Tryk "Enter" for at gå til indhold

Få mange flere gladiolus knolde til haven

Deling af gladiolus er den bedste metode til formering af gladiolus knolde – og det har hurtigt blive til rigtig mange nye gladiolus blomster til haven.

Formering af gladiolus efter tørring af gladiolus

Opgravning af gladiolus gjorde jeg tilbage i starten af efteråret. Dernæst skulle jeg først igang med varmtørring og sidenhen koldtørring af gladiolus. Kombinationen af både varme og kulde til tørring af gladiolus sikrer flot blomstring igen næste år.

Læs om tørring af gladiolus her

Mine mange gladiolus løg – eller gladiolus knolde, som mange foretrækker at kalde dem – er nu tørret korrekt. Og det er tid til at få sorteret de mange gladiolus, såvel komme igang med deling af gladiolus og klargjort de mange løg til næste års lægning i haven.

Dermed får jeg også fjernet de mange gladiolus fra stalden, hvor de har hæng til tørring – og dermed gjort plads til at fårene snart kan komme på stald.

Deling af gladiolus

Jeg bruger en almindelig køkkensaks til at klippe gladiolus fra stænglen – en havesaks fungerer ikke til de tørre stængler.

Jeg samler alle gladiolus i en spand – naturligvis sorteret efter farve og sort.

rengøring gladiolus knolde deling formering

Dernæst rykker jeg i værkstedet og begynder at fjerne de mange rødder, såvel de helt bittesmå løg.

De bittesmå gladiolus bruger jeg ikke tid på at avle videre på – det vil tage flere år førend disse små løg er store nok til at bære blomst. Jeg gemmer dog de medium store løg, som lægges i jorden til foråret. Dermed får jeg løbende opformeret nye gladiolus til haven. Samtidigt med at jeg får udvidet mængden af gladiolus løg.

formering deling gladiolus avl

Ovenfor på fotoet ses de tre kategorier. De bitte små – helt til venstre – kasseres med rødderne. Den midster et et medium løg, som efter et år i haven nok skal levere en stor knold til det næste år. Og dermed et nyt gladiolusløg til min samling.

Det store løg er klar til at blive lagt i jorden til foråret og vil allerede til sommer give en flot gladiolus blomst.

opbevaring vinteropbevaring tørring gladiolus gemme

Efter sortering og deling af gladiolus løg, så kommer jeg de mange løg i løgposer. Disse hænges på loftet, hvor de mænger indtil foråret. Og det igen er tid til lægning af gladiolus i haven.

Læs om plantning af gladiolus løg her

Vil man have ekstra tidlig blomstring vil jeg anbefale forspiring af gladiolus. Derved kan man få gladiolus i blomst 2-3 uger tidligere.

Læs om forspiring af gladiolus her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *