Resultatet bliver at træet ikke vil trives og i værste tilfælde dø, hvilket bare er super ærgerligt.

Og trods der er mange holdninger til korrekt opbinding af træer. Nogle anbefaler én pæl, andre anbefaler 2 pæle til opbinding af træer. Spørg man de professionelle, så er de dog helt enige. Der SKAL altid bruges tre pæle til opbinding af store træer.

Vi har fået hjælp af gartneren Kurt, som de sidste 40 år har arbejdet med plantning af store træer for både private, virksomheder og kommuner. Kurt ejer desuden planteskoler.dk, hvor der produceres store danske træer.

Samtidigt med tre pæle, så skal der også altid bruges tværstiver til at sikre stativet ikke vælter. Og til stativet kan sikres korrekt støtte til store træer, så de får en god vækst på det nye plantested.

Læs om korrekt ombinding af store træer her

Færdig allé af træer langs indkørsel

afstand mellem alle træer alletræer langs indkørsel

Også blev vores allé af træer langs indkørslen til huset færdig. 9 træer blev plantet med 3 meter mellem og 1,5 meter til vejen. Mangler lige lidt oprydning, men skyndte mig lige og tage et foto – førend det bliver mørkt.

Allerede godt tilfreds med resultat. Glæder mig til træerne springer ud til foråret – og glæder mig rigtig meget til træerne om nogle år har fået sig etableret, så vi rigtigt kan fornemme alléen.

Nå ja! Også får både Rune og jeg da helt sikkert mere og mere lyst til at få ordnet den indkørsel. Det er dog først et projekt til senere. For nu, så har vi massevis af andre projekter – og trods indkørslen ikke er pæn med alle de lappeløsninger med asfalt (lavet af tidligere ejer), så fungerer det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *