Tryk "Enter" for at gå til indhold

Friskbagt er bedst – gør det nemt!

Yep! Man kan fryse surdejsbrød. Jeg vælger at komme surdejsbrød i fryseren før bagning – så jeg bare kan tage op, bage og servere friskbagt surdejsbrød. LÆKKERT!

Friskbagt surdejsbrød

Jeg har i mange år bagt surdejsbrød. Det hele starte med rugbrød og har sidenhen udviklet sig til, at jeg også bager temmelig meget med surdej – også til franskbrød og andre koldhævede surdejsbrød.

Ingen tvivl om at friskbagt hjemmebagt brød smager bedst. Det tager dog også tid at bage. Surdejsbrød i sig selv tager tid, men langtidshævet og koldhævet surdejsbrød – som jeg klart foretrækker – tager ekstra tid. Dermed opstår dilemmaet med konstant at skulle planlægge og koordinere bagning, så der kan serveres friskbagt brød.

Hele hemmeligheden er at fryse surdej – rettere sagt at man kan fryse surdejsbrød. Altså før bagning. Det letter koordinering af bagning, så der nemt kan serveres friskbagt hjemmebagt brød.

Det gør det også muligt at bage større mængder af brød. Og dermed være mere “effektiv”, når der bages. Jeg nævnte det allerede forrige uge, da jeg var igang med bagning af rugbrød til jul.

Læs om surdejsrugbrød her

Når det kommer til bagning af rugbrød, så laver jeg altid en stor portion. Bager alle brød samtidigt og tage løbende op fra fryseren. Rugbrød smager ligeså godt efter det har været i fryseren, som friskbagt – skorpen forbliver desuden rigtig fin sprød og sej, som skorpen på rugbrød skal være.

Sådan er det dog ikke med hvidt surdejsbrød. Her bliver skorpen blød, når hvidt surdejsbrød kommer i fryseren – rettere sagt, når det tøes op igen. Personligt synes jeg færdigt surdejsbrød, som kommes i fryseren, kun er værd at spise hvid set varmes – ristes.

Guide til hvordan man kan fryse surdejsbrød

Når røremaskinen alligevel skal startes – og jeg er igang med bagning – så foretrækket jeg at bage stort. Ganske enkelt for at gøre det nemt, så jeg har brød til en længere periode.

Når jeg bager surdejsbrød bager jeg gerne 3-4 brød. Det når vi selvfølgelig ikke at spise førend det bliver dårligt, medmindre vi fryser ned. Modsat rugbrød, så bliver hvidt surdejsbrød bliver dog blødt, når det fryses ned. Smagen er den samme, men skorpen mister sin sprødhed, som bare er synd – og det halve ved at bage surdejsbrød.

Nå ja! Og jeg har oftest kun plads til ét brød af gange i ovnen, så bagning ville tage en hel eftermiddag – skulle jeg bage 4 surdejsbrød samme dag.

Det bedste af det hele ved at fryse surdejsbrød er dog, at jeg nemt kan planlægge bagning. Hævning er nemlig færdig, så det frosne brød skal blot tø op – dernæst bages. Virkelig nemt.

kan man fryse surdejsbrød frys surdej friskbagt bagning hjemmebagt

Ovenstående tre brød blev bagt 2 dage tidligere end foto.. De har lige fået lov at hæve rigeligt i køleskabet. Normalt lader jeg brød hæve 24 timer i køleskabet også bager jeg – eller fryser ned.

Bemærk at man først kan fryse surdejsbrød efter hævning. Det dur ikke at fryse før hævning, da det gør brødet vil falde sammen. Langtidshævning skal være overstået – og fremfor at sætte i ovnen, så sættes brødet i fryseren.

Ovenstående tre brød fik dog lige en dag ekstra til hævning, da der dukkede noget op og jeg fik ikke bagt. Det gør dog ikke noget, brødet bliver ligesågodt af den årsag. Formen bliver bare lidt dårligere, da brødet allerede er ved at vælte udover siderne på hævekurve.

Jeg bagte det ene brød. Det til venstre i billedet, som var hævet allertmest. De to andre brød kom i fryseren. Igår aftes har jeg netop taget det ene brød op, stillet i køleskabet – for at tø op, natten over. Og her til morgen har jeg startet ovnen.

Imens ovnen varmer op til 250 grader, så får brødet lov at efterhævet på noget bagepapir på køkkenbordet.

kan man fryse surdejsbrød frys surdej friskbagt bagning hjemmebagt

Bemærk hvor fin formen er, trods dette surdejsbrød har været i fryseren. Faldet lidt sammen i højden, siden optøning, men det betyder ikke noget. Nu skal brødet blot bages.

Se lige, hvor fint brødet er blevet. Stor flotte luftbobler – og det trods brødes har været frosset ned, efter hævning, i nogle uger. Helt perfekt friskbagt surdejsbrød. Klar til at blive spist. Og skorpen er sprød og lækker, som et surdejsbrød bør have det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *