Hemmeligheden til dyrkning af langstilkede løvemund er kulde. Gerne hård frost. For succes med dyrkning af løvemund bør såning af løvemund ske i efteråret.
Langstilkede løvemund til buketter
Løvemund er virkelig en skøn blomst til buketter. Mærkeligt nok foreskiver de fleste såpakker og guide til dyrkning af løvemund, forspiring i foråret. Dette giver kun mening om man er tilfreds med nogle lavstammede planter.
Vil man have langstilkede løvemund til buketter, så bør såning af løvemund ske i efteråret.
Løvemund ELSKER nemlig en periode med koldt vejr. Meget gerne frostvejr. Det kan vi selvfølgelig få i foråret – vist meget normalt – førend førende har spiret og planten er etableret (vælger man at så i marts eller april) så er vi dog godt henne i maj. Og sandsynligheden for frost i maj er nu bare ikke så stor.
Ideelt trives løvemund bedst med en temperatur på 0-10 grader. Løvemund klarer dog nemt temperaturer ned til -10. Så koldt bliver det sjældent i drivhuset, hvor jeg forspirer løvemund. Når vi nør ned på -5 grader udenfor, så vælger jeg dog at lægge flis henover mine efterårssåede blomster.
Kuldeperiode til løvemund bør desuden være 2-3 måneder, som vi altså ikke når at få ved forspiring af løvemund i foråret.
Denne periode med kulde vil gøre at planten vokser enormt langsomt i starten. Jeg såede løvemund tilbage i september. Har netop lige kigget til dem og trods det nærmer sig 3 måneder siden jeg begyndte forspiring af løvemund, så har jeg kun 4-5 cm høje planter.
Det kan nærmest opleves som at væksten er gået i stå. Det er dog helt perfekt. Væksten går langsomt pga det kolde vejr. Bemærk forresten at der på ingen måde er tale om ranglede planter. Tværtimod så matcher lysmængden kulde ideelt, så det hele sker langsomt.
Den lange periode med kulde gør at når vi til foråret begynder at få varmere vejr, såvel begynder at få mere sollys, så eksploderer væksten. Derved får man de meget langstilkede løvemund, som er ideelle til buketter med løvemund.
Udplantning af løvemund i skærehaven
Den lange periode med kulde til forspiring af løvemund gør også at jeg kan udplante løvemund i skærehaven langt tidligere, end ved forspiring i foråret.
Normalt bør man vente med udplantning af løvemund til vi har nattetemperaturer over 7 grader – altså ved forspiring i foråret.
Når vi har dagstemperaturer over 10 grader i foråret, så planter jeg mine løvemund på friland. Til den tid kan planterne heller ikke være længere i mine forspiringspotter.
Til den tid er der også ved at være for varmt i drivhuset om dagen, så efter et par dages med tilvænning til temperaturerne udenfor – ikke mindst blæsten – så trives løvemund langt bedre udenfor. Og det trods vi skulle få nattefrost efter udplantning, hvor jeg dog lige smider lidt fiberdug henover.
Endnu en gevinst ved efterårssåning af løvemund er at blomstringen starter langt tidligere. Gerne allerede i løbet af juni. Væksten kan tage en pause, hvis temperaturen bliver for høje i juli – men kommer fint igen i august, når temperaturen falder lidt.
Nå ja! Og klik endelig løs. Des flere blomster der høstes, des mere skyder løvemund. Så med efterårssåning har jeg ikke bare længere stilke på løvemund, men også langt længere glæde af blomsterne til buketter. Arbejdsmængden er desuden den samme om der er forspiring i efteråret eller foråret af løvemund. Personligt har jeg dog bedre tid i efteråret, hvor der ikke er så meget andet at gøre i haven.