Tryk "Enter" for at gå til indhold

Effektiv bekæmpelse af ukrudt i haven

Lugning af ukrudt er en kontinuerlig opgave i haven. Vi gør dog forskellig tiltag for effektiv ukrudtsbekæmpelse for at minimere fremkomsten af ukrudt og derved undgå lugning af ukrudt.

Ukrudtsfri have

Jeg siger egentligt gerne, at vi har en ukrudtsfri have. Og det synes jeg nu også vi har, trods vi fortsat har temmelig stort fokus på ukrudtsbekæmpelse – og årligt har behov for lugning af ukrudt.

ukrudt trillebør haveaffald

Ovenstående foto viser nu også et tydeligt billede af, at vi har ukrudt i haven. En hel trillebør fyld med haveaffald. Helt præcist ukrudt.

Når jeg skriver vi ikke har ukrudt, så mener jeg egentlig blot at vi sørger for ikke at se ukrudt. Forstået på den måde at vi hele sommeren sørger for at havens bede er dækket af blomster, så ukrudt er gemt væk. Derved mindskes også gevaldigt fremspiring af ukrudt, da ukrudtet simpelthen kvæles væk af andre planter.

Af samme årsag har vi også FYLDT havens bede med massevis af forårsløg, som i foråret hurtigt spirer frem og dækker jorden af – og dermed mindsker (og skjuler) fremspiring af ukrudt. Altså førend stauder tager over og lukker havens bede af.

Nå ja! Og i februar tilføres et lag kompost til havens bede. Dette både for at give næring til havens planter, men også for at fungerer som topdressing – ukrudsdug om man vil – for at ukrudt ikke spirer frem i foråret, før forårsløg skjuler jorden.

Vi slipper dog ikke for at fjerne ukrudt. Det spirer flittigt frem, trods vores forsøg på begrænsning.

Lugning af ukrudt om vinteren

Vi bruger dog kun tid på lugning af ukrudt henover vinteren. Første lugning sker – normalt – i november. I år havde vi dog så enormt hård frost i november, at det var umuligt. Derfor jeg først er igang med lugning af havens bede her i december.

Anden lugning af ukrudt – nærmere bare en lille fin pudsning – sker i februar. Samtidigt med at stauder klippes ned og der tilføres topdressing til jorden.

Derfra bruger vi ikke tid på lugning i haven.

ukrudt ukrudtsbekæmpelse undgå fjernelse fjerne lugning luge

Ovenstående foto viser dagens luge arbejde. Vores lilla bed i haven, som virkelig er blevet overtaget af ukrudt i år. Normalt er det virkelig ikke sådan et luge arbejde vi gør her i december, men tilbage i sensommeren var jeg igang med deling af iris.

Det lilla bed består af ENORMT mange forskellige iris – iris germanica også kaldet haveiris – bedet ligger nemlig i fuld sol, som gør at iris trives godt.

Efter deling af iris kunne jeg ikke komme i bedet, fordi de nye iris knolde skulle have ro til at etablere sig – og pludselig lå bedet temmelig nøgent for andre planter. Derved fik ukrudt de bedste vilkår til at spire frem i et par måneder. Og før jeg fik taget det i efteråret, så var der frost i jorden. Så nu får bedet en ordentlig tur.

Læs om deling af iris her

Havens øvrige bede er heldigvis noget nemmere at komme over. Og et par dage mere, uden frost, så skulle jeg gerne have været igennem hele haven og sikret ukrudtsfri bede til jul.

Jeg har dog også lige et par andre haveprojekter før jul. Jeg har f.eks. nogle roser, som skal plantes ud i haven. Nå ja, og – som snart hver vinter – har jeg nogle hækplanter, som skal i jorden. Samtidigt med at vi har noget pil og træer, som skal plantes ud i vores læhegn. Stormen henover efteråret – og de sidste par år – har gjort at en del træer er væltet. Derfor tid til at få fornyet lidt i vores læhegn om markerne, så vi også om 10 år har læ fra disse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *